Actualitate
ANRE: Gazele de import vor fi, la iarnă, cu 20 la sută mai ieftine decât cele din producția internă înmagazinată
Gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
Acesta a precizat că, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, se poate ajunge și la 70% import.
Aceasta deoarece furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un cos de gaze care să aibă cel mai mic preț, iar cele din import ar putea fi mai ieftine.
„Ca urmare a activității de monitorizare, am constatat că există posibilitatea ca în următoarea iarnă să existe anumite turbulențe, ca urmare a faptului că gazele din producția internă din depozite o să aibă prețul mult mai mare decât prețul gazelor importate. Aceste disproporții produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, în final, erau transpuse în facturile tuturor consumatorilor de gaze”, a spus Havrileț, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, gazele de import vor avea un preț de 70 de lei pe MWh, iar cele din producția internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie și 86 de lei cele înmagazinate după această dată.
„Dacă va fi o creștere de 10% la prețul de producție internă, vom solicita furnizorilor care alimentează piața reglementată să asigure prețul cel mai mic al coșului de gaze. Aceasta, în traducere liberă, înseamnă îndreptarea către import și fără să fie consumată producția internă înmagazinată, ceea ce ar produce pierderi pentru producători și furnizori, pentru că ei s-au pregătit pentru iarnă și au consumat resurse financiare pentru a înmagazina gaze”, a mai spus Havrileț.
Havrileț a mai spus că ar recomanda menținerea programului de liberalizare, dar fără instituirea unor prețuri pentru producția gazelor naturale.
„Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor să fie alimentați din sursele cele mai iefține, prețurile de producție internă ar trebui să fie lăsate la liber. Consider că vom găsi o soluție împreună în ceea ce privește o analiză și o decizie care să ducă la formarea celui mai mic preț pentru consumatorul casnic. În mod cert, prețul final al gazului nu va crește cu 10%. În prețul final există și alte elemente. Există capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, în final, în cel mai rău caz, va duce la o creștere de 2-3%. Dar tocmai acest lucru avem în vedere, că nu ar fi nevoie de o modificare de preț la producția internă”, a continuat Havrileț.
Suspendarea calendarului de liberalizare a pieței gazelor ar trebui fundamentată pe o analiză tehnică, altfel vor fi create false dezbateri, a declarat, recent, ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Reamintim că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat suspendarea calendarului de liberalizare, care prevede scumpirea gazelor cu 10% de la 1 iulie. Aceasta în condițiile în care prețul gazelor pe piețele internaționale a ajuns la nivelul celor de producție internă și este în scădere. „Orice decizie ar trebui fundamentată pe un studiu. Am solicitat un studiu pe baza căruia să ne fundamentăm o anumită abordare, altfel riscăm să emitem opinii și să creăm false dezbateri”, a precizat ministrul.
„Înainte să ne dăm cu parerea, ar trebui să vedem dacă sunt lucruri bazate pe o analiză tehnică. Am auzit păreri, păreri”, a mai spus Grigorescu.
Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat, recent, că acum este un moment favorabil liberalizării totale a prețurilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici. Havrileț spune ca a avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Energiei, în cadrul carora a cerut să fie abrogată creșterea de 10% a prețurilor, așa cum este prevazută în calendarul de liberalizare. Odată cu această abrogare ar trebui să fie liberalizată piața pentru toți consumatorii, în condițiile în care pentru casnici, prețul a ajuns la 60 lei/Mwh, cu doar 3 lei mai mic decât al gazelor din import. În cazul în care s-ar continua liberalizarea, prețurile reglementate ar ajunge să fie peste cele al gazelor de pe piața liberă.
Dacă ar fi aplicat calendarul, prețul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar ajunge la 66 lei/MWh.
„Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea preturilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a declarat Havrileț, cu ocazia unei conferințe pe tema strategiei energetice.
Acesta a precizat că Ministerul Energiei nu a dat un răspuns propunerii, solicitând un studiu de impact al liberalizării totale, pentru a fi exclus riscul ca prețurile de pe piața liberă să crească din nou. Havrileț susține că pentru următoarele nouă luni, nu sunt anunțate modificări importante de preț.
„Așa cum vedem evoluția petrolului, de care depinde prețul gazelor, piața petrolului rămâne un nivel mic, iar, în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gandim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci în anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a prețului”, a spus șeful ANRE.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News