Connect with us
Advertisement

Actualitate

Alegeri parlamentare 2016. Care sunt PEDEPSELE pentru nerespectarea legii la vot. Prevederi din Codul Penal şi sancţiuni

Publicat

buletine vot parlamentare 2016 1Alegeri parlamentare 2016, ziua votului. Vă reamintim principalele reguli ce trebuie respectate la alegerile parlamentare şi care sunt sancţiunile pe care le riscă persoanele care nu le respectă.

În primul rând membrii partidelor trebuie să pună capăt oricărei acțiuni electorale. În ziua votării, nu au voie să-i sfătuiască pe alegători cu cine să voteze.

Riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi electorale cei care vor acorda bani sau bunuri alegătorilor, cu scopul de a-i determina să voteze un anume partid. De asemenea, persoanele care votează de două sau mai multe ori riscă sa fie pedepsite cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi. La fel pot fi pedepsiţi şi cei care votează deşi nu au acest drept sau care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul. De asemenea, autorităţile pedepsesc şi tentativa de fraudă.

Este interzisă fotografierea sau filmarea votului în cabină. Încălcarea acestei reguli se sancționează cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. De asemenea, falsificarea înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Membrii Birourilor Electorale sunt obligați să înregistreze orice sesizare. Şi nu pot reţíne actul de identitate fără un motiv întemeiat.

Președintele secției de votare este obligat să dispună închiderea votării la ora 21.00, dacă nu, riscă o amendă de la 4.500 la 10.000 de lei. Totuși, românii care la ora 21 se află în interiorul secției de votare își vor putea exercita dreptul de vot.

Nu în ultimul rând, Ministerul de Interne recomandă sesizarea la numărul unic 112 a oricăror încălcări ale legii electorale.

Vezi şi VIDEO: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum se va desfăşura scrutinul din 11 decembrie. Noutăţi şi detalii oferite de MAI

Prevederi din Codul Penal

Infracţiuni electorale – conform Codului Penal

ART. 385 – Împiedicarea exercitării drepturilor electorale

(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ART. 386 – Coruperea alegătorilor

(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

ART. 387 – Frauda la vot

(1) Fapta persoanei care votează:

a)fără a avea acest drept;

b)de două sau mai multe ori;

c)prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

ART. 389 – Violarea confidenţialităţii votului

(1)Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.

(2)Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ART. 390 – Nerespectarea regimului urnei de vot

(1)Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2)Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ART. 391 – Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale

(1)Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.

(3)Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

ART. 393 – Sancţionarea tentativei. Tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387 – 391 se pedepseşte.

Contravenţii prevăzute de Legea 208/2015 (exemple)

Înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze în lista electorală în care este înscris pentru primirea buletinului de vot şi a ştampilei de votare – amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei

Neaplicarea pe actul de identitate a ştampilei cu menţiunea „VOTAT” sau a timbrului autocolant, precum şi reţinerea actului de identitate, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare – amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

Purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare sau de către persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală – amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

Contravenţiile sunt constatate de ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Citeşte şi ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Toate informaţiile pentru VOTUL din 11 decembrie. GHIDUL alegătorului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement