Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia, printre cele cinci orașe din România care vor să-și reducă emisiile de CO2, până în 2030. Măsuri din proiectul „Oraşe Verzi – Regiuni verzi”

Publicat

alba iulia cetatea alba carolinaAlba Iulia este unul dintre cele cinci oraşe din România care şi-a asumat măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2, până în 2020, respectiv 2030, prin intermediul proiectului „Orașe Verzi – Regiuni Verzi”. Este vorba despre politici de eficientientă energetică pentru clădiri, iluminat public şi transport.

În următorii patru ani Alba Iulia, Roman, Focșani şi Făgăraș s-au angajat să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse între 20 și 40 la sută, până în anul 2020, respectiv până în 2030, în cazul municipiului Roșiorii de Vede. Măsurile de reducere a emisiilor de carbon sunt cuprinse în strategiile denumite „Plan de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED)” document ce face parte din procesul de aderare a municipalităților la Convenția Primarilor.

Cele 5 municipii au beneficiat de asistență în elaborarea documentației necesare pentru aderarea la Convenția Primarilor prin proiectul “Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și implementat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizația R 20 – Regions of Climate Action din Elveția și Asociația Municipiilor din România.

PAED-urile celor cinci municipii au fost prezentate joi, 10 noiembrie, la Bucureşti, în cadrul unui eveniment centrat pe strategiile asumate de către cele cinci municipii, realizate cu asistenta tehnica din partea experților Terra Mileniul III. Prin aceste strategii, autoritățile și-au stabilit un an de referință, la care își raportează eforturile, fiind efectuat un inventar de emisii de gaze cu efect de seră urmat de ținte asumate prin PAED.

În ceea ce privește domeniile în care municipalitățile au identificat posibilități de reducere a emisiilor prin implementarea unor politici de eficientientă energetică acestea sunt: clădirile municipale, clădirile rezidențiale, iluminatul public, flota de transport proprie, transportul public și transportul privat sau comercial.

Măsurile propuse țin de modernizarea și eficientizareă iluminatului public, îmbunătățirea și modernizarea flotei auto, reabilitarea termică a clădirilor, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de infrastructură pentru fluidizarea traficului, achiziția de mijloace de transport cu consumuri reduse de cărburanti sau creșterea spațiilor verzi. La aceste măsuri se adaugă promovarea achizițiilor verzi, activități de sensibilizare și conștientizare în comunitate, activități de training și pregătire profesională în domeniul energiei.

Municipiile care semnează Convenția Primarilor începând din 2015 trebuie să urmeze o procedura extinsă, în condițiile în care acest document a fost completat și cu cerințe de adaptare la schimbările climatice. Astfel noua Convenție a Primarilor privind Clima și Energia presupune un angajament voluntar de reducere a emisiilor GES cu cel puțin 40%, până în 2030 și integrarea aspectelor privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax