Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Apa potabilă şi canalizarea se scumpesc la Alba cu 0,04 lei/mc. Proiect aprobat de CJ, pentru sprijinul investiţiilor de modernizare

Publicat


dumitrel

ion dumitrel lucrari apaUn subiect controversat în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Alba din 2014 a fost propunerea de majorare a preţului unic de livrare a apei potabile şi a tarifului unic pentru colectarea apei uzate şi pluviale. Dacă unii consilieri judeţeni au motivat că deja cetăţenii reclamă că preţul apei este mare şi că sunt unele probleme privind calitatea acesteia, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi alţi membri ai instituţiei au justificat că această ajustare de tarif este menită să sprijine investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea reţelei de apă, tot în beneficiul cetăţenilor.

Majorarea prevede aplicarea indicelui de inflaţie aferent perioadei octombrie 2013 – octombrie 2014, respectiv 0,04 lei/mc.

Proiectul care în cele din urmă a fost aprobat în şedinţa de luni a CJ Alba prevede acordarea unui mandat special reprezentantului judeţului Alba în Adunarea Generală a Asociaţiei „Apa Alba” privind majorarea preţului unic de livrare a apei potabile şi a tarifului unic pentru colectarea apei uzate şi pluviale.

Dacă preţul actual pentru apa potabilă (preţ unic pentru toate localităţile în care Apa CTTA SA distribuie apa potabilă, prin sucursalele sale) este de 2,97 lei/mc, cel nou aprobat este de 3,01 lei/mc.

Pentru canalizare, tariful actual de 2,82 lei/mc devine 2,86 lei/mc.

Noile tarife vor fi aplicate din ianuarie 2015 şi se bazează pe propunerea făcută de Apa CTTA SA, ce a luat în considerare indicele de inflaţie aferent perioadei octombrie 2013 – octombrie 2014, respectiv 101,44%.

În documentaţia de proiect se precizează că majorarea este necesară având în vedere şi implementarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”.

În timpul şedinţei, consilierul judeţean Nicolae Puşcă (PSD), a spus că nu este de acord cu propunerea pe motiv că „oamenii se plâng deja de preţul apei” şi că ptătesc „apă pluvială la preţ de apă de robinet”. Prin urmare, s-a şi abţinut de la vot, alături de alţi doi colegi.

În replică, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a explicat că aceste contribuţii sunt tot în beneficiul oamenilor, că angajamentele pentru finanţări trebuie respectate şi că este vorba despre sprijin pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de apă. A recunoscut că au fost probleme privind calitatea furnizării apei în zone precum Ocna Mureş sau Blaj, însă sunt planificate investiţii, iar, comparativ, contribuţia este mică.

În completare, consilierul judeţean Simion Creţu (preşedintele ADR Centru) a spus că dacă nu erau utilizaţi bani din alte surse, iar localităţile ar fi fost nevoite să-şi susţină singure investiţiile în reţelele de apă, sub 50 la sută din acestea aveau lucrările realizate.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 16 turiști, rămași blocați cu trei mașini în zăpadă, în Munții Șureanu, salvați de jandarmi și Salvamont Alba

Publicat

Un grup de 16 turiști care se deplasau cu trei mașini în Munții Șureanu au rămas blocați în zăpadă, pe un drum forestier și au avut nevoie, vineri seara, de ajutor. Au intervenit echipaje de jandarmi și Salvamont. Potrivit Jandarmeriei Alba, apelul a fost primit în jurul orei 20.00. Tinerii cu vârste cuprinse între 20 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTA albă. Obiceiuri și tradiții înainte de Postul Paștelui. Se gătesc plăcinte și bărbații nu ar avea voie să lucreze

Publicat

placinte

Ultima sâmbătă înainte de Postul Paștelui se numește Sâmbăta albă, din săptămâna brânzei, iar în această zi creștinii își amintesc de o serie de tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști este chiar cel […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate