Eveniment
Arafat anunță relaxarea restricțiilor pentru înmormântări: Ordinul care modifică regulile este emis, dar mai trebuie ajustat
Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că vor fi relaxate restricțiile care privesc înmormântările. Șeful DSU a declarat că există un ordin al Ministerului Sănătății care trebuie ajustat.
Arafat spune că au existat discuții în cadrul cărora „toată lumea” a fost de acord, inclusiv INSP, ca acest ritual să nu mai fie strict, ci trebuie relaxat, dar cu condiția respectării unor reguli sanitare.
Șeful DSU a spus că nu crede că decizia este împiedicată pe linie politică, iar problema înmormântării a fost ridicată inclusiv în fața premierului, de față cu reprezentanții cultelor.
„Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli.
Vezi și Ajutorul de înmormântare s-a majorat în 2021. La ce sumă ajunge, cine îl poate ridica și care sunt actele necesare
Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier.
Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat
Restricțiile de înmormântare din pandemie au devenit un subiect extrem dezbătut în ultima perioadă, mai ales din prisma deceselor artiștilor Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă.
Familiile celor doi au fost revoltate de regulile privind înmormântarea, refuzând chiar să ridice trupurile de la Spital și făcând cereri care să constate că testele covid-19 au fost negative, înainte de deces.
Procedurile au fost făcute special pentru ca înmormântările să poate fi creștinești.
Raed Arafat despre relaxarea regulilor de înmormântare: ”lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile”
Acum, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat că a avut discuții cu privire la relaxarea regulilor privind înmormântările din timpul pandemiei.
El a fost întrebat de ce nu este posibil ca un om să fie înmormântat în condiții normale, dacă a murit de covid-19 și au trecut mai mult de două săptămâni de la infectare, asta în condițiile în care regulile spun că un individ infectat cu covid-19 poate ieși din izolare după 14 zile.
„Aici pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății.
„Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli.
Raed Arafat anunță modificarea regulilor de înmormântare
Șeful DSU a declarat că după discuția avută, ordinul dat de Ministerul Sănătății se va modifica. El spune că regulile privind înmormântările pe timp de pandemie trebuie relaxate, astfel încât oamenii să poată urma tradițiile, dar și să respecte regulile sanitare.
„Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier.
Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat.
„Dacă la început lucrurile nu erau clare, ele s-au clarificat și trebuie modificată regula, să devină mai flexibilă, mai permisivă, ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.
Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății și urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii”, a spus Arafat.
Reguli de înmormântare pentru bolnavii COVID
În prezent, este în vigoare un protocol care prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pompe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.
,,În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, se arată în Ordinul 570, publicat în Monitorul Oficial.
Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli.
„Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează.
Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).
Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, potrivit Ordinului 570.
Reguli pentru rudele decedaților de COVID
Protocolul stabilește și ce au de făcut rudele celor care mor de COVID-19.
Potrivit Protocolului, echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.
Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă.
Au nevoie de un halat de unică folosinţă, de o mască facială, botoşei şi mănuşi.
Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecţie.
În caz de identificare pozitivă vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special.
În Protocol mai scrie că înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat.
Familia sau reprezentanţii autorităţilor publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul în care se pune cadavrul.
Nu în ultimul rând, în Ordinul 570 scrie clar că se pot face autopsii medico-legale numai în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, însă, doar pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News