Economie
Alocațiile pentru susținerea familiilor, DUBLATE. Senatul a adoptat tacit o inițiativă legislativă. Condiții de acordare
Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali prin care se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor.
Alocatia pentru Sustinerea Familiei este o forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în crestere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.
Iniţiată de deputaţii PNL Robert Sighiartău, Alexandru Andrei, Liviu Balint, Adrian Cozma, Laurenţiu Leoreanu, Sorin Moldovan, George Stângă, propunerea legislativă este menită să încurajeze natalitatea.
„România traversează una dintre cele mai grave perioade din punct de vedere demografic, aceasta manifestându-se printr o reducere progresivă a natalităţii prin migraţia masivă a tinerilor către state dezvoltate ale Uniunii Europene şi prin îmbătrânirea puternică a populaţiei rezidente.
Se estimează că după anul 2030, criza demografică va avea un impact nefavorabil puternic atât asupra bugetului general consolidat cât şi asupra potenţialului economiei naţionale”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Potrivit Legii 277/2010, familia este formată din soţ, soţie şi copii care locuiesc împreună şi se află în întreţinerea acestora. Se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.
Cum se calculează
„Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este de 0,328 ISR pentru familia cu un copil 0,656 pentru familia cu doi copii, 0,984 pentru familia cu trei copii şi 1,312 pentru familia cu cel puţin patru copii.
Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,6 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este 0,3 ISR pentru familia cu un copil, 0,6 ISR pentru familia cu doi copii, 0,9 ISR pentru familia cu trei copii şi 1,2 ISR pentru familia cu patru copii”, se arată în propunerea legislativă.
Familia monoparentală este formată dintr-o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea ei şi care locuiesc împreună cu aceasta.
„Pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,8 ISR inclusiv cuantumul lunar la locaţiei este 0,428 ISR pentru familia cu un copil, 0,856 ISR pentru familia cu doi copii, 1,284 pentru familia cu trei copii şi 1,712 pentru familia cu cel puţin patru copii şi mai mulţi.
Pentru familia monoparentală al cărei venit mediul lunar pe membru de familie se situează peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, cuantumul alocaţiei este 0,408 pentru familia cu un copil, 0,816 pentru familia cu doi copii ,1,224 pentru familia cu trei copii şi 1,632 pentru familia cu cel puţin patru copii”, mai arată propunerea legislativă.
Valoarea ISR a crescut de la 1 martie de la 500 de lei la 525,5 lei, fiind actualizată cu rata medie a inflaţiei, potrivit Agerpres.
Termenul de dezbatere şi vot în Senat a propunerii legislative de modificare a Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei s-a împlinit pe 19 septembrie, actul normativ fiind trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Condiții de acordare în prezent
Alocația se acordă pe baza de cerere șsi declarație pe propria răspundere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și, după caz, privind frecventarea cursurilor scolare de catre copiii aflați în întreținere.
Actele se înregistrează la primăria localității în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau reședința familia au precizat autoritățile, la solicitarea Alba24.
Pentru solutionarea cererii privind acordarea alocației de susținere, se va afectua anchetă socială la domiciliul sau, după caz, la reședința familiei.
Stabilirea dreptului la alocație se face prin dispoziția scrisă a primarului, iar dreptul la alocațtie se acordă începând cu luna urmatoare înregistrării cererii.
În vederea respectării conditiilor de acordare a alocației se efectuează anchete sociale la un interval de 12 luni sau ori de câte ori este nevoie.
Obligatiile beneficiarilor
Titularul alocației este obligat să depună periodic după stabilirea dreptului la alocație o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News