Connect with us
Advertisement

Eveniment

Amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu pentru „Cupru Min” SA Abrud, în urma poluării accidentale pe râul Arieş

Publicat

poluare deversare steril aries valea sesii Garda de Mediu Alba a amendat luni compania „Cupru Min” SA Abrud cu 100.000 de lei, în urma poluării accidentale din Apuseni, de săptămâna trecută. Sancţiunea a fost aplicată pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu.

Reamintim că în 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnică, în urma căreia s-a produs o poluare accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă și steril, ce a ajuns până în râul Arieș.

Vezi şi FOTO-VIDEO: POLUARE gravă în Apuseni. Sterilul toxic decantat în Valea Şesii a ajuns în râul Arieş după ce a cedat o sondă

„În data de 10 aprilie, am aplicat o sancţiune în valoare de 100.000 de lei pentru Cupru Min SA Abrud, pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu, în legătură cu producerea poluării accidentale a râului Arieş. Reprezentanţii companiei aveau obligaţia să supravegheze iazul de decantare şi instalaţiile aferente”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, pentru Alba24.ro.

Imediat după producerea poluării accidentale, compania Cupru Min a transmis precizări referitoare la această situaţie:

„Amestecul apă-steril a debusat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului, chiar în dreptul instalației dezafectate – o sonda inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat și conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenție și utilaje grele, care au reușit să limiteze poluarea și să oprească total deversarea la ora 15.40.

În 1988, o sondă inversă a devenit inutilizabilă. Intervențiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotație, dar apa a continuat să pătrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate.

În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva și Comisiei Naționale pentru Baraje să identifice o soluție tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenție, iar Comisia Națională urmează să decidă care este soluția optimă în primăvara anului 2017, după dezgheț.

Din 2015 Cupru Min a lansat un program preventiv și a executat ample lucrări, printre care construcția a patru diguri de prevenție pe Valea Şesei, construcția unui drum de acces pentru intervenția rapidă a utilajelor specifice, transportul unor mari cantități de piatra pentru intervenție în caz de nevoie – măsuri care și-au dovedit din plin utilitatea în cazul de față.

Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare și a coordonat o echipa de intervenție dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare și buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea și de a supraînaltă și largi digurile de reținere din aval de baraj.

Într-un timp scurt, specialiștii de la Cupru Min au transportat și instalat în locație un volum de peste 2500 metri cubi de piatră. Apoi au trecut la curățarea malurilor și la evacuarea sterilului.

Pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei stații moderne de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril. Studiul de fezabilitate s-a încheiat, iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Compania caută soluții pentru finanțarea proiectului care are o valoare estimativă de 19 milioane de euro. Totuși, în planul de investiții pe anul 2017, sunt deja prevăzute lucrări adiacente proiectului de bază: mutarea deversării sterilului de flotaţie pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenți în zona haldei de steril și construcția unei stații de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei și recircularea în Uzina de preparare Compania monitorizează cu atenție zona și colaborează cu autoritățile de mediu”, precizau reprezentanţii companiei.

Vezi şi Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația

De asemenea, Apele Române au comunicat măsurile dispuse pentru companie, printre care monitorizarea permanentă a zonei aval baraj, unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale, asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie, găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete, în vederea asigurării funcționării în siguranță a iazului Valea Șesei şi curățarea zonei afectate.

Potrivit autorităţilor, în urma incidentului din 3 aprilie, conductivitatea din toate punctele de vedere se încadra în parametrii normali pe râul Arieș, nu erau înregistrate depășiri a concentrațiilor metalelor (fier, mangan, cupru, zinc) în formă dizolvată, însă apa râului Arieș era încărcată în materiale în suspensie în concentrație foarte mare. Concluziile în urma cercetărilor din teren au fost că stabilitatea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei nu a fost afectată, iar între secțiunea Valea Lupșii-Turda, pe Arieş, unde a ajuns unda de poluare, nu s-au înregistrat modificări piscicolă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement