Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum se va desfăşura scrutinul din 11 decembrie. Noutăţi şi detalii oferite de MAI

Publicat

detalii vot MAI 2016 parlamentareNoutăţile actualului proces electoral sunt prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, într-un tutorial cu informaţii utile pentru alegători. Cum va fi folosită tableta prin care se verifică documentele de identitate ale celor care votează sau cu care se monitorizează video activitatea după închiderea secţiilor de votare şi alte măsuri menite să asigure siguranţa alegerilor parlamentare sunt câteva dintre detaliile oferite de MAI.

În 11 decembrie, cetăţenii români cu drept de vot sunt chemaţi să-şi aleagă reprezentanții în Senat și Camera Deputaților, pentru următorii patru ani. Urnele se deschid la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. La alegerile parlamentare, votul este universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În judeţul Alba, sunt 316.279 cetăţeni cu drept de vot şi sunt organizate 440 de secţii de votare.

Vezi şi ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Toate informaţiile pentru VOTUL din 11 decembrie. GHIDUL alegătorului

Fiecare alegător va primi, în secţia de votare, două buletine de vot – unul pentru Camera Deputaţilor, altul pentru Senat – şi ştampila de vot. Detalii despre desfăşurarea alegerilor, din tutorialul MAI:

YouTube video

– prima funcţionalitate a tabletei este să verifice un eventual vot multiplu; prin scanarea CNP-ului, se poate afla dacă alegătorul a mai votat la altă secţie, în ţară sau străinătate;

– nici tableta şi nici alte dispozitive video nu filmează alegătorul în cabina de vot;

– ce se întâmplă cu ştampilele de vot după încheierea votării, în secţii; cum se evită folosirea acestora în mod fraudulos

– cum se înregistrează video acţiunile din secţiile de votare, după ora 21.00; tableta este conectată la centru de comandă STS, eventuale întreruperi ale înregistrării vor fi remediate în timp util

– cu sprijinul STS şi AEP şi aprobarea BEC, vor fi furnizate public informaţii în timp real despre prezenţa la vot, pe tot parcursul zilei; procesele verbale cu rezultatele finale ale alegerilor din fiecare judeţ, validate de BEJ, vor fi disponibile public, fiind transmise către mass-media, în paralele cu transmiterea către BEC şi AEP.

Ministrul afacerilor interne, Ioan-Dragoș Tudorache, a condus joi, 8 decembrie 2016, la sediul MAI, ultima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

“În cadrul ședinței au fost menționate   elementele de noutate ale acestui proces electoral. Astfel, după încheierea votării, toate operațiunile care vor avea loc în secția de votare vor fi înregistrate audio – video, în mod neîntrerupt, până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare. Totodată, procesele – verbale privind consemnarea rezultatelor votării, întocmite de birourile electorale ale secțiilor de vot, validate de către biroul electoral de circumscripție, respectiv de către oficiul electoral, vor fi puse la dispoziție și în format electronic, la cerere, membrilor birourilor electorale sau persoanelor acreditate, precum și competitorilor electorali. În data de 11 decembrie, pe toată durata desfășurării procesului electoral, prezența alegătorilor la urne va fi afișată, în timp real, pe site-ul Biroului Electoral Central”, transmite MAI, într-un comunicat.

De asemenea, ministrul Dragoș Tudorache a menționat măsurile dispuse în planul asigurării ordinii publice. În ziua alegerilor, MAI va mobiliza aproape 45.000 de efective, dintre care 21.000 destinate protecției secțiilor de votare, 12.000 pentru asigurarea ordinii publice și 11.000 pentru echipe operative de specialiști și rezerve.

Acestor efective li se adaugă echipele mixte formate din reprezentanți ai Corpului de Control al MAI și ai Inspectoratului General al Poliției Române, trimise încă de la începutul acestei săptămânii în teritoriu, pentru a oferi sprijin în comanda și supravegherea acțiunilor structurilor MAI cu atribuții în asigurarea legalității alegerilor.

Totodată, au fost constituite echipe formate din cadre ale Corpului de Control al MAI, pe patru centre zonale: Cluj, Iași, Timișoara și București, pregătite pentru a soluționa eventuale evenimente care depășesc autoritatea de verificare a structurilor teritoriale sau atunci când situația o impune.

”Nu am vrut să lăsăm doar la nivel județean sarcina gestionării acestor alegeri, am vrut să asigurăm o supraveghere crescută de la nivelul MAI pentru a elimina orice suspiciune cu privire la imparțialitatea cu care se iau deciziile în teritoriu”, a declarat ministrul.

Referitor la campania electorală, ministrul Dragoș Tudorache a precizat că au fost înregistrate mult mai puține incidente și sesizări decât cu ocazia altor alegeri desfășurate.

Până în prezent, efectivele MAI au asigurat derularea în bune condiții a 424 manifestații electorale, organizate în 288 localități. În perioada 11.11 – 08.12.2016 au fost înregistrate 308 sesizări, dintre care 26 nu s-au confirmat, iar 21 au fost transmise pentru competentă soluționare către AEP şi una către BEJ.

În urma verificărilor efectuate de structurile MAI, au fost sancționate contravențional 164 persoane și au fost deschise 35 dosare penale din care 21 pentru coruperea alegătorilor.

Din punct de vedere organizatoric, conform prevederilor legislației în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne a asigurat achiziționarea ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT”, a timbrelor autocolante, precum și a plicurilor din plastic transparent necesare desfășurării alegerilor, toate materialele fiind deja distribuite instituțiilor prefectului.

Totodată, au fost dispuse măsurile necesare asigurării unui flux informațional optim între MAI, STS și IGPR pentru verificarea notificărilor din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu.

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a declarat joi că alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi ”probabil cele mai transparente” care s-au desfășurat vreodată în istoria României.

„Nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces, în sensul că la ora 12.00 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de către președinții secțiilor de vot, asistați de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa și partidele îl pot prelua”, a afirmat Opriș.

De asemenea, șeful STS a vorbit despre filmarea operațiunii de numărare a voturilor, precizând că aceasta nu este „o măsură doar declarativă” și că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu.

„Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune, fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară”, a explicat Marcel Opriș, citat de realitatea.net.

Acesta a declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

În ceea ce privește semnalările de vot multiplu, el a spus că acestea pleacă automat la poliție, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS. „În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenția de a vota se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliție”, a susținut Marcel Opriș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate