Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Artefacte dacice sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, recuperate de oamenii legii

Publicat

Un nou lot de artefacte antice, aparţinând tezaurelor sustrase, în perioada 1998-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, a fost recuperat de oamenii legii. Este vorba despre o brăţară dacică din aur, o pereche de scuturi din fier forjat şi 229 de monede tip Koson şi Lysimach, din aur şi argint. Acestea sunt depuse, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie al României din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat făcut public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în colaborare cu ofiţeri ai poliţiei judiciare, specializaţi din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Alba şi Hunedoara, efectuează acte de urmărire penală în dos. nr. 300/P/2010, în cadrul căruia, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile germane din landul Hessen, s-a reuşit, la data de 5 mai 2011, recuperarea unui nou lot de artefacte antice.”

Acesta constă într-o spirală dacică din aur în greutate de 934 grame, o pereche de scuturi din fier forjat şi 229 de monede Koson şi Lysimach din aur şi argint. Artefactele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 1998-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia (clasat monument istoric pe lista UNESCO), de echipe de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, aflate în curs de judecare la Curtea de Apel Alba Iulia şi Judecătoria Deva, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure de spirale, scuturi şi monede antice, comise în aceeaşi perioadă.

Piesele au fost recuperate în conformitate cu art. 4 din Convenţia de la Roma, UNIDROIT, pentru restituirea bunurilor furate sau exportate ilegal, prin acordarea de către statul român a justei compensaţii cuvenite colecţionarilor care au cumpărat artefactele.

Piesele vor fi depuse, miercuri, 11 mai 2011, la Muzeul Naţional de Istorie al României din Bucureşti.

Trebuie menţionat faptul că, din anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative din aur, o pereche de cercei, trei scuturi din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte ce au fost depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie al României şi ale muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj Napoca.

În cele trei dosare soluţionate până în prezent, s-a dispus trimiterea în judecată a 28 de inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax