Eveniment
Apare cartonașul albastru în fotbal. Cine îl va putea primi, de ce și ce se întâmplă apoi cu jucătorul penalizat
Apare cartonașul albastru în fotbal. Regulamentul fotbalului va introduce în curând cartonaşele albastre. Acestea vor fi acordate jucătorilor care comit faulturi tactice sau protestează împotriva deciziilor arbitrului. La primirea unui cartonaș albastru, jucătorii vor fi eliminaţi timp de zece minute, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph.
Această noutate a fost decisă de organismul responsabil cu regulile jocului, IFAB (International Football Association Board), care va începe testarea acestui tip de sancţiune în meciurile din primul eşalon în această vară.
„Orice astfel de studii, dacă sunt implementate, ar trebui să se limiteze la testarea într-o manieră responsabilă la nivelurile inferioare”, a spus FIFA pe platforma X. FIFA a mai precizat că acest subiect, al testării la nivelurile inferioare, va fi discutat la Adunarea Generală a IFAB din 2 martie.
Apare cartonașul albastru în fotbal
Cartonaşul albastru ar urma să fie impus pentru abateri moderate, precum împiedicarea unei faze de gol cu un fault uşor sau proteste verbale contra oficialilor de meci. Două cartonaşe albastre ar atrage însă eliminarea imediată a jucătorului, la fel ca şi unul albastru şi unul galben sau invers, conform sursei citate.
Pentru a permite noilor regulamente să capete amploare, iniţial meciurile la cel mai înalt nivel vor fi excluse de la această regulă, deşi Federaţia engleză doreşte implementarea la partidele de Cupă (masculină şi feminină) din sezonul viitor.
De asemenea, noile cartonaşe nu vor fi folosite la EURO 2024 din Germania şi nici în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor.
În schimb, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat, recent, pentru The Telegraph, că este total împotriva acestei inovaţii, considerând că „nu mai este vorba de fotbal”.
Mai mult, potrivit aceleiaşi publicaţii, IFAB ar mai fi aprobat ca doar căpitanii de echipă să poată vorbi cu arbitrii, aşa cum este în rugby.
Responsabilii IFAB consideră că atitudinea fotbaliştilor este „un cancer care ucide fotbalul” şi de aceea au decis să intervină pentru a stopa faulturile care împiedică oportunităţile de gol, dar care nu îndeplinesc condiţiile de fi sancţionate cu cartonaş roşu.
Ar fi pentru prima dată când se va introduce un nou cartonaş disciplinar de la aplicarea cartonaşelor galbene şi roşii, la Cupa Mondială din 1970, scrie Agerpres.ro.
În handbal, începând cu 2016, s-a introdus cartonaşul albastru, care poate fi acordat de arbitru după cartonaşul roşu, ceea ce atrage atenţia jucătorului sau oficialului sancţionat că i se va face raport, cu explicarea în detaliu a cauzelor descalificării.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News