Connect with us
Advertisement

Actualitate

ALEA demarează cea de-a doua etapă a proiectului Energie Neighbourhoods ”Comunități eficiente”

Publicat

Începând cu data de 1 decembrie, Alea Alb derulează cea de-a dous etapă a proiectului Energie Neighbourhoods (”Comunități eficiente”). Cetățenii interesați, dornici să învețe cum să își reducă facturile la energie modificându-și comportamentul de consumatori și aflând lucruri noi despre acest domeniu, sunt așteptați să se înscrie alături de comunitatea lor pe site-ul proiectului. Proiectul se va derula până în 31 martie, iar în luna mai se va afla câștigătorul.

”Comunități eficiente” se bazează pe ideea de economisire a energiei sub forma unui pariu între administrațiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceștia din urmă trebuie să își reducă consumurile de energie cu 9%. Proiectul se află la jumătatea perioadei de desfășurare, fiind compus din două etape, iar prima etapă s-a finalizat. Până acum, au participat 16 grupuri la competiție, din Alba Iulia, Aiud, Baia Mare, Avrig și Sighișoara. Un număr de 10 dintre acestea au îndeplinit ținta de peste 9% economie de energie. A fost declarat câștigător un grup din Avrig, ai cărui membri au reușit să economisească peste 20%, pe baza sfaturilor oferite de ALEA.

Din județul Alba, au participat şapte grupuri (patru din Alba Iulia, trei din Aiud). Gospodăriile din România implicate în proiect au economisit peste 150.000 de kilowați/oră, adică s-a evitat emiterea a aproximativ 32 de tone de CO2.

Inițiatorul acestui proiect în România este Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA), cea care asigură coordonarea tuturor acțiunilor desfășurate prin acest proiect. Proiectul este important pentru că, în România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuințe sunt ridicate în raport cu situația economică și câștigul lunar mediu al oamenilor, din cauza echipamentelor învechite și a lipsei de cunoștințe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai din acest motiv: modificarea comportamentului de către anumiți consumatori, care pot constitui un bun exemplu și pentru cei din jurul lor.

Mai exact cei care se înscriu în acest concurs vor face parte din cele 10 – 15 comunități formate din 5-12 gospodării, fiecare dintre acestea fiind alese sub diferite criterii – nu strict după criteriul așezării lor ca vecinătăți propriu-zise. Aceștia, coordonați de un expert în energie instruit în acest sens (ales din rândul membrilor comunității respective sau unul extern) încearcă să economisească energie electrică și termică într-un procent de cel puțin 9%. Acest expert va fi un motivator pentru comunitatea respectivă și el va fi cel care supraveghează datele de monitorizare și le oferă participanților materiale de proiect.

Pe tot parcursul procesului, cunoştinţe de specialitate sunt furnizate către toate gospodăriile participante. Comunitățile concurează în acest fel între ele, dar și cu comunitățile participante din celelalte țări. Partenerii în acest proiect sunt 16 țări, iar ”actorii-cheie” sunt partenerii municipalității, organizații de sprijin (ex: asociații de locatari, firme de utilități etc). Proiectul are ca grup țintă locatari, municipalități, factori de decizie (departamente locale, regionale etc). Obiectivele: Informarea consumatorilor şi implicarea lor în activități care să conducă la schimbarea comportamentului în ceea ce privește consumul de energie; ridicarea gradului de conștientizare a cetățenilor referitor la produsele eficiente energetic; consum de energie redus și emisii de CO2 reduse; implicarea autorităților locale în lupta pentru reducerea consumurilor de energie.  Aici vă puteți înscrie în proiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement