Actualitate
ANAF modifică formularele 600 şi 610 pentru contribuţiile CAS şi CASS datorate de persoanele fizice
Agenția Națională de Administrare Fiscală intenţionează să modifice modelul şi conţinutul formularelor 600 şi 610, în contextul schimbărilor privind contribuţiile CAS şi CASS datorate de PFA şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente.
ANAF a pus în dezbatere un un proiect de act normativ prin care propune următoarele:
– aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Declaraţie privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”;
– aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Decizie de impunere privind stabilirea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice” și a anexei “Situație privind stabilirea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate”;
– aprobarea instrucţiunilor de completare a formularului “Declaraţie privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”.
Vezi:
Reamintim că, de la 1 ianuarie 2018, vor intra în vigoare o serie de modificări în domeniul contribuțiilor sociale datorate de către persoanele fizice, stipulate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precizează ANAF.
Astfel, stabilirea contribuției de asigurări sociale, în situația îndeplinirii condițiilor prevăzute de art.148 alin.(2) din Codul fiscal, se face de administraţia fiscală competentă, în funcție de un venit ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia.
De asemenea, ANAF stabilește contribuţia de asigurări sociale de sănătate în situația realizării de către contribuabil a categoriilor de venituri prevăzute la art.155 din Codul fiscal (venituri din activități independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sau venituri din alte surse) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară. În acest caz, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabilește în funcție de salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează.
Persoanele fizice obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate, după caz, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileşte contribuţia, o declaraţie pe propria răspundere cu privire la venitul ales asupra căruia datorează contribuția de asigurări sociale, precum și încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim prevăzut de lege în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. În cazul celor care încep o activitate în cursul anului, declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
În situația în care persoanele fizice nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art.148 și 155 din Codul fiscal (realizarea de venituri sub un plafon minim), acestea pot opta pentru depunerea declarației și plata contribuțiilor în aceleași condiții prevăzute pentru persoanele obligate, potrivit legii. Opțiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal.
Pe baza declaraţiei depuse de contribuabili, administraţia fiscală competentă stabilește contribuţia de asigurări sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale de sănătate, după caz, prin decizie de impunere.
În situația încetării sau suspendării temporare a activităţii, potrivit legislaţiei în materie, în cursul anului fiscal, contribuabilii depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declaraţie în vederea stopării obligaţiilor de plată, potrivit art.151 alin.(3) și art.174 alin.(3) din Codul fiscal.
Conform art.148 alin.(5) și art.170 alin.(6) din cod, modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a declaraţiei privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale, respectiv al declarației cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
surse: anaf.ro, legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News