Connect with us
Publicitate

Eveniment

Antrenorul Lotului Național al SUA de Canoe vrea o bază sportivă la Alba Iulia. Cum a ajuns albaiulianul Claudiu Ciur să trăiască visul american

Publicat

1459879_692774800733733_439535429_n Albaiulianul care a ajuns antrenorul Lotului Național al Statelor Unite ale Americii de Canoe vrea să se întoarcă la Alba Iulia unde ar urma să deschidă o bază sportivă de la Kaiac-Canoe. Claudiu Ciur speră ca albaiulienii și turiștii să se bucure de acest proiect în primăvara anului viitor „Prin povestea mea aș da încredere multor copii, sunt convins” spune Claudiu.

Povestea celui care a reușit în „Țara tuturor posibilităților”

Claudiu Ciur și-a început cariera de sportiv de performanță la vârsta de 14 ani. După terminarea clasei a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia s-a mutat la Orșova, în anul 1994, în urma unei selecții desfășurate la școlile din România de către Dr. Profesor Benjanmin Zabet de la Clubul Sportiv Școlar Orșova, Mehedinți.

Patru ani mai târziu era component al Lotului Olimpic de Kaiac-Canoe și era antrenat de Ivan Patzaichin. A urcat pe culmile succesului și a ajuns Campion Mondial cu echipa României.

(P) Haine și pantofi sport  pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport pentru bărbați femei și copii. Branduri mari: Adidas, Nike, Reebok, Under Armour, Salomon, Puma, Asics, Lee Cooper, Karrimor, Everlast, British Knight, LA Gear, Disney. Comenzi online. Transport prin curier. Plata ramburs sau cu cardul, în rate. Reduceri mari în fiecare zi.

În anul 2003, după participarea la Campionatul Mondial de la Atlanata a decis că este momentul pentru o schimbare majoră în viață. A rămas în America unde timp de trei ani a muncit în construcții.

0601regatta3 Destinul a făcut ca în 2006, după ce a ieșit la un gătar cu prietenii pe lacul unde concurase ultima dată și a fost văzut de un antrenor, a devenit membru al unuia dintre cele mai mari cluburi de Kaiac-Canoe din USA,  Lanier Canoe and Kayak Club, ca sportiv de performanţă.

Reintrat în competiţii după o pauză de 3 ani a reprezentat acest club în competițiile interne și a fost cotat ca fiind cel mai bun canoist la acel moment în SUA.

În 2008 a venit propunerea să fie antrenorul clubului. La un an distanță a fost anunţat ca antrenor la Grupa de Canoe, atât la Lotul Naţional de Juniori cât și la Seniori. Acum antrenează în continuare Lotul Național al Statelor Unite pe care îl pregătește intens pentru Jocurile Olimpice de la Rio care vor avea loc anul viitor.

În România a urmat liceul la Orșova apoi Facultatea la Bacău-Profilul Educatie Fizica Si Sport.

A fost legitimat ca sportiv: CANOE: CSS ORSOVA KAIAC-CANOE – 4 ani, STEAUA BUCUREȘTI- un an, DINAMO BUCUREȘTI- 4 ani.

-De ce ați ales să rămâneți în America în momentul în care cariera dumneavoastră era pe val?

Claudiu Ciur: În 2003 eram în Lotul Național al României, cotat ca cel mai bun canoist. Antrenat de Ivan Patzaichin. Am plecat la Campionatele Mondiale care se desfășurau în Atlanta, USA.

Am participat la concurs. Am luat locul IV.

Înainte să plec din România m-am înțeles cu niște prieteni care locuiau în USA că aș prefera să nu mă mai întorc în țară. Care sunt posibilitățile, câți bani aș câștiga.

Când am auzit nu am stat pe gânduri. Am fost hotărât să încerc această provocare.

– Care sunt cele mai mari realizări din viața dumneavoastră?

Claudiu Ciur: Sunt multe. Cea mai mare realizare este aceea că sunt sănatos, plin de energie, gândire pozitivă și modestie. Că pot învăța americani și mulți alți oameni diferite lucruri. Mă bucur că pot da un sfat la cineva și aceea persoană reușește.

Am urcat pe ceea mai înaltă treaptă a podiumului ca sportiv la campionatul Mondial reprezentând România.

Antrenez cel mai mare Club de Kaiac-Canoe din America: „ Lanier Canoe and Kayak Club” din Atlanta din 2009 până în prezent. Clubul are peste 140 de membri.

Antrenez Lotul Național USA din 2009 până în prezent.

Am fost ales antrenorul anului în fiecare an.

Am reușit să pun mai multe business -uri pe picioare în USA și România, care să-mi aducă un viitor mai bun atât mie cât și familiei mele.

– Ce contează mai mult în sport, talentul sau munca?

Claudiu Ciur: Munca, dar și talentul. Prin muncă poți realiza multe.

– La dumneavoastră ce a contat mai mult?

Claudiu Ciur: Munca. Eu personal am realizat prin muncă, seriozitate și puțin noroc. Faptul că am avut încredere în mine și sunt credincios. Sunt un luptător și nu las pe mâine ce pot face astăzi. Întotdeauna îmi fac un plan de viitor după realizări.

– Am înțeles că doriți să vă întoarceți la Alba Iulia unde ați vrea să deschideți un Club de Kaiac-Canoe. Pe când credeți că se va putea realiza acest vis?
Claudiu Ciur: Da, este adevarat. Vreau să ma întorc acasă la Alba-Iulia. Mi-a lipsit mult familia în toți acești ani cu toate că în ultimi 5 ani stau în România și Europa cam 5 luni pe an.

Sper ca în primăvara anul viitor oamenii, copiii și turiștii din judetul Alba și împrejurimi să poată beneficia de această experiență. Vrem un loc pentru plimbări cu Kayacul, Canoe și alte tipuri de bărci pe Mureș.

Locația de pornire și plimbări trebuie să fie într-o zonă unde apa este lină și nu curge repede. Am găsit 2 – 3 zone. Rămâne de discutat unde va fi amplasat Clubul.

Ideea este de a începe cu recreație în aer liber cu bărci pentru toată lumea, nu există vârstă.

Alba Iulia are nevoie de așa ceva. În special pentru turiștii străini care vin să viziteze Cetatea și după o zi simt nevoie de o activistate în aer liber.

Asta ar fi un început dar, pe viitor vreau să fie un Club care scoată mari campioni pe plan intern și internațional.

Copiii care într-adevăr nu au talentul de a fi mari fotbaliști dar pot ajunge mari Campioni la Kaiac-Canoe.

Prin povestea mea aș da încredere multor copii sunt convins.

Sper să primesc susținerea necesară de a realiza acest proiect din partea autorităților locale.

Este ceva de viitor și pentru oameni. Nu este o afacere. Sunt dispus să investesc și eu în materiale necesare.

– Credeți că albaiulienii ar fi deschiși spre acest sport având în vedere că tendințele, în această zonă, încă trag spre fotbal, baschet sau handbal.

Claudiu Ciur: Eu, sunt de parere că da. În primul rând cred că mulți albaiulieni vor fi tentați să încerce.

Dacă din 100 de participanți avem 10 care vor deveni membri este o realizare. În mare parte sunt convins că vor fi copii care vor practica acest sport.

Este un sport greu, dar și frumos.

-În afara familiei care locuiește în Alba Iulia, ce vă mai leagă de acest oraș?

Claudiu Ciur: În primul rând familia, prietenii cu care țin legătura tot timpul, albaiulienii, în general care sunt niște oameni calzi și primitori.

Sunt convins că în viitor voi lucra mai mult la București dar, tot la Alba voi avea casa. Orașul s-a dezvoltat foarte mult în ultimi 10 ani.

– În momentul de față pregătiți echipa USA pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Cum decurg antrenamentele/ competițiile și care este obiectivul pentru Olimpiadă?

Claudiu Ciur: Da, momentan suntem în cantonament la Snagov.

Luni, plecăm la Campionatele Mondiale de Seniori la Milano, Italy care este și prima etapă de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio. În luna mai 2016 avem Campionatele PanAmericane din Atlanta, USA care sunt calificările pentru Rio 2016, este cel mai important concurs.

Din luna noiembrie și până în aprilie, voi veni în cantonament în România cu 8-10 sportivi seniori, cei mai buni. Am făcut o colaborare cu Federația Română de Kaiac-Canoe pentru a ne putea pregăti în Complexele Sportive Naționale Române.

Sunt șanse pentru a califica la Rio în jur de 4-5 sportivi. Va fi foarte greu. Concurența este foarte mare dar, sunt convins că vom reuși. Am o echipă tânără și de viitor cu vârste între 19-24 ani.

Obiectivul nostru sunt Jocurile Olimpice din Tokyo 2020 la care putem spera la o medalie.

Sportivii americani se antrenează de plăcere și vor să facă acest sport. În primul rând sportivul american este onorat să reprezinte țara la asemenea nivel.

Americanii nu au istorie în acest sport, eu am creeat un sistem de 7 ani încoace în care am selectat sportivi pe plan național.

În America, nu se antrenează centralizat. Fiecare face la clubul lui,  este un sistem diferit. Am reușit să formez o echipă cu cei mai buni și să îi pot ține în cantonament cam 8 luni pe an. Normal, conform planului cam după 8-10 ani se vor vedea rezultatele noi al reușit anul trecut la  Campionatele PanAmericane să câștigăm 2 medali de aur.

– Vă vedeți antrenâd Lotul Naționalal României de Canoe?

Claudiu Ciur: Da, sunt convins că voi ajunge dacă asta îmi voi dori vreodată. România are antrenori foarte buni care scot medali la Campionatele Mondiale în fiecare an. Florin Popescu care este antrenorul Lotului României în prezent este prietenul meu și colaborăm împreună. Am fost colegi de cameră când eram sportivi și am ținut legătura tot timpul.

Prin revenirea mea acasă mă voi implica în sport în general, în Ministerul Sportului, Comitetul Olimpic, Federația Română.

Ceea ce am învățat în America vreau să împart cu România țara în care mi-am început cariera și mă simt dator. Cred că sunt puțin patriot.

Din păcate văd că în România copiii nu mai practică sporturi așa mult, sunt ocupați cu alte lucruri.

Rezultatele la Jocurile Olimpice sunt în cădere însă mă bucură faptul că oameni care conduc sportul în general în România sunt tineri, foști sportivi și cu o mentalitate totuși pozitivă.

Dar, sunt foarte multe de atașat la ceea ce există în sistem momentan. Sportul, în general a ajuns din ce în ce mai greu și concurența din ce în ce mai mare.

Doar cei puternici reușesc!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vyo

    marți, 18.08.2015 at 16:09

    Bravo Claudiu. Esti un exemplu pentru multi care trag chiulul si pretind ca sunt realizati.
    Mama ta poate fi mandra de tine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate