Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Alege să fii fair play”: Campanie a Jandarmeriei Alba de prevenire a violenţelor, cu ocazia competiţiilor sportive

Publicat

Jandarmeria Alba iniţiază campania “Alege să fii fair play!”. Proiectul urmăreşte prevenirea violenţei, cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive şi se va derula în perioada 19 martie – 30 iunie 2012.

Grupul ţintă principal al campaniei este constituit din toţi spectatorii jocurilor sportive. Totodată, ca grup ţintă secundar figurează elevii şi personalul didactic din trei unităţi şcolare din municipiul Sebeş: Colegiul Naţional”Lucian Blaga”, Liceul cu program de Educaţie Fizică şi Sport şi Grupul Şcolar Industrial Sebeş.

Obiectivul campaniei este informarea grupului ţintă cu privire la rolul şi importanţa Jandarmeriei Române, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea violenţei, cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, precum şi cu privire la prevederile Legii nr. 10 din 6 ianuarie 2012, pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei, cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Demersului informativ preventiv al Jandarmeriei Alba i s-au alăturat Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret – Alba, Primăria municipiului Sebeş şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba.

„S-a avut în vedere faptul că violenţa este una dintre marile probleme ale lumii contemporane. Presa, scrisă sau audio-vizuală, informează în permanent cu privire la manifestări diverse ale acestui fenomen. De la formele cele mai agresive, precum războaie ori crime terifiante, bătăi, violuri, furturi, distrugeri de bunuri, şi până la cele mai puţin şocante (dar nu mai puţin nocive), cum ar fi violenţele verbale, toate acestea susţinute de o abundenţă de imagini violente, se perindă zilnic în fata ochilor noştri. În acest context, apariţia diferitelor forme de violenţă pare aproape o fatalitate şi devine, adesea, un lucru obişnuit, cu care semenii coexistă fără măcar a se mai sesiza asupra pericolului. Chiar dacă reprezintă o problemă delicată, luarea în stăpânire a fenomenului violenţei nu se poate face decât dacă îi sunt cunoscute cauzele, originile, formele de manifestare şi posibilităţile de prevenire”, informează Jandarmeria Alba.

Potrivit Jandarmeriei Alba, în prezent, de o atenţie aparte se bucură violenţa la manifestările sportive. Ea trebuie determinata luând în calcul contextul şi cultura socială. În mediul manifestărilor sportive pot fi reperate două tipuri de violentă: violenţele „obiective”, care sunt de ordin penal (crime şi delicte) şi asupra cărora trebuie sa intervină instituţiile abilitate şi violenţele subiective, care sunt forme mai subtile de violenţă, de atitudine (dispreţul, umilirea, jignirea), ceea ce unii autori numesc „atitudini antisociale”. Aşadar, fenomenul violenţei la manifestările sportive se întinde pe o scară largă la ale cărei capete se află violenţa fizică (extrem de mediatizată, de altfel, dar fără analize temeinice ale cauzelor care o provoacă). De asemenea, s-a constatat că, deşi jandarmeria şi presa au atenţionat în numeroase rânduri asupra creşterii violenţelor la manifestările sportive, la nivelul populaţiei încă nu există o sensibilizare deosebită cu privire la prezenţa şi nocivitatea fenomenului.

Manifestări precum: violenţele verbale dintre suporteri şi jucători, suporteri şi conducătorii de cluburi, suporteri şi forţele de ordine (înjurături, jigniri, umiliri), deteriorarea bunurilor din interiorul şi exteriorul locului unde se desfăşoară competiţia sportivă, refuzul de a se supune regulilor impuse de organizatorii competiţiilor şi forţele de ordine, am putea spune că au început să facă parte din cotidianul manifestărilor sportive. Din acest motiv, deşi recunosc frecvenţa unor astfel de manifestări, atât preşedinţii de cluburi cât şi sportivii, nu apreciază ca fiind vorba de o creştere sensibilă, în ultimii ani, a fenomenului violenţei la manifestările sportive (în special la meciurile de fotbal). Măsurile de prevenire pot fi de mare diversitate: măsuri educative şi sociale, ameliorarea relaţiilor dintre club şi suporteri, promovarea dialogului cu cluburile rivale, controlul spectatorilor prin camere de supraveghere, intervenţii ale jandarmerie, investiţii in infrastructură, întărirea rolului social al cluburilor, organizarea caselor de bilete, legislaţie adecvată şi multe altele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax