Căldură mare monșer, iar la Alba Iulia de aproape zece ani locuitorii nu mai au parte de o zonă de agrement dotată cu piscină publică, în care să se poată răcori. Cealaltă Capitală, a devenit campioană la atras fonduri europene pentru tot felul de chestii ”smart” dar nu a reușit până acum să facă și un ştrand public, fie el și mai banal. Să fie interese, să fie nepăsare?

teren spate bazin olimpic

Cert este că de prin  2011, când Consiliul local Alba Iulia a aprobat un proiect pentru modernizarea ştrandului din zona ”Schit” a oraşului, autoritățile locale au intrat într-o mare dilemă mutând locația proiectului sau plătind studii pentru alte zone de agrement din oraș. O bâlbâială continuă la care au contribuit și mici sau poate chiar mari interese.

plan strand schit strand schitÎn 2011 ștrandul de la Schit ar fi trebuit să devină un complex modern de agrement. Administrația a alocat  2,8 milioane de lei, ce reprezintă aproximativ 20% din totalul investiţiei, dar banii respectivi nu au mai fost cheltuiți. Ceva a schimbat între timp decizia inițială, fără nicio explicație serioasă. Dar atunci, în 2011 mai era un an până la alegeri, iar niște desene frumoase făcute de specialiști în urbanism dădea bine la electorat și mai aduceau niște voturi candidaților partidului. După câștigarea alegerilor și entuziasmul autorităților s-a pierdut.

După trei ani, în 2014, conducerea Primăriei a constat că nu merită să renoveze un ștrand existent şi a luat decizia să construiască unul nou. Terenul de la Schit care aparținea Primăriei nu a mai fost bun și s-a luat decizia achiziționării unui alt teren în zona Bazinului Olimpic.

plan complex agrement zona bazin olimpic alba iulia În 2014, s-a plătit pentru un nou proiect, cu trei bazine, bar și cu toate facilităţile. Pentru proiectarea noii ”Oaze de relaxare” a albaiulienilor s-a plătit pentru PUD – 58.000 de lei la firma SC Transilvania Construct SA Alba Iulia şi s-a cumpărat un teren de la un localnic, în zona din spatele Bazinului Olimpic, de 4.200 de metri pătraţi. Proprietarul terenului achiziţionat de Primărie a obținut 200.000 de euro.

Ca să nu existe alte suspiciuni, la Schit, s-a decis să se facă o reamenajare a zonei, într-o oază de verdeață, un parc pentru liniștea celor care locuiesc în zonă. Alți bani, altă distracție: Pentru PUD „Zona de Agrement Schit” – 80.138 de lei, iar, pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice, 110.137 lei, la Biroul de Arhitectură Străjan. Parcul de la Schit se regăsește doar în documentații, iar până la această dată nu s-a pornit investiţia, iar această întârziere este pusă mai mult pe seama interesului unor dezvoltatori imobiliari pentru acestă zonă considerată ca amplasament rezidențial de cinci stele.

restaurant picnic mamut pista de biciclete Un an mai târziu după achiziția terenului de la Bazinul Olimpic conducerea primăriei s-a reorientat și a luat decizia mutării investiţiei în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici (11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene) o pistă de biciclete şi un complex dotat cu restaurant şi locuri de grătar. Restaurantul a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL.

Societatea l-a avut la un moment dat ca acţionar pe tatăl lui Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeş, unul dintre apropiaţii primarului din Alba Iulia, Mircea Hava. Un ştrand modern în zona respectivă ar fi fost o veritabilă lovitură financiară pentru firma care a concesionat restaurantul, iar relațiile firmei cu fostul acționar, actual primar nu au încetat. Cu aprobarea primarului, care a și inițiat o hotărâre de consiliu local în acest sens, mașina de pompieri a primăriei Sebeș a făcut mai multe transporturi de apă la restaurantul de pe Mamut.

Citește și FOTO: Pompierii de la Sebeș fac naveta cu apă la restaurantul din Alba Iulia deținut de fosta firmă a familiei Nistor. Afaceri fluide la Pavilionul de la Mamut

Planurile Primăriei Alba Iulia pentru „Aquapark-ul de la Parcul Dendrologic” s-au blocat  după ce nu s-a putut obţine un aviz pentru defrişările ce urmau să fie făcute în pădurea de pe dealul Mamut. Astfel, a fost resuscitat proiectul de la Bazinul Olimpic. Reprezentanţii Primăriei susţin că s-a renunţat la ideea ştrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai complicat decât în zona bazinului olimpic.

 bazine exterioare baza agrement alba iulia Astfel, s-a revenit proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren şi a fost aprobat studiul de fezabilitate a fost reluat şi introdus şi în bugetul pe anul 2017. Suma bugetată în acest an este de 335.000 de lei, din totalul de peste 1 milion de euro cât ar costa, în final, investiţia. „Un lucru drăguţ, curat, cochet. Vor fi trei bazine unul mare, unul pentru copii şi mămici, cu tot soiul de dotări şi unul pentru copii mai mari de 60 de cm, zone unde să stai, un părculeţ de joacă pentru copii”, spunea primarul Mircea Hava, în 2014, când a anunţat demararea investiţiei. Capacitatea aqualpark-ului ar trebui să fie de 400 de persoane.
 

teren spate bazin olimpic Proiectul pare, însă, abandonat având în vedere că nu există nicio intenţie oficială a Primăriei de a demara lucrările. Locuitorii din Alba Iulia nu vor avea, astfel, nici în 2019 un ştrand modern. Până acum, s-a plătit din bani publici suma de 272.272 de euro: 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro, 17.800 euro şi 24.472 euro) pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar nişte investiţii de carton. În total 270.000 euro pentru un ștand care bântuie ca o fantomă, ba la Schit, ba în jurul bazinului Olimpic , ba prin pădurile din zona parcului dendrologic.