Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenajarea clădirii Centrului Militar din Alba Iulia pentru a deveni sediu CJ. Sală de şedinţe la subsol şi curte interioară cu spaţiu verde

Publicat


Consilierii locali din Alba Iulia votează miercuri aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru clădirea Centrului Militar din zona istorică, pentru a deveni sediul Consiliului Judeţean Alba. Au fost propuse două variante de refuncţionalizare a imobilului, iar una dintre acestea a primit avizul comisiei de urbanism, cu condiţia specificării numărului de parcaje.

Denumirea oficială a monumentului este comisariat datat din secolul XVIII, iar clădirea este proprietate a domeniului public al judeţului Alba, în administrarea CJ. Pe terenul de 1.976 mp se găsesc construcţii administrative şi social-culturale în suprafaţă de 1.320 mp şi două curţii de 656 mp. Clădirea are forma literei “C”, limitată la vest de strada Militarilor, la nord de strada Mihai Viteazul, la est de Poarta a III-a şi zidul de apărare a Cetăţii Vauban şi la sud de Hotel “Medieval; are o curte interioară relativ dreptunghiulară de aproximativ 19 m x 31 m. Accesul se face pietonal şi carosabil dinspre strada Militarilor (gang) şi pe latura de Est se află un acces similar, blocat.

În documentaţia PUD se precizează că starea clădirii este de degradare, la subsol fiind constatat un “atac biologic violent la nivelul pereţilor”. În condiţii de umiditate excesivă şi ferestre zidite, a fost favorizată apariţia ciupercii în zidurile care sunt afectate şi de fisuri. La nivelurile supraterane s-au constatat tencuieli pe bază de ciment din spaţiile tehnice şi garaj desprinse, tâmplărie PVC necorespunzătoare imaginii monumentului, obiecte sanitare cu grad avansat de uzură.

În pod, şarpanta de lemn are urme de umiditate, şipcile orizontale sunt putrezite, ţigla este fisurată şi sunt vizibile infiltraţii de apă prin învelitoare. La nivelul faţadelor, pe socluri, sunt vizibile depuneri de săruri, straturi successive de vopsea, “elemente parazitare – o antenă satelit este amplasată pe faţada sudică din curtea interioară”.

Se propune extinderea parţială a subsolului pentru amenajarea unei săli mutifuncţionale destinate conferinţelor, expoziţiilor, evenimentelor culturale. La subsol mai sunt prevăzute spaţii tehnice, grupuri sanitare, spaţii expoziţionale, alimentaţiei publică, arhivă, magazie.

La parter vor fi birouri ale Direcţiei amenajării teritoriului şi urbanismului, Direcţiei Relaţii publice şi informatică, Direcţiei Resurse Umane şi gestiunea funcţiilor publice, grupuri sanitare, spaţii verzi, circulaţii auto şi pietonale, oficiu, birou administrator, registratură şi casierie.

La etaj, sunt birourile preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului general, Direcţia de dezvoltare şi bugete, Direcţia Juridică şi administrare publică, grupuri sanitare, arhivă, terasă, oficiu.

Spaţiul podului clădirii va fi reamenajat pentru spaţii de birouri destinate Direcţiei de Amenajare a Teritoriului şi Urbanismului, Direcţiei Relaţii Publice şi Informatice, Direcţiei de Dezvoltare şi Bugete.

Capacitatea clădirii va fi adaptată pentru a găzduit aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai CJ Alba şi un număr mediu de vizitatori.

În varianta avizată de comisia de urbanism, accesul publicului şi al personalului se face de pe strada Mihai Viteazul, latura nordică a clădirii, pe nivelul subsolului, în holul de primire şi apoi prin foayer, lifturi sau scări şi din curtea interioară (partea de vest a clădirii), strada Militarilor sau prin estul clădirii. În curtea interioară sunt patru accese destinate publicului, două dintre ele spre holul principal de intrare. Din gangul de intrare dinspre vest sunt două accese destinate exclusiv personalului.

Accesul auto va fi strict interzis. Aspectul exterior al clădirii va fi păstrat, în mare, iar faţadele interioare vor suferi mici modificări: ferestrele închise sau blocate vor fi deschise, gangul de intrare din estul clădirii va fi deschis. Extinderea clădirii va fi vizibilă doar din curtea interioară.

La interior, uşile vor fi înlocuite integral cu uşi din lemn stratificat de stejar. La exterior vor fi montate geamuri termo-fono-izolante.

În curtea interioară se va realiza un corp-extindere alipit faţadei sudice a curţii interioare, cu funcţiunea de hol de acces, informare şi aşteptare. Va fi realizat pe structură metalică tridimensională, închis atât în plan plan vertical cât şi orizontal cu sticlă termofonoizolantă pe sistem perete cortină.

Corpul nou realizat va avea un regim de înălţime subsol-parter şi etaj. La subsol este prevăzută o sală multifuncţională cu capacitatea de aproximativ 100-120 de persoane şi foyer. La parter, holul de acces va avea dublă înălţime, iar la etaj va fi doar o pasarelă de legătură între cele trei aripi ale clădirii. Pasarela va fi montată pe structură metalică agăţată de structura metalică principală a noulul spaţiu. Pardoseala pasarelei va fi din parchet triplustratificat.

În holul central, vor fi montate şi două ascensoare pentru persoane (inclusiv cele cu dizabilităţi), care vor asigura accesul la toate nivelurile clădirii (subsol, parter, etajul unu şi mansardă).

Pe latura opusă holului central, faţada nordică a curţii interioare, va fi realizată o pasarelă suspedată de legătură la nivelul etajului I. Pasarela va avea o închidere de sticlă termofonoizolantă pe structură metalică.

Reamintim că, în şedinţa din din 23 decembrie, CJ Alba a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi lucrărilor de amenajare a interiorului clădirii Centrului Militar din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina. Imobilul va servi drept sediu pentru CJ Alba, în condiţiile în care actuala locaţie în care funcţionează instituţia va trebui eliberată, fiind în proprietatea Curţii de Apel Alba Iulia, care are nevoie de spaţii pentru desfăşurarea activităţii.

Potrivit datelor din proiect, lucrările ce vor fi executate la clădirea Centrului Militar al Judeţului Alba sunt estimate la valoarea de 15.297.431 lei, din care contract şi manoperă 12.672.821 lei, inclusiv TVA.

Acestea includ restaurarea şi consolifarea clădirii, recompartimentarea spaţiului existent, redimensionarea şi refacerea tuturor instalaţiilor, telefonie, internet, iluminat ambiental şi arhitectural, mansardarea clădirii, reabilitarea acoperişului şi înlocuirea învelitorii cu şiglă solz, instalaţii de climatizare, instalaţie paratrăznet şi amenajarea curţii interioare.

Firma care a elaborat documentaţia pentru proiectul de refuncţionalizare a clădirii Centrului Militar al Judeţului Alba este Polarh Design SRL Bucureşti, iar lucrările sunt estimate să dureze 24 de luni, pentru o suprafaţă construită de 1.470 mp şi suprafaţă desfăşurată de 5.850 mp. Investiţia este finanţată integral din bugetul Consiliului Judeţean Alba. Până în prezent, au fost amenajate o parte din spaţiile aflate la parter.

Citeşte AICI mai multe detalii.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Hunedoara, prins fără permis la volan, în Zlatna. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

Volan

Un tânăr din județul Hunedoara a fost prins la volan, fără permis, pe DN74, la Zlatna. Polițiștii i-au deschis dosar penal. Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 2.10, polițiștii din Zlatna l-au depistat pe un bărbat de 29 de ani, din municipiu Brad, județul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism pe DN 74, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Acțiune a polițiștilor din Câmpeni: 52 de șoferi amendați pentru viteză și permise reținute pentru alcool la volan

Publicat

masina-politia

Polițiștii din Câmpeni au depistat și sancționat peste 50 de șoferi care au circulat cu viteză peste limita legală. Au fost aplicate amenzi de 14.500 de lei și reținute 6 permise de conducere, transmite IPJ Alba. În perioada 23 – 26 ianuarie 2020, polițiștii din Câmpeni au organizat o acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulație […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de Poliție. Și-a bătut prietena și a încălcat ordinul de protecție

Publicat

catuse

Un bărbat din Alba Iulia a fost reținut de Poliție, după ce a încălcat ordinul provizoriu de protecție care îl obliga să nu se apropie de prietena sa. Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Minor din Cugir, REȚINUT pentru furt. A spart două magazine din oraș, de unde a sustras bunuri de aproape 5.500 de lei

Publicat

Polițiștii din Cugir l-au reținut pe un minor care, în noaptea de vineri spre sâmbătă, ar fi pătruns, prin efracție, în două magazine din oraș. Minorul nu este la prima faptă de acest fel, acesta fiind cercetat în mai multe dosare penal pentru fapte de furt dar și pentru o tâlhărie. Potrivit IPJ Alba, la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate