Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alegeri Locale 2016: Doi foști miniștri în Guvernul Ponta au venit la Alba să susțină candidații PSD. A fost lansat un ”Proiect pentru Centenarul Unirii din 2018”

Publicat

Teodorovici, Dârzu, Vulpescu, Doi foști miniștri, Eugen Teodorovici – fost ministru de finanțe – și  Ionuț Vulpescu- fost ministru al Culturii au venit la Alba Iulia pentru a susține candidații la locale a organizației PSD Alba. Cei doi au participat la acţiuni electorale alături de candidaţii PSD din judeţ.

Pe lângă mesajele și argumentele prin care recomandau votarea candidaților PSD pentru Primării, Consiliul Județean și consiliile locale, fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a lansat, vineri, la Alba Iulia împreună cu șeful organizației județene, deputatul Ioan Dârzu, un proiect pentru Centenarul Unirii din 2018 care cuprinde şi înfiinţarea în municipiu a unui Centru Naţional de Cercetare a Marii Uniri care să se ocupe de „cercetarea ştiinţifică pluridisciplinară a acestui eveniment istoric”.

”Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 este un moment important nu numai pentru Alba Iulia ci şi pentru întreaga ţară” a spus Vulpescu.

Dârzu , Vulpescu Proiectul lansat la Alba Iulia cuprinde mai multe puncte ce privesc organizarea celebrării a 100 de ani de la momentul istoric din 1 Decembrie 1918.

Este un proiect pe care îl am de celebrare a Centenarului în 2018. Sunt câteva elemente concrete, câteva proiecte pe care le vom promova în perioada următoare. Este un proiect care este văzut nu numai ca o elegie a trecutului dar şi ca o privire spre viitor, ca o stimulare a viitorului” a spus Vulpescu.

El a adăugat că un punct important în acest program este transformarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia într-un Centru Naţional de Cercetare a marii Uniri care se ocupe de „cercetarea ştiinţifică pluridisciplinară a acestui eveniment istoric”.

La 100 de ani de la actul de la 1 Decembrie 1918, mi se pare absolut necesară transformarea Muzeului Unirii din Alba Iulia într-un Centru naţional de Cercetare a marii Uniri, cu două componente: muzeală şi de cercetare ştiinţifică pluridisciplinară a acestui eveniment istoric. Această transformare este necesară deoarece, la 100 de ani de la Marea Unire, este nevoie ca acest act să nu fie înţeles exclusiv în componenta sa istorică. Marea Unire a avut consecinţe în politica europeană, în legislaţia internaţională a drepturilor minorităţilor, în economia şi finanţele regiunii, şi a reconfigurat decisiv întregul spaţiu al Europei Centrale şi de Est” a mai spus fostul ministru.

Potrivit acestuia, „o cercetare pluri şi interdiusciplinară a consecinţelor Marii Uniri ar fi extrem de utilă României de azi, ajutându-ne să înţelegem mai bine contextul intern şi internaţional în care ne aflăm”.

Ionuţ Vulpescu mai propune în proiectul său ca aniversarea Marii Uniri să iasă din cercul strâmt al instituţiilor politice şi să coboare în societatea românească dar şi ca manifestările organizate pentru a celebra Centenarul Unirii să capete „dimensiuni externe” pentru reafirmarea unor legături istorice cu susţinătorii noştri precum Franţa, Anglia sau Italia.

Întrebat ce se va întâmpla cu acest proiect, Ionuţ Vulpescu a răspuns că îl lansează în dezbatere publică iar apoi va fi susţinut de PSD atât la nivel guvernamental cât şi în Parlament.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Fostul ministru de finanțe din Guvernul Ponta, Eugen Teodorovici a declarat, vineri, la Alba Iulia, că a fost o greşeală votarea în Parlament a acestui Guvern adăugând că după alegeri PSD trebuie să depună o moţiune de cenzură deoarece actualul Executiv este „anti tot ceea ce înseamnă Românie, de la simboluri până la viaţa de zi cu zi”.

Eu am spus-o, de la momentul în care s-a votat în Parlament acest guvern, că a fost o greşeală. O spun şi astăzi. A fost o greşeală atunci. Domnul preşedinte Iohannis a fost foarte abil în a ne pune nouă în braţe, parlamentarilor, sarcina de a vota un astfel de guvern, prin mijloace pe care, sper, cândva cu toţii să le ştim şi să fie la lumină. Unii le mai ştim, le mai bănuim. Acum încearcă să fie la fel de abil şi să spună că nu este guvernul domniei sale” a declarat Teodorovici

El a adăugat că după alegerile locale trebuie ca PSD să ia foarte serios în discuţie depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

Din 5 iunie, când sper ca votul să fie unul foarte puternic, un vot masiv al populaţiei în favoarea noastră ca şi partid, să arate, să fie un mesaj clar către noi, ca partid în principal, către conducerea partidului, ca o moţiune de cenzură să fie luată în discuţie şi să fie depusă. Astfel încât acest guvern să înceteze, să se oprească, pentru că dacă îl lăsăm mai deoparte, aşteptând alegerile din toamnă, va fi greu chiar şi pentru un ministru de finanţe strălucit să facă faţă începând cu 2017 şi ne vom întoarce din păcate la acea perioadă de tristă amintire, 2009-2011” a mai spus Teodorovici.

El a adăugat că România nu este guvernată astăzi precizând că „e frustrant” faptul că miniştrii din acest guvern nu răspund în faţa omului pentru care lucrează.

E frustrant pentru că oamenii din acest guvern nu răspund. Hai să fie un guvern politic, care să răspundă, face bine, face rău, dar cineva trebuie să răspundă în faţa omului care lucrează(…)Cum l-aş califica? E puţin să spun anti tot ceea ce înseamnă Românie. De la simboluri până la viaţa de zi cu zi. Efectiv ei luptă împotriva noastră ca ţară”, a conchis Eugen Teodorovici.

Fostul ministru a afirmat că oricece zi a actualului Guvern „ne va costa pe noi ca ţară”.

Teodorovici a mai făcut aprecieri la „legea RCA-ului” depusă la Senat care, în opinia acestuia, vizează în special modificări în interesul asiguratului, urmând a pleca de la cetăţean, „fără a crea un dezechilibru între cele două părţi asigurat şi asigurator”. În cazul în care asiguratorii ameninţă că vor creşte preţurile, statul va putea să intervină prin înfiinţarea fostul ADAS .

„Este o lege care se va adresa celor 6,8 milioane de asiguraţi din ţară, o lege care va pleca de la asigurat, de la consumator, de la cetăţean dar fără a crea un dezechilibru între cele două părţi asigurat şi asigurator.  Astăzi plătim pentru autobuze, troleibuze, tramvaie sau inclusiv pentru camioanele care nu ies din ţară cartea verde. Aia se plăteşte când ieşi din ţară, e un cost care artificial creşte preţul poliţei. Acest lucru va dispărea. Dacă ieşi din ţară plăteşti cartea verde, dacă nu ieşi din ţară nu plăteşti” a spus Teodorovici.

El a adăugat că o altă modificare priveşte faptul că service-urile auto nu mai au voie să refuze clienţii din cauză că nu lucrează cu anumiţi asiguratori dar şi faptul că asiguratorii vor trebui să pună asiguratului o maşină la dispoziţie pe perioada în care a lui se află la reparat în service după o daună.

Mergeţi la service cu maşina şi de multe ori sunteţi refuzaţi pentru că acel service nu lucrează cu un asigurator. Acest lucru nu se mai întâmplă, este obligaţia acelui service să repare orice maşină care vine şi care respectă toate elementele legale. Dacă nu, licenţa se retrage. Pe perioada service-ului vei avea maşină la dispoziţie ca şi asigurat, plătită de către asigurator pentru că nu ai tu o vină a ta. Te-a lovit cineva pe stradă şi stai cu maşina lovită săptămâni în service şi nu poţi să duci copilul la şcoală sau ce nevoi mai ai a mai spus fostul ministru de Finanţe.

Sunt nişte modificări care vizează în special interesul asiguratului. O apreciere din partea celor care erau asiguratori a fost aceea că „domnule creşteţi poliţa de asigurare”. Nicio problemă dacă veniţi cu o astfel de idee putem şi noi lua în calcul o ideea foarte bună reînfiinţarea ADAS-ului. Statul trebuie să înceapă să înveţe şi uşor, uşor pe anumite zone să intervină în piaţă ca un jucător ca şi ceilalţi pentru că statul are putere şi trebuie să facă acest lucru din când în când. Nu poţi să vii tu firmă de asigurare în piaţă la mine să-mi creşti artificial ameninţându-mă cu o astfel de creştere a preţului dacă eu vin şi ce fac doar protejez consumatorul. Nimic altceva. Deci acel ADAS care pe timpuri funcţiona poate fi o soluţie bună” a mai spus Teodorovici.

Fostul ministru de Finanţe  a făcut aprecieri și la legea dării în plată, pe care o consideră  „o lege ok” şi îi pare rău că pesediştii nu au avut această iniţiati care nu ar fi o măsură de dreapta ci una de stânga.

Eugen Teodorovici a criticat faptul că ministrul actual al Finanţelor, Anca Dragu, nu a propus modificarea Codului Fiscal astfel încât cei care dau locuinţa în plată să nu mai plătească impozitul la valoare debitului restant.

Am auzit explicaţia doamnei ministru. Este o problemă falsă că nu putea să modifice Codul Fiscal. Putea să modifice foarte bine Codul Fiscal pentru că la momentul Codului Fiscal nu se ştia de legea dării în plată sau când ea va lua naşterea. Putea să modifice Codul Fiscal” a spus Eugen Teodorovici

El a adăugat că i se pare o greşeală să nu se modifice Codul Fiscal pentru că legea dării în plată are ca rol să îi ajute pe cei care întâmpină probleme financiare nu să îi împovăreze.

Impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv la soldul creditului pe care clientul îl mai avea de achitat, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice.

„Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată”, se arată într-un comunicat al MFP.

 PSD Alba – Publicitate Electorală

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax