Connect with us
Publicitate

Actualitate

Aproape 60.000 de bilete de tratament în staţiuni balneare CNPP, pentru pensionari şi asiguraţi, în 2018

Publicat

În anul 2018, aproximativ 60.000 de pensionari şi asiguraţi vor putea merge în staţiuni de tratament din ţară, la unităţi ale Casei Naţionale de Pensii Publice. Doar 15% dintre aceştia însă vor avea acces gratuit la bilete de tratament.

Potrivit legislaţiei în vigoare acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament, solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profil şi în limita sumelor alocate pentru această prestaţie prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern aflat în consultare publică până în 21 ianuarie.

Biletele de tratament pentru pensionari și asigurații sistemului public de pensii sunt finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

În Legea nr. 3/2018 – Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, sunt prevăzute sume cu această destinaţie în valoare de 344.237.000 lei, la capitolul „Asigurări si asistență socială”, titlul Asistenţă socială-Ajutoare sociale în natură.

Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximum 59.527 locuri la tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii asigurate în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice.

Numărul va fi suplimentat cu locuri la tratament balnear ce urmează să fie contractate cu alți operatori economici interesați, în limita sumelor prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. Persoanele îndreptățite pot beneficia de un singur bilet de tratament în perioada unui an calendaristic.

Pentru anul 2018, tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear, este de 1.684 lei/bilet, la categoria 2 stele şi 1.764 lei/bilet, la categoria 3/4 stele.

Pentru biletele de tratament balnear, locurile contractate se vor repartiza pe maximum 19 serii de prezentare, cu o durata de 16 zile. Prețul biletului de tratament balnear va include tariful pentru 12 zile de tratament.

Casa Naţională de Pensii Publice distribuie biletele de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii și decontează costul acestora din fondurile aprobate prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2018.

Comparativ, în 2017 au fost asigurate 56.394 de bilete, iar în 2016 – 59.641, la nivel naţional.

Citeşte şi MOST WANTED de Alba 2018: Zeci de persoane condamnate, date în URMĂRIRE GENERALĂ de Poliţie. LISTA

Criteriile în baza cărora se acordă biletele pentru tratament balnear, cu suportarea unei contribuții sau în mod gratuit:

Pot beneficia de tratament balnearpersoanele care au calitatea de:

– pensionar al sistemului public de pensii;

– asigurat al sistemului public de pensii;

– beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Citeşte şi ACCIDENT mortal pe DN75, la Vârtop. Un fost angajat al Primăriei Abrud a murit, lovit de un ATV

 

Categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit sunt următoarele:

– pensionarii de invadilitate în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;

– persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 1 18/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 194 5, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.2 14/ 1999, cu modificările şi completările ulterioare ;

– persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 1 0 5/ 1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobată prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare;

– persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 7 57/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Citeşte şi Când pică Paştele ortodox şi cel catolic, în 2018. Zile de post şi sărbători legale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. gheghea mihai

    marți, 23.01.2018 at 17:00

    De unde se pot afla seriile biletelor de tratament pentru pensionari in anul 2018 cu perioadele aferente?.(adica seria si perioada ) Daca le detineti va rog sa mi le comunicati si mie .

  2. EVA

    miercuri, 15.08.2018 at 09:37

    buna ziua. cum se face ca nu toata lumea are internet si la nr de Tetefon raspunde robotul si apoi se inchide chiar daca soliciti un consultant?.foarte greu sa poti lua legatura ,batrinii pensionarI sa se deplaseze pentru o intrebare daca sa abrobat ceva ce avea nevoie sau ptr ceva care a depus cerere.EU DE EX AM DEPUS o cerere incepind cu 15 august la o statiune……si nu am primit nici un raspuns.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate