Connect with us
Advertisement

Administrație

Amenajarea clădirii Centrului Militar din Alba Iulia pentru a deveni sediu CJ. Sală de şedinţe la subsol şi curte interioară cu spaţiu verde

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia votează miercuri aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru clădirea Centrului Militar din zona istorică, pentru a deveni sediul Consiliului Judeţean Alba. Au fost propuse două variante de refuncţionalizare a imobilului, iar una dintre acestea a primit avizul comisiei de urbanism, cu condiţia specificării numărului de parcaje.

Denumirea oficială a monumentului este comisariat datat din secolul XVIII, iar clădirea este proprietate a domeniului public al judeţului Alba, în administrarea CJ. Pe terenul de 1.976 mp se găsesc construcţii administrative şi social-culturale în suprafaţă de 1.320 mp şi două curţii de 656 mp. Clădirea are forma literei “C”, limitată la vest de strada Militarilor, la nord de strada Mihai Viteazul, la est de Poarta a III-a şi zidul de apărare a Cetăţii Vauban şi la sud de Hotel “Medieval; are o curte interioară relativ dreptunghiulară de aproximativ 19 m x 31 m. Accesul se face pietonal şi carosabil dinspre strada Militarilor (gang) şi pe latura de Est se află un acces similar, blocat.

În documentaţia PUD se precizează că starea clădirii este de degradare, la subsol fiind constatat un “atac biologic violent la nivelul pereţilor”. În condiţii de umiditate excesivă şi ferestre zidite, a fost favorizată apariţia ciupercii în zidurile care sunt afectate şi de fisuri. La nivelurile supraterane s-au constatat tencuieli pe bază de ciment din spaţiile tehnice şi garaj desprinse, tâmplărie PVC necorespunzătoare imaginii monumentului, obiecte sanitare cu grad avansat de uzură.

În pod, şarpanta de lemn are urme de umiditate, şipcile orizontale sunt putrezite, ţigla este fisurată şi sunt vizibile infiltraţii de apă prin învelitoare. La nivelul faţadelor, pe socluri, sunt vizibile depuneri de săruri, straturi successive de vopsea, “elemente parazitare – o antenă satelit este amplasată pe faţada sudică din curtea interioară”.

Se propune extinderea parţială a subsolului pentru amenajarea unei săli mutifuncţionale destinate conferinţelor, expoziţiilor, evenimentelor culturale. La subsol mai sunt prevăzute spaţii tehnice, grupuri sanitare, spaţii expoziţionale, alimentaţiei publică, arhivă, magazie.

La parter vor fi birouri ale Direcţiei amenajării teritoriului şi urbanismului, Direcţiei Relaţii publice şi informatică, Direcţiei Resurse Umane şi gestiunea funcţiilor publice, grupuri sanitare, spaţii verzi, circulaţii auto şi pietonale, oficiu, birou administrator, registratură şi casierie.

La etaj, sunt birourile preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului general, Direcţia de dezvoltare şi bugete, Direcţia Juridică şi administrare publică, grupuri sanitare, arhivă, terasă, oficiu.

Spaţiul podului clădirii va fi reamenajat pentru spaţii de birouri destinate Direcţiei de Amenajare a Teritoriului şi Urbanismului, Direcţiei Relaţii Publice şi Informatice, Direcţiei de Dezvoltare şi Bugete.

Capacitatea clădirii va fi adaptată pentru a găzduit aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai CJ Alba şi un număr mediu de vizitatori.

În varianta avizată de comisia de urbanism, accesul publicului şi al personalului se face de pe strada Mihai Viteazul, latura nordică a clădirii, pe nivelul subsolului, în holul de primire şi apoi prin foayer, lifturi sau scări şi din curtea interioară (partea de vest a clădirii), strada Militarilor sau prin estul clădirii. În curtea interioară sunt patru accese destinate publicului, două dintre ele spre holul principal de intrare. Din gangul de intrare dinspre vest sunt două accese destinate exclusiv personalului.

Accesul auto va fi strict interzis. Aspectul exterior al clădirii va fi păstrat, în mare, iar faţadele interioare vor suferi mici modificări: ferestrele închise sau blocate vor fi deschise, gangul de intrare din estul clădirii va fi deschis. Extinderea clădirii va fi vizibilă doar din curtea interioară.

La interior, uşile vor fi înlocuite integral cu uşi din lemn stratificat de stejar. La exterior vor fi montate geamuri termo-fono-izolante.

În curtea interioară se va realiza un corp-extindere alipit faţadei sudice a curţii interioare, cu funcţiunea de hol de acces, informare şi aşteptare. Va fi realizat pe structură metalică tridimensională, închis atât în plan plan vertical cât şi orizontal cu sticlă termofonoizolantă pe sistem perete cortină.

Corpul nou realizat va avea un regim de înălţime subsol-parter şi etaj. La subsol este prevăzută o sală multifuncţională cu capacitatea de aproximativ 100-120 de persoane şi foyer. La parter, holul de acces va avea dublă înălţime, iar la etaj va fi doar o pasarelă de legătură între cele trei aripi ale clădirii. Pasarela va fi montată pe structură metalică agăţată de structura metalică principală a noulul spaţiu. Pardoseala pasarelei va fi din parchet triplustratificat.

În holul central, vor fi montate şi două ascensoare pentru persoane (inclusiv cele cu dizabilităţi), care vor asigura accesul la toate nivelurile clădirii (subsol, parter, etajul unu şi mansardă).

Pe latura opusă holului central, faţada nordică a curţii interioare, va fi realizată o pasarelă suspedată de legătură la nivelul etajului I. Pasarela va avea o închidere de sticlă termofonoizolantă pe structură metalică.

Reamintim că, în şedinţa din din 23 decembrie, CJ Alba a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi lucrărilor de amenajare a interiorului clădirii Centrului Militar din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina. Imobilul va servi drept sediu pentru CJ Alba, în condiţiile în care actuala locaţie în care funcţionează instituţia va trebui eliberată, fiind în proprietatea Curţii de Apel Alba Iulia, care are nevoie de spaţii pentru desfăşurarea activităţii.

Potrivit datelor din proiect, lucrările ce vor fi executate la clădirea Centrului Militar al Judeţului Alba sunt estimate la valoarea de 15.297.431 lei, din care contract şi manoperă 12.672.821 lei, inclusiv TVA.

Acestea includ restaurarea şi consolifarea clădirii, recompartimentarea spaţiului existent, redimensionarea şi refacerea tuturor instalaţiilor, telefonie, internet, iluminat ambiental şi arhitectural, mansardarea clădirii, reabilitarea acoperişului şi înlocuirea învelitorii cu şiglă solz, instalaţii de climatizare, instalaţie paratrăznet şi amenajarea curţii interioare.

Firma care a elaborat documentaţia pentru proiectul de refuncţionalizare a clădirii Centrului Militar al Judeţului Alba este Polarh Design SRL Bucureşti, iar lucrările sunt estimate să dureze 24 de luni, pentru o suprafaţă construită de 1.470 mp şi suprafaţă desfăşurată de 5.850 mp. Investiţia este finanţată integral din bugetul Consiliului Judeţean Alba. Până în prezent, au fost amenajate o parte din spaţiile aflate la parter.

Citeşte AICI mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement