Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape o jumătate de milion de ucrainieni au intrat în România, de la declanșarea războiului. Ce facilități au refugiații

Publicat

Peste 15.000 de cetățeni ucraineni au intrat miercuri în România, ceea ce face ca numărul total al celor care au trecut frontiera în țara noastră de la declanșarea războiului să depășească 450.000.

Potrivit Poliției de Frontieră, miercuri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.708 de persoane, dintre care 15.286 cetăţeni ucraineni, în ușoară creștere de 0,4% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.305 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 1,6%, iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 6.422 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 2%.

De la declanşarea acestei crize, până miercuri, 15 martie,  la nivel naţional, au intrat în România 456.284 cetăţeni ucraineni.

Cum se pot angaja cetățenii ucrainieni  în România

În contextul noilor modificări legislative, cetăţenii ucraineni intraţi legal pe teritoriul României şi care nu solicită o formă de protecţie pot fi încadraţi în muncă fără aviz de angajare şi pot solicita prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere.

Conform prevederilor din O.U.G nr. 20/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară, în contextul situaţiei actuale generate de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei, cetăţenii ucraineni intraţi legal pe teritoriul României şi care nu solicită o formă de protecţie pot fi încadraţi în muncă fără aviz de angajare, prevăzut de O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

De asemenea, cetăţenii ucraineni pot solicita prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă şi eliberarea unui permis unic potrivit O.U.G 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere pentru angajare în muncă.

Prelungirea dreptului de şedere se materializează prin emiterea unui permis unic (permis de şedere care atestă dreptul de şedere şi de muncă) cu valabilitate de până la 1 an.

Dreptul de şedere se poate prelungi pentru perioade succesive de 1 an, în situaţia în care sunt menţinute condiţiile care au stat la baza acordării dreptului de muncă iniţial.

Ce drepturi au refugiații ucrainieni în România

Guvernul a adoptat un act normativ în 27 februarie care prevede acordarea a numeroase ajutoare către cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită o formă de protecție potrivit legii privind azilul.

Astfel, aceștia vor beneficia, în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetele județene pentru situații de urgență, de asigurarea pe perioada staționării temporare a hranei, îmbrăcămintei, materialelor de igienă personală, dar și asistență medicală primară și tratament corespunzător.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate