Connect with us
Publicitate

Actualitate

Aministia fiscală pentru mame și pensionari a fost extinsă. Limite de 50 de milioane de lei pentru mame și 350 de milioane pentru pensionari

Publicat

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede amnistierea fiscală a mamelor care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit şi a votat un amendament prin care Guvernul va da înapoi banii deja restituiţi de părinţi, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie.

Proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlul de indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost adoptat  în plenului Senatului  cu 123 de voturi „pentru” şi 2 abţineri.

Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

n urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Senatul adoptă legea privind amnistierea fiscală a pensionarilor cu venituri calculate greşit

Senatorii au decis, luni, prin vot, ca peste 21.000 de pensionari care care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor şi figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora, parlamentarii adoptând în acest sens proiectul de lege iniţiat de Guvern.

Proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern în data de 19 august şi a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, întrunind 111 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi două abţineri.

Potrivit unui amendament formulat în plen de preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eşalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor făcute de pensionari la casele judeţene de pensii.

Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.

Documentul mai stabileşte că debitele ce au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condiţiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plată.

Ministrul Muncii şi Protecţiei sociale, Rovana Plumb, a spus, în timpul dezbaterilor, că pensionarii reprezintă o altă categorie socială căreia trebuie să i se facă dreptate.

Ea le-a cerut senatorilor să susţină propunerea Guvernului Ponta de a scuti de la plată pe toţi pensionarii cărora li s-au constituit debite ”nu din vina lor”.

”Pensionarii nu trebuie să plătească greşelile pe care nu le-au făcut ei. (…)  Şi aici Guvernul a luat în calcul restituirea debitelor deja plătite de la 1 ianuarie 2011”, a spus aceasta.

Proiectul de lege urmează să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Peste 12.460 de mame pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părți din indemnizația pentru creșterea copilului vor fi amnistiate fiscal prin intermediul unei propuneri legislative care va fi făcută pe data de 20 august, a anunțat, vineri, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Măsura amnistiei fiscale va fi aplicată și în cazul tuturor pensionarilor din sistemul de asigurări sociale, atunci când aceștia se confruntă cu debite generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației în domeniul asigurărilor sociale.

‘Pentru a veni în sprijinul mămicilor, guvernul propune modificarea Ordonanței numărul 111 (Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 n.r.), privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, în felul următor: orice părinte, mamă sau tată, care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului, va putea să obțină venituri suplimentare din alte activități, desfășurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de până la trei indicatori sociali de referință, respectiv 1.500 de lei, în decursul unui an de zile. În ceea ce privește cele 12.460 de mămici pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părți din indemnizația pentru creșterea copilului, acestea vor fi amnistiate fiscal prin propunerea legislativă pe care o vom face pe data de 20 august, în cadrul ședinței de Guvern. Cele 12.460 de mămici sunt cele care au obținut venituri suplimentare’, a afirmat Rovana Plumb, potrivit Digi 24.

În ceea ce privește amnistierea fiscală pentru pensionari, Rovana Plumb a precizat că propunerea de proiect de lege este gata, și va fi prezentată în ședința de Guvern din 20 august.

‘Toți pensionarii care se află în evidența sistemului unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a propunerii legii respective, vor fi scutiți de la plata debitelor, generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației în domeniul asigurărilor sociale. Este vorba de toți pensionarii care intră sub incidența legii de la momentul în care ea va fi adoptată, adică de toți pensionarii din sistemul de asigurări sociale. Nu vor fi scutiți de la plată, conform propunerii legislative pe care o vom face, pensionarii cu debite care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea unor documente neconforme realității. Proiectul va fi ridicat pe site-ul ministerului și va fi în dezbatere publică. Deci facem amnistiere fiscală și nu amnistiere penală’, a mai spus ministrul Muncii.

Totodată, Rovana Plumb a menționat că, în cazul calculelor făcute greșit de funcționari, se va da amnistia fiscală, iar cei care se fac vinovați vor fi sancționați în conformitate cu prevederile Legii funcționarului public.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate