Administrație
Apa potabilă şi canalizarea se scumpesc la Alba cu 0,04 lei/mc. Proiect aprobat de CJ, pentru sprijinul investiţiilor de modernizare
Un subiect controversat în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Alba din 2014 a fost propunerea de majorare a preţului unic de livrare a apei potabile şi a tarifului unic pentru colectarea apei uzate şi pluviale. Dacă unii consilieri judeţeni au motivat că deja cetăţenii reclamă că preţul apei este mare şi că sunt unele probleme privind calitatea acesteia, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi alţi membri ai instituţiei au justificat că această ajustare de tarif este menită să sprijine investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea reţelei de apă, tot în beneficiul cetăţenilor.
Majorarea prevede aplicarea indicelui de inflaţie aferent perioadei octombrie 2013 – octombrie 2014, respectiv 0,04 lei/mc.
Proiectul care în cele din urmă a fost aprobat în şedinţa de luni a CJ Alba prevede acordarea unui mandat special reprezentantului judeţului Alba în Adunarea Generală a Asociaţiei „Apa Alba” privind majorarea preţului unic de livrare a apei potabile şi a tarifului unic pentru colectarea apei uzate şi pluviale.
Dacă preţul actual pentru apa potabilă (preţ unic pentru toate localităţile în care Apa CTTA SA distribuie apa potabilă, prin sucursalele sale) este de 2,97 lei/mc, cel nou aprobat este de 3,01 lei/mc.
Pentru canalizare, tariful actual de 2,82 lei/mc devine 2,86 lei/mc.
Noile tarife vor fi aplicate din ianuarie 2015 şi se bazează pe propunerea făcută de Apa CTTA SA, ce a luat în considerare indicele de inflaţie aferent perioadei octombrie 2013 – octombrie 2014, respectiv 101,44%.
În documentaţia de proiect se precizează că majorarea este necesară având în vedere şi implementarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”.
În timpul şedinţei, consilierul judeţean Nicolae Puşcă (PSD), a spus că nu este de acord cu propunerea pe motiv că „oamenii se plâng deja de preţul apei” şi că ptătesc „apă pluvială la preţ de apă de robinet”. Prin urmare, s-a şi abţinut de la vot, alături de alţi doi colegi.
În replică, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a explicat că aceste contribuţii sunt tot în beneficiul oamenilor, că angajamentele pentru finanţări trebuie respectate şi că este vorba despre sprijin pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de apă. A recunoscut că au fost probleme privind calitatea furnizării apei în zone precum Ocna Mureş sau Blaj, însă sunt planificate investiţii, iar, comparativ, contribuţia este mică.
În completare, consilierul judeţean Simion Creţu (preşedintele ADR Centru) a spus că dacă nu erau utilizaţi bani din alte surse, iar localităţile ar fi fost nevoite să-şi susţină singure investiţiile în reţelele de apă, sub 50 la sută din acestea aveau lucrările realizate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News