EVENIMENT
Munții Apuseni, în topul CNN al celor mai frumoase locuri din Europa în 2022. Vacanța ideală: păduri străvechi și stânci de calcar

Postul american de televiziune CNN a publicat miercuri, 13 iulie 2022 un nou top al celor mai frumoase destinații din lume.
Printre acestea se află și Munții Apuseni, despre care jurnaliștii CNN scriu că ”reprezintă vacanța de vară ideală, cu temperaturi mai răcoroase și poteci neaglomerate prin păduri străvechi și stânci de calcar”.
Apusenii sunt singura destinație din România care a prins topul CNN, care mai include destinații precum Lisabona (Portugalia), Plovdiv (Bulgaria), Pompei (Italia), Atena (Grecia), și alte câteva destinații din Irlanda, Germania, Polonia, Belgia, Franța, Olanda și altele.
Munții Apuseni au fost plasați pe locul 3 ca destinație, după Picos de Europa din Spania și Lofoten Island din Norvegia. AICI: poți vedea mai multe locuri frumoase din Apuseni: Cascade, peșteri și peisaje
”Picos de Europa este unul dintre lanțurile muntoase cele mai trecute cu vederea din vestul Europei. Vârfurile de calcar zimțate și cheile adânci sunt străbătute de trasee de drumeții bine marcate, cu peșteri adânci care ademenesc călătorii mai îndrăzneți. Telecabina vertiginoasă Fuente Dé oferă vederi uriașe și acces la trasee excelente de mers pe jos” scrie CNN.

Picos de Europa. Foto: turismocastillayleon.com
Pe locul al doilea sunt Insulele Lofoten din Norvegia. În adâncul Cercului Arctic, Insulele Lofoten din Norvegia sunt o destinație de vis pentru pasionații și iubitorii de tură și cei care preferă aventurile departe de drumurile bătătorite.
Satele de pescari și arheologia vikingă perfect conservată sunt alte motive ample pentru a ajunge acolo.
Apusenii, poteci neaglomerate prin păduri străvechi și stânci de calcar
”Parte a Munților Carpați de Vest din Transilvania, Apusenii reprezintă vacanța de vară ideală, cu temperaturi mai răcoroase și poteci neaglomerate prin păduri străvechi și stânci de calcar.
Urșii bruni și lupii se plimbă pe aceste dealuri, deși este nevoie de răbdare și un ochi atent pentru a le observa. Alpiniștii pot încerca o serie de trasee…” se arată în descrierea acestor munți.
Fauna, flora, relieful și tradițiile care încă se păstrează în Țara Moților completează seria de motive care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui să-l rateze.
Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Cascada „Vălul Miresei” sau Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă.
Jurnaliștii de la CNN remarcă și interesul ridicat al americanilor pentru vacanțele europene și oferă drept argument și cel mai ridicat raport dolar/euro din ultimii 20 de ani, ceea ce înseamnă un sejur mai ieftin pentru ei.
De asemenea, articolul vorbește despre destinațiile europene spectaculoase (inclusiv cele mai puțin cunoscute), conexiunile feroviare de mare viteză și despre alte motive care fac o călătorie ”epică”.
Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022, potrivit CNN:
Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Picos de Europa, Spania
Locul primului parc național al Spaniei, Picos de Europa este unul dintre lanțurile muntoase ce oferă priveliști uimitoare și are acces la trasee excelente de drumeție.
2. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Insulele Lofoten, Norvegia
Insulele Lofoten din Norvegia sunt o destinație de vis pentru iubitorii de natură și pentru cei care își doresc aventuri departe de zone aglomerate.
3. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Munții Apuseni, România
Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din România este reprezentată de zona Munților Apuseni. Fauna, flora, relieful și tradițiile care încă se păstrează în Țara Moților completează seria de motive care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui să-l rateze
4. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Efes, Turcia
Orașul antic greco-roman Efes este cel mai complet oraș descoperit în Europa, datorită săpăturilor și restaurărilor minuțioase.
5. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Avignon, Franța
Pentru un oraș cu mai puțin de 100.000 de locuitori, Avignon are o abundență incredibilă de atracții istorice și culturale.
6. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Lisabona, Portugalia
Capitala portugheză a cunoscut o dezvoltare explozivă în ultimii ani, devenind o destinație gastronomică ideală.
7. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Peninsula Dingle, Irlanda
Peninsula Dingle, din comitatul Kerry, pe coasta de sud-vest a Irlandei, este paradis pentru cei care adoră călătoriile aventuroase.
Plovdiv, Bulgaria
Al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, Plovdiv a fost, alături de Matera din Italia, Capitală Culturală Europeană în 2019. Orașul este una dintre cele mai vechi așezări din Europa.
8. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Pompeii, Italia
Atrage peste 2,5 milioane de vizitatori pe an și rareori există o perioadă liniștită pentru a vizita Pompeii, însă merită pe deplin.
Orașul antic perfect conservat, îngropat după erupția vulcanului Vezuviu din 79 d.Hr., Pompeii este diferit de orice altceva din Europa, spune CNN.
9. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Atena, Grecia
Ruinele sale antice sunt o atracție uriașă, iar orașul în sine este unul dintre cele mai fascinante din Europa.
10. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Salzburg, Austria
Cu Alpii care se profilează peste Cetatea Hohensalzburg din secolul al XI-lea și o serie de palate și biserici frumoase, Salzburg este, fără îndoială, cel mai pitoresc oraș din Europa centrală, potrivit CNN.
11. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Henne Strand, Danemarca
Henne Strand este un paradis de vacanță pentru toți cei care iubesc să-și petreacă timpul în aer liber.
12. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Bruges, Belgia
Străzile sale medievale și canalele întortocheate au un farmec distinct. Este supranumit ”Veneția Nordului”.
13. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Düsseldorf, Germania
Düsseldorf este un oraș ultramodern și gazda târgului de artă celebru la nivel internațional, Art Düsseldorf.
14. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Wrocław, Polonia
Cracovia și Varșovia sunt deja cunoscute, dar Wrocław este un oraș polonez cu o arhitectură superbă.
15. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Groningen, Olanda
Tânăr și modern, Groningen este o alternativă la Amsterdam. Canalele și clădirile clasice olandeze sunt similare, însă lipsesc valurile de turiști.
16. Cele mai frumoase locuri din Europa în 2022: Cairngorms, Scoția
Al doilea parc național al Scoției este considerat drept unul dintre cele mai sălbatice locuri din Marea Britanie.
Foto: Romulus Oprișcan
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ADMINISTRATIE
Cât câștigă șefii administrației din Alba. Sumele încasate de primarii orașelor, prefectul și președintele consiliului județean

Încasează anual sume astronomice pentru românul de rând și conduc primăriile din județul Alba.
Cei mai importanți oameni din administrație și-au făcut publice declarațiile de avere, din care putem afla cât au câștigat în anul fiscal încheiat, adică în 2021.
Mulți dintre ei nu și-au încărcat declarațiile pe siteurile primăriilor pe care le conduc, acolo unde informațiile ar fi la îndemâna cetățenilor, sau atunci când au făcut-o, le-au îngropat în site încât să fie foarte greu de găsit.
Totuși au fost obligați să și le depună pe integritate.eu, unde au fost consultate de Alba24.ro și de unde au fost extrase veniturile declarate ale acestora.
Mai multe informații despre averile lor, nu doar despre venituri, puteți accesa aici.
Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba
Președintele Ion Dumitrel a încasat o indemnizație de 164.268 de lei în 2021, de la instituția pe care o conduce.
Soția acestuia, angajată a Apa CTTA Alba, a avut un salariu de 128.158 de lei, la care s-au adăugat bonuri de masă în valoare de 3.300 de lei.
Acesta nu a declarat datorii și avea două conturi în care se aflau 342.000 de lei și respectiv 132.000 de lei, dar și un cont în valută gol.
Prefectul județului, Nicolae Albu
Prefectul Nicolae Albu a încasat în 2021, suma de 143.550, de la Prefectură. Soția sa a obținut, în același an, venituri (salariu) în valoare de 58.777 de lei de la Instituția Prefectului Alba și 15.725 de lei de la APIA.
Soția prefectului a mai obținut, potrivit declarației acestuia, indemnizații AJOFM (6.440 de lei), indemnizații pentru comisie de concurs (1.200 de lei).
Alba Iulia – Gabriel Pleșa
Primarul Gabriel Pleșa are venituri atât din indemnizația de primar cât și din mediul privat, de la o firmă a familiei.
În 2021, Pleșa a primit de la primărie 164.268 de lei, iar de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, o retribuție de profesor asociat în valoare de 3.599 de lei.
Primarul a primit dividende de la două firme: 110.000 de lei de la Matex SRL și 155.000 de lei de la VIVA SRL, ambele firme ale familiei sale.
Sebeș – Dorin Nistor
Primarul Dorin Nistor a încasat de la primăria pe care o conduce suma de 118.632 de lei, în 2021. Soția sa, consilier juridic la Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov, a câștigat 76.196 de lei.
La bancă, primarul are 3 conturi în lei care totalizează aproape 100.000 de lei și unul în valută, cu peste 5.000 de euro.
Aiud – Oana Badea
Primarul din Aiud, Oana Badea, a declarat venituri de 119.921 de lei, obținute în această calitate în 2021.
Aceasta nu are alte venituri, și nu a declarat nici conturi la bancă. Singura achiziție pe care a menționat-o în declarația de avere este o Dacia Logan din 2021.
Câmpeni – Dan Cristian Pașca
Primarul din Câmpeni, Dan Cristian Pașca, declară că a încasat de a primărie, în anul fiscal încheiat, suma de 83.328 de lei.
Soția sa, medic de familie, a câștigat însă mult mai bine: a avut venituri de 316.180 de lei, la care se mai adaugă 18.000 de lei încasați de la firma Aristur SRL Câmpeni.
Familia Pașca a încasat însă cele mai mari sume de bani din dividende, obținute de la 2 firme: SC ARCOM SRL și SC ARISTUR Câmpeni SRL.
În total, este vorba despre 710.000 de lei, după cum reiese din declarația de mai jos.
Afacerile celor două firme par a fi mers mult mai bine decât în anul anterior, când dividentele obținute de familie au fost de 552.000 de lei.
Abrud – Cristian Albu
Primarul din Abrud a declarat în anul fiscal 2021, în această calitate, suma de 100.380 de lei. Soția sa a câștigat 48.000 de lei, ca angajată la DGASPC Abrud.
Înainte să fie ales în funcția de primar, Cristian Albu câștiga mai mulți bani ca angajat al Cupru Min Abrud.
În anul fiscal în care a ajuns primar, obținuse de la compania de stat aproximativ 118.000 de lei.
Baia de Arieș – Traian Pandor
Primarul orașului Baia de Arieș, Traian Pandor, a obținut în anul fiscal încheiat, adică în 2021, suma de 92.352 de lei de la primărie.
Pe lângă acești bani, Pandor a mai primit 49.000 de lei pensie. Față de declarațiile de avere anterioare, de această dată au dispărut veniturile din închirieri.
Suplimentar însă, primarul a cumpărat în 2021 un teren intravilan la Ciugud.
Blaj – Gheorghe Rotar
Primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, a declarat venituri de 118.632 de lei, reprezentând indemnizația de primar pentru anul 2021, în scădere față de anul anterior când a obținut o indemnizație de peste 132.000 de lei.
Veniturile familiei sunt întregite de soția sa, asistent șef la spitalul din oraș, care a câștigat aproape 77.000 de lei.
Familia Rotar a mai obținut suma de 14.220 de lei din chirii.
Cugir – Adrian Teban
Primarul din Cugir, Adrian Teban, a declarat o indemnizație de 118.893 de lei, sumă obținută în 2021 de la primărie.
Soția sa a câștigat peste 74.000 de lei de la școala gimnazială la care lucrează.
În anul 2021, Teban a mai încasat 12.176 de Euro de la Comitetul European al Regiunilor.
Economiile sale din bancă au crescut într-un an de la 44.500 de euro, la 57.812 euro.
Zlatna – Silviu Ponoran
Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a avut în 2021, ultimul an fiscal de raportare, un venit de la primărie în sumă de 95.358 de lei.
Suma este mai mică decât cea din 2020, când, potrivit declarației proprii, a încasat mai mult de 100.000 de lei.
În bancă, Ponoran are peste 65.000 de lei.
Teiuș – Mirel Hălălai
Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a depășit venituri de 100.000 de lei obținute de la primărie în 2021.
Soția acestuia a câștigat suma de 20.228 de lei de la filma DAMIPROD SRL.
În declarația acestuia de avere mai este raportat un depozit bancar al soției, care aduce un venit de 100.000 de lei pe an, însă cel mai probabil este vorba despre o greșeală, supa reprezentând de fapt depozitul.
Ocna Mureș – Silviu Vințeler
Primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler a câștigat în această funcție 109.512 de lei. Soția sa, angajată la SC Apa CTTA Alba, a câștigat 34.300 de lei.
Acesta nu are conturi bancare, în schimb are două credite, dintre care unul în valoare de 75.001 lei, contractat în 2020 și scadent în 2024 și altuld e 135.000 de lei, scadent în 2027.
EVENIMENT
VIDEO: Florin Salam NU a murit! Prima filmare cu acesta, postată pe pagina sa de Facebook, după apariția știrii

Florin Salam nu a murit. Lumea iubitorilor de manele a fost zguduită sâmbătă seară de vestea că idolul lor, Florin Salam, ar fi murit la vârsta de 42 de ani.
Vestea s-a răspândit ca fulgerul, cu atât mai mult cu cât se știa despre acesta că este în spital.
La câteva minute după apariția știrii, acesta a scris un mesaj pe contul său de Facebook:
”Dragilor. Voi fi scurt și la obiect. Nu. Nu am murit.
Iar din păcate această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România.
Ne vom revedea curând la concerte.
Va doresc sănătate tuturor.”
Prima filmare cu Florin Salam, după apariția știrii legate de ”moartea” sa
Ulterior, acesta și-a șters postarea însă a revenit la scurt timp cu o filmare în care vorbește despre starea sa.
UPDATE: Și Betty Salam, fiica interpretului de manele Florin Salam, a reacționat după apariţia în presă a informației că tatăl ei a murit.
Ea a dezmințit informația și s-a arătat indignată de articolul apărut pe siteul ProTV.
UPDATE: Siteul știrilor ProtTV le-a cerut scuze cititorilor, pentru eroare.
”Ne cerem scuze cititorilor pentru eroare. Reporterii Știrilor Pro TV au primit, pe surse, informația conform căreia Florin Salam a murit.
Din păcare, stirileprotv.ro a eșuat în a verifica informația și din alte surse, fapt care a condus la o regretabilă greșeală”.
EVENIMENT
LIVE VIDEO: Seară magică la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia. Lupte de gladiatori și paradă cu torțe

Seara de sâmbătă este una specială în cadrul Festivalului Roman Apulum, care se desfășoară în acest weekend la Alba Iulia.
În programul oficial al evenimentului au fost incluse demonstrații de dansuri antice cu Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice
De asemeana, căderea întunericului aduce și mult-așteptatele lupte de gladiatori cu Ludus Ursus și Ludus Apulensis, care au loc tot pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice.
Seara se încheie în jurul orelor 21.45-22.00 cu o parada cu torțe care va defila pe Strada Mihai Viteazul.
Pe parcusul zilei, participanții la festival au putut vedea prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); VeteresMilites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia) / Esplanada Catedralei Romano-Catolice.
Duminică, 14 august – PROGRAM
Orele 10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul) / Platou strada Militari – tabăra romană; Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
Orele 11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum / Pornire de la Muzeul Principia
Orele 11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Orele 18.30 – 19.00 Târg de sclavi / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Orele 19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnicămilitară ale trupelor participante: Legiunile romane, Războinicii barbari / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Orele 19.30-20.00 – Mare confruntare / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Luni, 15 august
Orele 12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului. Parada trupelor / Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul
EVENIMENT
David Popovici, RECORD MONDIAL la 100 de metri liber și aur la Campionatul European de la Roma

Sportivul român, David Popovici, a câștigat aurul cu un nou record mondial 46,86 la 100 de metri liber, la Campionatul European de Natație.
El se apropiase anterior la doar 7 sutimi de recordul mondial deținut până acum de Cielo Filho din 2009.
În semifinale, Popovici și-a confirmat statutul de mare favorit. Cu o evoluție magnifică, românul a oprit cronometrul la 46.98 secunde, un nou record european, la numai 7 sutimi de recordul mondial (46.91), deţinut de brazilianul Cesar Cielo Filho.
Finala probei a avut loc sâmbătă, de la ora 19.22
David Popovici este al patrulea om din toate timpurile care coboară sub 47 de secunde pe suta de metri.
Foto: David Popovici Facebook