Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANSOR: Studenții se plâng de taxele mari, pe care le plătesc din acest an universitar. Cât te costă să faci facultatea

Publicat

studenti Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a publicat un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenții sunt nevoiți să le plătească în 21 de universități din țară. Aceștia atrag atenția că acestea cresc de la un an la altul. Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia nu este una dintre unitățile de învățământ unde taxele sunt exorbitante, cele mai mari ajung până la 2.400 de lei, având în vedere că la unele facultăți studenții trebuie să plătească pe an 3.600 de lei, și chiar 9.000 de lei.

La universitatea albaiuliană, specializarea Drept e taxată cu 2.200 de lei, iar la la Universitatea Româno-Americană același program este taxat cu 2.000 de lei, la polul opus fiind Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca unde studenții plătesc pe un an universitar 3.600 de lei.

La UAB cele mai mari taxe sunt la Facultatea de Drept și Științe Sociale, specializarea Educație fizică și sportivă, și la Facultatea de Științe, specializări Măsurători terestre şi cadastru, Electronică aplicată, Ingineria mediului, 2.400 de lei.

Celelate specializări de la universitatea albaiuliană au taxe între 2.000 și 2.200 de lei:

Facultatea de Istorie și Filologie, 2.000 de lei/specializare

Istorie

Arheologie

Limba şi lit. română – Limba şi lit. franceză

Limba şi lit. română – Limba şi lit. engleză

Limba şi lit. franceză – Limba şi lit. engleză

Traducere şi interpretare

Facultatea de Științe

Economia comerţului, turismului şi serviciilor – 2.200 de lei, ID 1.900 de lei

Administrarea afacerilor – 2.200 de lei, ID 1.900 de lei

Finanţe şi Bănci – 2.200 de lei

Contabilitate şi informatică de gestiune – 2.200 de lei, ID 1.900 de lei

Marketing – 2.200 de lei

Facultatea de Drept și Științe Sociale

Sociologie – 2.200 de lei

Asistenţă socială – 2.200 de lei, ID 1.900 de lei

Administraţie publică – 2.200 de lei

Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar – 2.200 de lei

Terapie ocupaţională – 2.200 de lei

Facultatea de Teologie Ortodoxă 2.000 de lei/specializare

Teologie ortodoxă pastorală

Teologie ortodoxă asistenţă socială

Muzică religioasă

Conform studiului ANOSR, doar în ultimul an universitar 38% dintre universități au crescut taxele de școlarizare, discuții despre astfel de creșteri existând în peste jumătate dintre universități, iar în ultimii trei ani acestea au crescut în 81% dintre universități.

ANOSR arată și faptul că sunt diferențe „uriașe” între taxele de școlarizare încasate de universități pentru același program de studiu, deși costurile ar trebui să fie similare.

Diferențele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică și Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferențe sunt la specializările de Medicină, respectiv de la 4.800 de lei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Studiul ANOSR mai arată și că 76% din universități nu fac diferențe între studenții la taxă și cei la buget când vine vorba de plata taxelor administrative.

„Atragem atenția universităților că problema subfinanțării educației nu trebuie rezolvată prin condamnarea pe nedrept a studenților la taxe mai mari și așteptăm din partea lor mesaje și acțiuni mai ferme prin care să atragă atenția asupra problemelor datorate lipsei unei alocări suficiente pentru educație. Așteptăm să vedem și propunerile de la Guvern privind Legea Bugetului pentru anul viitor pentru că dacă educația va fi tratată cu aceeași lipsă de importanță cu care a fost tratată la rectificarea bugetară din ultimele zile, suntem pregătiți să ne organizăm pentru o toamnă studențească”, a declarat Cristi Popescu, președinte ANOSR. (Agerpres)

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax