Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Amendă penală în loc de închisoare pentru evaziune fiscală. Modificările din noul proiect depus la Parlament

Publicat

inchisoare

Un nou proiect ce prevede pedepse mai ușoare pentru evazioniști a fost propus pentru adoptare la Senat. Potrivit acestuia, cei care săvârșesc infracțiuni de evaziune fiscală vor primi doar amendă penală, dacă acoperă prejudiciul și plătesc sume suplimentare. Această opțiune a fost propusă doar în cazul prejudiciilor de cel mult 100.000 de euro.

La săvârșirea oricărei fapte de evaziune fiscală prevăzută de Legea evaziunii, inculpații vor putea să scape doar cu amendă dacă, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, acoperă prejudiciul integral, iar acesta este de maximum 100.000 de euro. Inculpații vor trebui să achite inclusiv dobânzi și penalități, scrie avocatnet.ro

Dacă prejudiciul va fi sub 50.000 de euro, se va aplica numai o sancțiune administrativă.

Amenda penală pentru evaziune fiscală

Varianta de amendă penală va fi aplicată și celor care au săvârșit împreună faptele de evaziune, chiar dacă plata prejudiciului o face doar unul dintre ei.

Evazioniștii vor putea scăpa de închisoare și dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecății (până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive) vor acoperi prejudiciul – majorat cu 20% și la care se vor adăuga dobânzi și penalități.

Măsura va fi valabilă numai pentru faptele de evaziune de la articolele 8 și 9 din Legea evaziunii.

Potrivit legislației actuale, evazioniștii pot primi doar reduceri până la jumătate din pedeapsa cu închisoarea.

Exemple de fapte pentru care se vor aplica regulile amintite sunt nerefacerea documentelor de evidență contabilă distruse (pedepsită acum cu închisoare între șase luni și cinci ani de închisoare) sau refuzul nejustificat de a prezenta documentele legale și bunurile din patrimoniu (între unu și șase ani de închisoare), dar și „stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat” (de la trei la zece ani închisoare).

Pentru fapte ca ”omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, ”evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operaţiuni fictive” ori ”executarea de evidențe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor”, pedepsele sunt închisoarea de la doi la opt ani și chiar mai mult, dacă prejudiciul depășește 100.000 de euro.

Vechiul proiect ce prevedea amenzi penale în loc de închisoare a fost aprobat de Parlament, însă apoi întors pentru reexaminare, pe motive de constituționalitate.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax