Connect with us
Advertisement

Economie

ANPC, un nou val de controale la bănci: sunt vizate contractele de credit mai mari de 10 ani și modul de informare a clienților

banci

Publicat

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă că a demarat o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit.

Pentru început vor fi verificate contractele urmărind, în principal, cum s-a făcut publicitate la credite şi dacă au fost prezentate clienţilor toate riscurile, potrivit DIGI24.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărţită în mai multe secţiuni.

Pentru început verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaţei de Urgenţă 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, spun reprezentanţii ANPC.

Ce controlează ANPC la bănci

Potrivit ANPC, actuala tematică naţională de control urmăreşte, în principal:

  • verificarea modalităţii prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate,
  • verificare felului în care acestea au încheiat contractele de credit şi au acordat şi derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale şi a celor specifice activităţii,
  • verificarea modului de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată,
  • verificarea respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.)
  • combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii.

Aceste controale vin după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat în luna mai că a amendat 19 bănci, acuzând instituţiile bancare de practici înşelătoare de calcul al ratelor, după ce a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani.

Unele bănci sancţionate de ANPC, precum Raiffeisen Bank România, BRD, Banca Transilvania şi Alpha Bank au obţinut deja in instanţă suspendarea ordinului emis de ANPC cu privire la modul de calcul al ratelor de credit.

ANPC, primele amenzi date băncilor pentru practici înșelătoare

Inițial, ANPC a transmis că a amendat în luna mai un număr de 11 bănci cu 550.000 de lei, acuzând instituţiile bancare de practici înşelătoare de calcul al ratelor, după ce a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută.

Potrivit ANPC, cei 11 operatori economici sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, UniCredit Bank şi BRD.

Apoi au urmat 8 operatori economici sancţionaţi de ANPC respectiv Exim Banca Românească, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Controale ANPC la bănci: Reacția bancherilor

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au reacţionat la sancţiunile ANPC împotriva băncilor susţinând că rambursarea creditelor se poate face prin rate egale sau prin rate descrescătoare, iar clientul poate alege. Iar prin forţarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii, capacitatea lor de a accesa un credit ipotecar scade semnificativ, au mai spus ARB şi CPBR. Ulterior, ARB a revenit cu o nouă reacţie, susţinând că se alătură demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenţie decise de ANPC şi analizează pârghiile legale „pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement