Connect with us
Advertisement

Actualitate

Antreprenor din judeţul Alba, producătorul tradiţional al anului 2015. Premiu oferit de Ministerul Agriculturii

Publicat

IMG_3438 Călin Matieş, reprezentantul Matiaş SRL, care produce pâinea „Rustic” de Sântimbru, a primit, în weekend, diploma de „Producătorul Tradiţional al anului 2015”, din partea Ministerului Agriculturii. Matieş, care este şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de produse tradiţionale, ecologice şi de casă “Alba Transilvania” şi al Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, a fost premiat pentru „rezultate deosebite în campaniile agricole din 2015 şi efortul depus pentru a demonstra că în România se poate face producţie alimentară în mod tradiţional”, după cum se menţionează pe distincţia oferită.

Este primul an în care Ministerul Agriculturii oferă diplome la această categorie, după cum a relatat, pentru Alba24.ro, Călin Matieş, şi această distincţie reprezintă o „recunoaştere a calităţii produselor tradiţionale din Alba, a produselor brutăriei din Sântimbru, Rustiq”.

Producătorul a declarat că societatea pe care o reprezintă are 9 produse tradiţionale atestate, iar judeţul Alba are cele mai multe din ţară, 21, fiind pe locul I la categoria produse tradiţionale de panificaţie atestate la nivel naţional.

De asemenea, judeţul ocupă locul trei pe ţară, după Braşov şi Maramureş, la categoria generală a produselor tradiţionale atestate.

Citeşte şi România deține 480 de produse tradiționale atestate la nivel național. ALBA, pe locul trei în topul județelor cu cele mai multe produse

Călin Matieş a spus că a primit diploma sâmbătă, la Bucureşti, însă, din cauza zilelor de doliu naţional, nu a fost organizată festivitate cu acest prilej.

În registrul naţional al produselor tradiţionale româneşti atestate, cele din judeţul Alba sunt produse de panificaţie şi patiserie, dulceţuri, siropuri, lactate (caş, brânză, telemea), produse din carne.

Ce este un produs tradiţional românesc atestat

Acesta trebuie să fie produs alimentar fabricat pe teritoriul României, cu materie primă locală, care nu are în compoziţia sa aditivi alimentari şi este făcut după o reţetă tradiţională. De asemenea, modul de producţie şi de prelucrare şi procedeul tehnologic trebuie să fie tradiţionale şi să se distingă de alt produse similare, din aceeaşi categorie. Dacă tradiţionalitatea se datorează doar provenienţei sau originii geografice şi aplicării unei inovaţii tehnologice, produsul nu este acceptat în această categorie.

O altă regulă de respectat este prezentarea unor date, înscrisuri şi referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului. Astfel este demonstrată transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta, din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie.

Reamintim că Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale, ecologice şi de casă “Alba Transilvania” s-a constituit în anul 2011 din iniţiativa Consiliului Judeţean Alba, având un număr de 21 membri fondatori. În prezent asociaţia deţine 26 de membri care sunt societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, producători de produse de panificaţie, lactate, produse din carne, apicole, precum şi produse de casă.

Împreună cu Asociaţia judeţeană a crescătorilor de bovine Alba a deschis două magazine în Alba Iulia şi Sebeş, unde membrii asociaţi îşi comercializează produsele proprii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement