Connect with us

Administrație

ANL se desființează. Va fi creat noul program ”Alexandru Cișmigiu”. Ce va include acesta și cum se vor derula investițiile

Publicat

ANL se desființează. Măsura vizează eficientizarea activității Ministerului Dezvoltării, inclusă în propunerea de reorganizare ce a fost analizată joi de Guvern. Se vor reduce posturi și se va înființa un nou program, numit ”Alexandru Cișmigiu”.

Propunerea este ca Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Institutul Național de Administrație (INA) să fie desființate și trecute, prin absorbție, în cadrul aparatului propriu al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLAP).

Pe lângă necesitatea de a reduce posturi și cheltuieli, ministerul menționează probleme de eficiență în activitatea ANL, chiar dacă recunoaște utilitatea programului în ultimii ani.

ANL se desființează. Replica angajaților

În replică, reprezentanții ANL au contestat măsura, motivând că instituția are autonomie financiară, cheltuielile cu salariile și de funcționare sunt susținute fără alocare din bugetul de stat și că a desființat deja 52 de posturi. De asemenea, ei subliniază că reprezintă singura instituție de interes public din țară cu experiență de peste 25 de ani în domeniul construcției de locuințe.

Din totalul de 124 de angajați ANL, doar 50 vor fi preluați de minister, prin concurs, restul de 74 rămânând fără loc de muncă, potrivit sursei citate.

Instituția mai atenționează că sunt în implementare proiecte pentru construirea a 6.318 locuințe solicitate de 218 primării și 16 consilii județene. Iar în evidențele ANL sunt înregistrate cereri pentru construirea a peste 14.000 de locuințe.

”Preluarea investițiilor, în curs de execuție, de către autoritățile publice locale (conform declarațiilor ministrului), va conduce la majorarea financiară a investițiilor, deoarece entitățile locale nu dispun de personal de specialitate. Aceste costuri suplimentare vor fi în sarcina autorităților publice locale”, mai spun reprezentanții ANL.

ANL se desființează. Domenii de activitate

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a fost înființată prin Legea nr. 152/1998, republicată, pentru dezvoltarea construcției de locuințe la nivel național. Este instituție de interes public cu personalitate juridică, cu un număr de 169 posturi. Funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

ANL se ocupă, în principal, de promovarea şi dezvoltarea, la nivel sectorial şi naţional, a programelor guvernamentale privind construcţia de:

  • locuinţe pentru tineri, destinate închirierii
  • locuinţe de serviciu
  • locuinţe sociale și de necesitate.

De asemenea, ANL are atribuții cu privire la derularea unor programe ce vizează:

  • construcția de locuințe proprietate privată prin credit ipotecar
  • construcția și/sau reabilitarea locuințelor distruse ori grav avariate, situate în zonele afectate de calamități naturale
  • construcția altor locuințe proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale
  • intervenții la construcții existente.

ANL se desființează. Contracte în derulare

În acest moment, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) derulează contracte, în cadrul programelor de construcția de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, pentru realizarea a 3.255 unități locative, din care 328 unități locative sunt destinate specialiștilor din învățământ și sănătate, potrivit datelor ministerului.

Locuințele pentru tineri, destinate închirierii, sunt în proprietatea privată a statului, fiind administrate de autoritățile administrației publice locale care au solicitat realizarea acestora. Locuințele se închiriază pe perioade succesive de 5 ani. Pot fi vândute după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere, către același titular și/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condițiile legii.

Prin programul de construcția de locuințe de serviciu, se construiesc 247 unități locative. Prin Programul-pilot „Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi” trebuie finalizate 21 de locuințe. Acestora li se adaugă cele peste 1.100 de contracte din cartierul Henri Coandă din București.

În perioada 2000 – 2024 au fost finalizate 42.002 locuințe, din care: 37.206 locuințe pentru tineri, destinate închirierii, 1.124 locuințe pentru specialiști din învățământ și sănătate, 384 locuințe de serviciu, 239 locuințe pentru romi și 4.173 locuințe proprietate personală, realizate prin programul de credit ipotecar, potrivit ministerului.

ANL se desființează. Ce preia programul ”Alexandru Cișmigiu”. Contracte trecute la autorități locale

Ministerul anunță că prin crearea unui nou program multianual pentru construcția de locuințe, numit ” Alexandru Cișmigiu”, vor continua programele privind:

  • construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii
  • construcţia de locuinţe pentru specialiștii din învățământ și din sănătate, destinate închirierii
  • construcția de locuințe de serviciu
  • construcția și/sau reabilitarea locuințelor distruse ori grav avariate, situate în zonele afectate de calamități naturale

Alexandru Cișmigiu a fost inginer, cu o activitate notabilă, situându-se alături de cele mai de seamă personalități ale științei construcțiilor din țară.

Programul se va derula după aceleași principii ca celelalte programe de finanțare derulate de MDLPA.

Pentru locuințele care se realizează la acest moment prin construcţia de locuinţe pentru tineri, inclusiv specialiști din învățământ și sănătate și locuințe de serviciu, se instituie posibilitatea preluării contractelor de achiziție publică încheiate de ANL de către autoritățile administrației publice locale care au solicitat realizarea locuințelor, în termen de 15 zile de la data semnării protocolului de predare-primire între minister și ANL.

Astfel, se poate asigura o urmărire continuă a realizării lucrărilor și a calității acestora de către autoritățile locale, potrivit ministerului.

În anul 2025, în cadrul Programului multianual pentru construcția de locuințe „Alexandru Cișmigiu” se asigură finanțare doar pentru locuințele pentru care s-au alocat credite de angajament și/sau credite bugetare. AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement