Connect with us
Publicitate

Actualitate

Alexandru Pereș: Accesarea fondurilor europene, un lucru pe care România trebuie să îl reînvețe. Peste 10 miliarde de euro rămân blocați

Publicat

alexandru peresSenatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, a precizat că România trebuie să reînvețe accesarea fondurilor europene, deoarece peste 10 miliarde de euro rămân blocați la Bruxelles din cauza „incapacității de a ne adapta rapid la cerințele și practicile europene”. Declarațiile au fost făcute vineri, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului din Alba Iulia.

Pereș a transmis că absorbția deficitară a fondurilor structurale a însemnat un „examen picat” și pentru partidele politice aflate la guvernare, începând cu 2007.

„Absorbția deficitară a fondurilor structurale și de coeziune a însemnat, o știm cu toții, un examen picat nu numai pentru structurile administrative implicate ci, trebuie să recunoaștem, și pentru partidele politice aflate la guvernare începând cu 2007, partide care au numit managerii din fruntea respectivelor structuri administrative. Zonă bântuită în bună măsură, după cum s-a demonstrat, de corupție și incompetență. Atragerea fondurilor puse la dispoziție de UE ar fi determinat o traversare mult mai confortabilă a crizei economice izbucnite în anul 2008. Începând cu 2007 România, ca noua membră a U.E. a avut și încă are la dispoziție un buget multianual (2007-2013) de 33,5 miliarde de euro, dar, cu indulgență, doar aproximativ 60% din această sumă va putea fi atrasă până la final”, a transmis senatorul Alexandru Pereș.

Potrivit acestuia, peste 10 miliarde de euro rămân blocați la Bruxelles datorită incapacității de a ne adapta rapid la cerințele și practicile europene în materie de absorbție a fondurilor financiare comunitare.

„Să fim drepți, ezitările și indeciziile politice, lipsa proiectelor mari, care ar fi putut aduce României sume la fel de mari, vitale pentru dezvoltarea economiei, lipsa de consultanță calificată, incompetența unor manageri numiți în fruntea instituțiilor de resort și nu în ultimul rând fraudarea și eludarea procedurilor, au fost motivele principale ale neaccesării unei sume enorme, egală cu 6,75% din PIB-ul României sau 22,72% din bugetul național. Pierderea a 10 miliarde de euro reprezintă o bilă neagră pentru România și pentru Guvernul său, în comparație cu alte țări est-europene, beneficiare ale fondurilor nerambursabile, care au reușit o absobție mult mai mare și bine dirijată în direcția relansarii economice”, a mai precizat Pereș.

Alexandru Pereș a spus că data de 31 decembrie 2015 – termenul limită pentru decontarea lucrărilor angajate pe proiectele acceptate de Comisia Europeană este aproape, iar perspectiva nu pare deloc optimistă.

„Tot ce putem spera este că am învățat din acest eșec major mai ales că pentru etapa 2014-2020, UE a alocat României aproape 42 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Este nevoie să credem că lipsa de implicare instituțională și socială din anii trecuți poate fi corectată. Un bun semnal îl dă societatea civilă care a devenit sensibilă la derapajele instituțiilor responsabile cu atragerea fondurilor europene.”, a mai transmis Alexandru Pereș.

Totodată, senatorul a spus că recent a venit la Senat o solicitare din partea Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale, document semnat de președintele formației, Alexandru Cumpănașu, prin care se oferă un sprijin concret pentru eficientizarea acestei activități în per. 2014 – 2020. Documentul propune, în 15 puncte, o corecție a procedurilor care să imprime reguli clare mai ales în direcția evitării oricărei risipe a sumelor destinate României.

„Să nu uităm că în Alba Iulia avem Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (C.R.F.I.R) și Agenția de Dezvoltatre 7 Centru (A.D.R) în timp ce, la nivel județean, societatea civilă este reprezentată de circa 49 de ONG-uri funcționale. Așadar demersul Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale poate fi, în acest sens, declanșatorul unor performanțe asemănătoare celor atinse în Polonia, Cehia, Estonia sau Lituania. De noi depinde acest lucru”, a încheiat Pereș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate