Connect with us
Advertisement

Eveniment

ALBA: Muzeu unic în țară, inaugurat la Gârda de Sus. “Cătune. Izolați în România”, proiect inițiat de jurnalista Dite Dinesz

Publicat

Muzeul “Cătune. Izolați în România”, unic în România, a fost inaugurat la Gârda de Sus, în județul Alba. 

Proiectul inițiat de jurnalista TVR Timișoara, Dite Dinesz, s-a concretizat într-un muzeu care reunește obiecte și locuri simbolice modului de trai din Țara Moților.

Cristina Ioana Pașca a făcut o prezentare a locului, pe contul ei de Facebook și tot ea este cea care avorbit cu Dite Dinesz.

”Trebuia să fie un loc în care să ne amintim că noi, oamenii, suntem foarte puternici, că noi putem trăi când n-avem drum, când n-avem magazin, când nu avem medic, dar e obligatoriu să îl avem pe Dumnezeu.

Ăsta e locul în care vreau să veniți să aveți senzații, emoții, să plângeți sau să râdeți, nu e un muzeu de informații. E muzeul din care eu sper că plecați cu pace, cu liniște, ca și cum ați fi pe o potecă (…) Pentru că muntele e în inima noastră, am reușit să arătăm toate aceste lucruri” a spus Dite Dinesz, omul din spatele proiectului ”Izolați în România”.

Emisiunea, unică în România, spune povestea comunităților izolate din țară și vorbește despre modul de viață al celor care trăiesc la distanță de lumea modernă.

Multe dintre reportaje au fost realizate în zonele uitate ale județului Alba.

Vezi și VIDEO: Povestea emoționantă a unei femei și a fiului ei, spunsă în emisiunea ”Izolați în România”. Mărioara de pe Muntele Găina.

”Peste 100 de vieți pe o singură potecă te așteaptă la Gârda de Sus, în Muzeul CĂTUNE „Izolați în România„.

Aici, fiecare colț spune povestea celor care au trăit în izolare, la marginea lumii, dar în inima tradițiilor.

Acest muzeu nu este doar un simplu loc de vizitat, ci un omagiu viu pentru cei care au deschis drumuri – în păduri și în cer.


Cei care au trasat potecile prin inima naturii și prin sufletul muntelui par să fie aici, în fiecare colț, în fiecare exponat.

Intrând, simți că ai ajuns #acasă, simți că pașii lor, odinioară apăsați în pământ și în destin, îți călăuzesc acum drumul.

Ei sunt prezenți, aproape, într-o liniște caldă, bucurându-se de recunoașterea adusă, iar tu le porți povestea mai departe” a scris pe contul ei Cristina Pașca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement