Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu pentru „Cupru Min” SA Abrud, în urma poluării accidentale pe râul Arieş


Publicat

poluare deversare steril aries valea sesiiGarda de Mediu Alba a amendat luni compania „Cupru Min” SA Abrud cu 100.000 de lei, în urma poluării accidentale din Apuseni, de săptămâna trecută. Sancţiunea a fost aplicată pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu.

Reamintim că în 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnică, în urma căreia s-a produs o poluare accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă și steril, ce a ajuns până în râul Arieș.

Vezi şi FOTO-VIDEO: POLUARE gravă în Apuseni. Sterilul toxic decantat în Valea Şesii a ajuns în râul Arieş după ce a cedat o sondă

„În data de 10 aprilie, am aplicat o sancţiune în valoare de 100.000 de lei pentru Cupru Min SA Abrud, pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu, în legătură cu producerea poluării accidentale a râului Arieş. Reprezentanţii companiei aveau obligaţia să supravegheze iazul de decantare şi instalaţiile aferente”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, pentru Alba24.ro.

Imediat după producerea poluării accidentale, compania Cupru Min a transmis precizări referitoare la această situaţie:

„Amestecul apă-steril a debusat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului, chiar în dreptul instalației dezafectate – o sonda inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat și conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenție și utilaje grele, care au reușit să limiteze poluarea și să oprească total deversarea la ora 15.40.

În 1988, o sondă inversă a devenit inutilizabilă. Intervențiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotație, dar apa a continuat să pătrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate.

În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva și Comisiei Naționale pentru Baraje să identifice o soluție tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenție, iar Comisia Națională urmează să decidă care este soluția optimă în primăvara anului 2017, după dezgheț.

Din 2015 Cupru Min a lansat un program preventiv și a executat ample lucrări, printre care construcția a patru diguri de prevenție pe Valea Şesei, construcția unui drum de acces pentru intervenția rapidă a utilajelor specifice, transportul unor mari cantități de piatra pentru intervenție în caz de nevoie – măsuri care și-au dovedit din plin utilitatea în cazul de față.

Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare și a coordonat o echipa de intervenție dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare și buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea și de a supraînaltă și largi digurile de reținere din aval de baraj.

Într-un timp scurt, specialiștii de la Cupru Min au transportat și instalat în locație un volum de peste 2500 metri cubi de piatră. Apoi au trecut la curățarea malurilor și la evacuarea sterilului.

Pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei stații moderne de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril. Studiul de fezabilitate s-a încheiat, iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Compania caută soluții pentru finanțarea proiectului care are o valoare estimativă de 19 milioane de euro. Totuși, în planul de investiții pe anul 2017, sunt deja prevăzute lucrări adiacente proiectului de bază: mutarea deversării sterilului de flotaţie pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenți în zona haldei de steril și construcția unei stații de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei și recircularea în Uzina de preparare Compania monitorizează cu atenție zona și colaborează cu autoritățile de mediu”, precizau reprezentanţii companiei.

Vezi şi Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația

De asemenea, Apele Române au comunicat măsurile dispuse pentru companie, printre care monitorizarea permanentă a zonei aval baraj, unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale, asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie, găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete, în vederea asigurării funcționării în siguranță a iazului Valea Șesei şi curățarea zonei afectate.

Potrivit autorităţilor, în urma incidentului din 3 aprilie, conductivitatea din toate punctele de vedere se încadra în parametrii normali pe râul Arieș, nu erau înregistrate depășiri a concentrațiilor metalelor (fier, mangan, cupru, zinc) în formă dizolvată, însă apa râului Arieș era încărcată în materiale în suspensie în concentrație foarte mare. Concluziile în urma cercetărilor din teren au fost că stabilitatea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei nu a fost afectată, iar între secțiunea Valea Lupșii-Turda, pe Arieş, unde a ajuns unda de poluare, nu s-au înregistrat modificări piscicolă.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Întreruperea tratamentului oncologic sau lipsa unui diagnostic la timp, mai grave decât Covid. Avertismentul specialiștilor

Publicat

Centre oncologice de renume, spitale și clinici private, societăți medicale și asociații de pacienți atrag atenția asupra riscurilor la care se expun pacienții oncologici prin întreruperea tratamentului sau dacă boala nu este diagnosticată la timp. 

Acestea au lansat o campanie de informare adresată tuturor persoanelor care pot ajunge să dezvolte cancer pulmonar, cancer de vezică urinară sau cancer de sân, precum și pacienților care suferă deja de aceste afecțiuni, dar se tem să meargă la tratament.

Circuite și proceduri speciale pentru diminuarea riscului de a contacta COVID-19

„Pentru pacienții oncologici, vizita la medic și tratamentul sunt vitale și nu trebuie amânate. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei de COVID-19, mulți dintre pacienții deja diagnosticați au încetat să mai vină la tratament.

Înțeleg că pacienții se tem de riscul infectării cu COVID-19, însă riscul ca boala să progreseze crește considerabil în lipsa administrării tratamentului.

Îi asigur pe pacienți că noi, medicii, am luat toate măsurile necesare pentru diminuarea riscului de a contracta virusul, am creat circuite și proceduri speciale, astfel încât pacienții să se simtă și să fie în siguranță atunci când revin la tratament,” spune conf. dr. Lucia Stănculeanu, președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România

Peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei

„După estimările noastre și prin comparație cu anii precedenți, de la începutul pandemiei, deci în ultimul an de zile, peste 3,000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nedetectate.

Adică 3,000 de români suferă de acest tip agresiv de cancer și nu știu, deci nu fac tratamentul necesar pentru a stopa evoluția bolii! Profit de această ocazie pentru a face apel la românii care sesizează că apar simptome ale unor boli grave, să meargă la spital, să aibă curaj să se adreseze medicilor, astfel încât să poată depista afecțiunile serioase în stadii incipiente, când tratamentul poate da rezultate foarte bune”, spune Prof. dr. Tudor Ciuleanu.

Pentru aceasta a fost creeată platforma CdelaControl.ro unde pacienții cu cancer pulmonar, de vezică urinară sau de sân și familiile lor pot obține informații despre boală, de ce și cât de importantă este administrarea corectă și neîntreruptă a tratamentului, precum și o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale și clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în țară.

Toate informațiile sunt verificate de medici specialiști cu experiență în tratarea acestor afecțiuni.

Campania vizează cancerul de plămân, cancerul de vezică urinară și cancerul de sân, unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer cu care se confruntă românii.

În stadiile avansate ale cancerului pulmonar, din păcate, opțiunile de tratament sunt limitate. De aceea, este esențial ca pacienții să se adreseze medicului încă de la primele simptome respiratorii, oricât de minore ar fi acestea.

În plus, depistarea cancerului de vezică în fază incipientă crește de patru ori șansele de supraviețuire, iar diagnosticul precoce al cancerului de sân duce la o evoluție bună a bolii în peste 75% dintre cazuri.

Institute oncologice, spitale și clinici private, societăți medicale și asociații de pacienți fac impreună un apel la conștientizarea importanței de a trata și depista rapid cancerul, chiar și în timpul pandemiei

Pacienții oncologici sunt invitați să își învingă teama de COVID-19 și să se întoarcă la medic pentru a-și continua tratamentul, încrezători că spitalele și centrele oncologice respectă cu strictețe regulile de siguranță sanitară.

În plus, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgență medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic și să înceapă tratamentul corespunzător.

Aceste mesaje sunt susținute la unison de către partenerii campaniei ”E în regulă să-ți fie frică. Din frică ne protejăm”: Societatea Română de Radioterapie, Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuță” Cluj-Napoca, Societatea Națională de Oncologie Medicală România , Institutul Oncologic „Prof. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Clinic Fundeni, București, MedLife, Amethyst, Sanador, Regina Maria, Medisprof, Centrul de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova, Asociația Onco Help, Spitalul Oncofort, Asociația Imunis, Asociația pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzarea sau închirierea unei locuințe, condiționată de asigurarea împotriva dezastrelor naturale. Ordinul este pe masa ASF

Publicat

prima casa

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să emită un ordin prin care să condiționeze vânzarea unui case, închirierea unui apartament sau eliberarea unui certificat fiscal de existența unei polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).

Aceasta este una dintre măsurile incluse în strategia ASF pentru perioada 2021 – 2023, scrie Profit.ro.

Scopul este creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe. În prezent piața asigurărilor de locuințe este sub 20% raportat la cele aproximativ 9 milioane de locuințe existente în România.

Costul unei polițe PAD diferă în funcție de structura de rezistență și materialele folosite la construirea locuinței.

Astfel, aceasta poate fi:

  • 10 euro pentru o sumă maximă asigurată de 10.000 euro
  • 20 de euro pentru o sumă maximă asigurată de 20.000 euro
Conform legislației, această poliță este obligatorie. Cine nu are acest document poate primi amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Polițele PAD sunt emise de societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Primele astfel de polițe au fost emise de PAID în iulie 2010, mai arată sursa citată.

La sfârșitul lui 2020, PAID Romania avea în portofoliu 1,753 milioane de polițe.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Lucrările pe șantierul sălii polivalente din Blaj rămân blocate. Procedura pentru alegerea unui nou constructor, anulată

Publicat

Achiziția publică pentru continuarea lucrărilor la Sala polivalentă din Blaj a fost anulată de Comisia de licitație din cadrul primăriei. Șantierul a rămas în așteptare, după ce firma care câștigase inițial contractul a părăsit locația, anul trecut, în contextul pandemiei COVID.

Contractul inițial, atribuit în noiembrie 2018 către firma italiană Frimat SPA, a fost reziliat pentru „neîndeplinirea obligațiilor contractuale”. Constructorul reușise să finalizeze fundația clădirii și a ridicat cca. 10 – 20 % din zidăria de la demisol.

Procedura de achiziție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiție “Sală Polivalentă de Sport cu capacitate 1800-2000 locuri” în municipiul Blaj (rest de executat)” – execuția lucrărilor rămase neexecutate, aferente contractului nr. 22580/27.11.2018, contract reziliat pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, a fost demarată de primărie în august 2020. Valoarea totală estimată este de 30.900.672,95 de lei, fără TVA.

În ultima fază a procedurii, cea de analiză financiară a ofertelor, a rămas o singură societate care, în final, nu a îndeplinit toate condiţiile pentru a fi declarată câştigătoare, potrivit adevărul.ro.

Până la 1 iulie, erau executate lucrările la fundația clădirii, la structura din beton.

Contractul pentru construirea sălii polivalente a fost câștigat inițial, în 2018, de compania italiană Frimat SPA, singur ofertant. Atunci, valoarea contractului era de 25,03 milioane lei, fără TVA, cu termen de finalizare anul 2021.

Vezi și Se caută un nou constructor pentru Sala Polivalentă din Blaj. Contractul inițial, reziliat pentru neîndeplinirea obligațiilor

De contractul de peste 30 milioane lei s-au arătat interesate, de data aceasta, cinci firme/asociații de firme: ACI Cluj-Napoca SA, Manelli Impresa SRL Bucureşti, Asocierea Prenis SRL Blaj (lider) – Adriatica SRL Blaj – DTS Unic Proiect SRL Alba Iulia – Atlas Sport SRL Târgu Mures, Asocierea CON-A SRL Şelimbăr (lider) – CON-A Operations şi Asocierea Conart Structuri SRL Voiniceni (lider) – Kronos Life Construct SRL Târgu Mureş.

A rămas în ultima etapă a procedurii societatea din Cluj-Napoca.

În situaţia în care Primăria Blaj va fi nevoită să reia licitaţia, finalizarea lucrărilor se amână cu cel puţin şase luni.

Investiția pentru construirea sălii polivalente din Blaj este finanțată printr-un parteneriat între primărie și Consiliul Județean Alba.

Prin realizarea investiției se va obține o sală polivalentă de sport, cu o capacitate de 1.890 locuri pe scaune care respectă toate standardele naționale și europene pentru competițiile sportive de volei, handbal, baschet și tenis.

Noua sală va fi dotată cu spațiile și echipamentele necesare care să asigure desfășurarea în cele mai bine condiții a competițiilor sportive, conform cerințelor de omologare a sălilor de sport:

– CEV Voleyball Competitions Regulations 2016 (categoria 3)

– EHF Arena Construction Manual (teren handbal 48 x 28 m)

– FIBA Europe – Official Basketball Rules

– ITF tennis

Contractul cuprinde toate lucrările pentru realizarea investitiei precum și unele dotări, respectiv scaunele (locurile), lift etc.

sursă: adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: ACCIDENT între Alba Iulia și Micești. Două mașini s-au lovit, pe strada Calea Moților

Publicat

Un accident rutier s-a produs miercuri după-amiaza, între Alba Iulia și Micești. Două autoturisme s-au lovit, pe strada Calea Moților.

În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, înmatriculate în județele Iași și Constanța. Traficul în zonă a fost îngreunat temporar.

Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate