Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenzi dublate pentru medicii care lasă pacienții să aștepte prea mult la Urgență. Sancțiuni de 30.000 de lei și pentru spitale

Publicat

upu

Amenzile pentru nepăsare se dublează în sistemul sanitar. Medicii care îi lasă pe bolnavi să aștepte prea mult la Urgență, fără motive, riscă să fie amendați cu 3000 de lei. Și spitalele riscă sancțiuni mari, de până la 30.000 de lei. Mulți pacienți se plâng că stau cu orele la UPU, dar medicii spun însă că personalul este suprasolicitat și insuficient.

Sancțiunile mari îi vizează pe medicii şi spitalele care-i lasă pe pacienţi să aştepte ore în șir, la Urgenţe, pentru a fi investigați.

Potrivit legislaţiei, timpul de triaj al unui pacient ajuns la unitatea de primiri urgenţe nu trebuie să depășească două minute. Fiecare bolnav primeşte un cod de urgență. Cei în starea cea mai gravă, cu cod roşu, trebuie preluaţi imediat. Pacienţii cu cod verde – în cel mult 60 de minute. Cazurile care nu sunt urgente trebuie preluate în cel mult două ore. Timpul de aşteptare nu trebuie să depăşească patru ore, pentru un consult.

Dacă pacienții sunt preluați într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut în proiectul adoptat, medicii sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele pot fi amendate cu maximum 30.000 de lei din aceleași motive.

Pacienții puși să aștepte ore în șir până să fie văzuți de un medic pot să facă plângere la DSP.

Coduri de urgențe:

  • Pacientul care se află în stare foarte gravă va fi etichetat cu cod roșu – adică are nevoie de resucitare și manevrele trebuie făcute pe loc. Orice abatere va fi sancționată.
  • Codul galben – atunci când pacientul prezintă un risc major sau are dureri intense – acesta nu ar trebui să aștepte mai mult de un sfert de oră.
  • Codul verde – Urgențele, dar care nu sunt situații critice, pot aștepta 60 de minute. De la depășirea acestui termen se impune o amendă.
  • În cazul pacienților încadrați la cod albastru – care sunt non urgențe – medicii au la dispoziție 120 de minute să reacționeze pentru a nu fi sancținați.
  • Iar pentru un simplu consult, un pacient nu ar trebui să aștepte mai mult de 240 de minute, ceea ce înseamnă 4 ore.

Unii pacienţi se  plâng însă că au stat şi o zi întreagă ca să-i vadă cineva. De acum, medicii care îi lasă să aştepte prea mult, nejustificat, riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei, iar spitalele – între 20 si 30.000 de lei, potrivit unei hotărâri de guvern. Oficialii spun că vor să-i responsabilizeze pe cei care lucrează în domeniu.

Inspectorii DSP vor putea să analizeze dacă a fost respectat timpul de așteptare al pacientului raportat la regulamentul codurilor din unitățile de primiri urgențe.

Medicii de la UPU susțin că nimeni nu stă degeaba în cea mai mare parte a serviciilor de urgenţă. Camerele de gardă sunt aglomerate și asaltate de mulţi pacienţi care ar trebui să meargă la medicul de familie sau în policlinici. Dar serviciile de permanență ale medicilor de familie și nici cele din policlinici nu sunt organizate corespunzător sau chiar deloc. Serviciile de permanență pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare ar putea reduce aglomerația și nemulțumirile de la UPU, dar și o creștere a calității acutului medical, în special la acuratețea stabilirii diagnosticelor și reducerea riscului de malpraxis.

Au fost dublate amenzile şi pentru cei care nu respectă normele de prevenire a infecţiilor. Pot ajunge la 3000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 mii de lei, pentru cele juridice. Vor fi sancţionaţi şi cei care încalcă protocoalele şi procedurile de tratament.

Anul trecut, inspectorii sanitari au făcut peste 13 mii de controale şi au aplicat amenzi de peste un milion şi jumătate de lei.

Art. 22 – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a. preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b. reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare.

surse: TVR, MS, Digi24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax