Connect with us

Actualitate

ANAF: Proiect privind adaptarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole

Publicat

pamant strat porumb grau recolta camp agricultura Intrarea în vigoare a noului Cod fiscal şi a Codului de procedură fiscală, de la 1 ianuarie, au determinat adaptarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2204/2015.

Proiectul de Ordin privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităților agricole a fost publicat recent, în dezbatere publică, pe site-ul ANAF. Totodată, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat și formularele modificate.

Procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole

Potrivit proiectului, persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere, beneficiază de reducerea normei de venit, proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă, secetă și inundaţii, precum şi a epizootiilor, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

– venitul net se stabileşte pe bază de norme de venit;

– pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevăzută la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din cadrul unei unități administrativ-teritoriale;

– persoana fizică / asocierea fără personalitate juridică a depus formularul 221 “Declarație privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”.

În declarație, contribuabilii înscriu suprafețele destinate producției agricole vegetale și efectivele de animale, fără a se lua în considerare pierderea înregistrată, ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015.

Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se face, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, de o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului sau al municipiului Bucureşti.

Prin proiectul de ordin se propune și aprobarea modelului şi conţinutului următoarelor formulare, utilizate în aplicarea procedurii de reducere a normei de venit:

– „Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”;

– „Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor”;

– „Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”;

– „Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”;

– „Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”.

sursa: anaf.ro

Ofelia Stînan are 20 de ani de experiență în presa locală și regională. A absolvit Facultatea de Ştiințe Politice și Administrative, secția Jurnalism. A intrat în echipa Alba24 din anul 2010. vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement