Connect with us
Publicitate

Actualitate

ANRE: PREŢUL gazelor naturale livrate IMM nu va creşte semnificativ de la 1 ianuarie 2015. Populaţia are prioritate la energia produsă în România

Publicat

gazPentru anul viitor, nu se anticipează o „creştere uriaşă” a preţului gazelor pentru IMM-uri, după cum a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Pentru primul trimestru din anul viitor s-a înregistrat o tranzacție importantă la prețul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, cât este înainte de liberalizare. Însă în opinia ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, este posibil ca gazele din import, mai scumpe decât gazele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri, ceea ce ar reprezenta o problemă.

„Nu credem că va fi o creştere uriaşă a preţului sau una care să aducă elemente de risc”, a afirmat Havrileţ într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îşi bazează această estimare inclusiv pe faptul că pe bursă a fost încheiată o tranzacţie, pentru primul trimestru in 2015, la preţul de 90 lei/MWh, apropiat de nivelul actual.

De asemenea, ANRE nu anticipează o creştere semnificativă a preţului gazelor de import pentru anul viitor.

„În această vară preţul gazelor de import a fost de 340 dolari/1.000 metri cubi. (…) Pe baza datelor de la hub-ul de gaze din Baumgarten (Austria), se anticipează (pentru 2015 – n.r.) o menţinere a preţului sau o creştere mică”, a continuat Havrileţ.

El a mai spus că orice liberalizare produce multe probleme, înainte de a produce beneficii, mai ales în cazul companiilor care nu sunt pregătite pentru un astfel de proces, iar cel mai sănătos lucru pentru o piaţă este eliminarea preţurilor reglementate.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat joi, la aceeaşi conferinţă, că este posibil ca gazele din import, mai scumpe decât gazele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri, ceea ce ar reprezenta o problemă.

„Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (…) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câţiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuţe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă”, a afirmat Nicolescu.

Ministrul a explicat că, în lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie, consumul de gaze în România este la nivelul cel mai ridicat, iar populația are prioritate pentru a consuma gazul produs în România.

El a adăugat că în perioada de iarnă consumul naţional de gaze depăşeşte producţia, astfel că este nevoie de importuri mai mari.

Potrivit ministrului, România îşi va onora angajamentul luat faţă de Comisia Europeană (CE) de a liberaliza total piaţa de gaze naturale, din 1 ianuarie 2015, pentru toţi consumatorii non-casnici.

Nicolescu a precizat că a solicitat CE aprobarea ca România să includă şcolile, grădiniţele sau azilele de bătrâni în categoria consumatorilor casnici de gaze, care beneficiază de o prelungirea a perioadei de liberalizare a pieţei, şi aşteaptă joi, 27 noiembrie, un răspuns de la Bruxelles.

Ministrul a spus că intenționează să pună în aplicare aceste lucruri săptămâna viitoare prin intermediul unei Hotărâri de Guvern.

surse: mediafax, agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate