Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ardelenii îşi pot găsi strămoşii online, în prima bază de date demografice istorice. Ce trebuie să facă

Publicat

s

Ardelenii care doresc să îşi găsească strămoşii pot face acest lucru online, fără a mai fi nevoiți să caute în arhive de multe ori inaccesibile. Cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai au digitizat şi analizat registrele de stare civilă din perioada 1850-1914.

Până acum au reuşit să identifice între 350.000 și 500.000 de oameni care s-au născut, au trăit şi au murit în Transilvania. Proiectul realizat cu fonduri norvegiene a oferit cercetătorilor şi date cu privire la vaccinarea copiilor din acele vremuri, dar şi asupra eficienţei acestor vaccinuri.

Până acum, din județul Alba, au fost indexate următoarele localități: Războieni – Cetate, Lunca Mureșului, Bucium – Cerbu, Decea și Ocna Mureș.

Prima bază de date demografice istorice din România este funcțională la Cluj. Cercetătorii Centrului de Studiere a Populaţiei, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai spun că este compatibilă cu orice bază de date de populaţie din lume.

Oricine își poate căuta strămoșii și realiza arborele genealogic. Trebuie doar să acceseze site-ul hpdt.ro:4080 şi să introducă datele pe care le ştie deja.

Prin introducerea numelui, prenumelui, locului pe care îl caută şi, posibil, a anului pe care îl ştie, în cele patru câmpuri pentru căutare, oricine îşi poate găsi strămoşii, cu condiţia ca localitatea să fi fost deja prelucrată şi disponibilă.

Pentru a afla aceste informaţii, cercetătorii au scanat şi analizat registrele de stare civilă, care în acele vremuri erau ţinute la parohii. Ei au găsit informaţii în română, latină, maghiară şi germană, scrise cu alfabet latin sau chirilic. Cea mai mare provocare a proiectului a fost descifrarea informaţiilor de stare civilă, care nu erau standardizate, ci fiecare preot le nota de mână, după cum considera.

Astfel, cercetătorii au aflat informaţii interesante, cum ar fi faptul că femeile îşi păstrau numele de fată şi după ce se căsătoreau. Ele luau numele soţului doar dacă acesta murea.

O altă informaţie interesantă care a reieşit din bazele de date studiate a fost şi rolul vaccinării la început de secol 20 şi felul în care a salvat el sute de mii de vieţi. De exemplu, în 1870, 8.600 de copii au fost vaccinaţi împotriva varicelei. În anii următori au mai rămas doar câteva cazuri de deces care să aibă această cauză, au explicat cercetătorii.

Până acum au fost colectate date pentru 6,9% din populaţia Transilvaniei din acea perioadă. Proiectul de la UBB a fost realizat cu fonduri norvegiene. Cercetătorii au câştigat un grant de 650.000 de euro, cu care a fost încheiată faza-pilot. În total, au lucrat la acest proiect 24 de istorici, operatori de date, demografi şi sociologi.

Surse: rfi.ro, hpdt.granturi.ubbcluj.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 03.05.2019 at 16:20

    Mare pacaleala ! Cautati-va si veti avea o mare surpriza. Ca si mine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax