Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Armament produs la Cugir ar fi ajuns la rebelii anti-Assad. ”Arme românești pentru conflictul din Siria”, o investigație jurnalistică internațională

Publicat

SPENDING Armament în valoare de peste 38 de milioane de dolari din România a ajuns, prin intermediul unor contractori americani, la rebelii din Siria, care luptă atât împotriva ISIS, cât și împotriva regimului Assad. O parte a armelor românești exportate sunt AK – 47 sau Kalashikov, produse la noi în țară, doar la Cugir. Informațiile legate de vânzările masive de armament ale SUA și partenerilor ei destinate conflictului din Siria au apărut într-o investigație de amploare a jurnaliștilor de la Organised Crime and Corruption Reporting Project, o organizație media care se ocupă de crima organizată transfrontalieră și Riseproject (foto: occrp.org).

Facțiunile rebele siriene, sprijinite de Statele Unite, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), cât și contra dictatorului Bashar al-Assad, au primit arme și muniție trimise inclusiv din portul Constanța. Pe hârtie, aceste exporturi de armament s-au oprit în Iordania și Turcia, dar o investigație BIRN și OCCRP, la care au contribuit și reporteri RISE Project, arată că destinația finală a fost teatrul de război din Siria. Investigația cuprinde foarte multe informații și este, în felul ei, fără precedent în ceea ce privește utilizarea unor documente adânc conspirate, legate de traficul mondial de armament.

Infografic_Romania_Syria_01B_RO-02 Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), este instituția care autorizează importurile și exporturile de produse militare care spune că nu a fost eliberată nicio licență de export de armament sau muniție cu destinația Siria. Nici pentru guvernul de la Damasc, nici pentru vreo facțiune rebelă din acestă țară.

Reprezentanții ANCEX au autorizat în schimb șase exporturi, în care companii românești au vândut armament corporației americane Sierra Four Industries Corp., în calitate de subcontractor al Guvernului SUA. Acest lucru s-a întâmplat între 2014 și 2016, când aceste companii (despre care nu se știe dacă sunt de stat sau private), au încasat 38,7 milioane de dolari. Chiar dacă o parte dintre arme au fost produse la Cugir, nu este exclus ca acestea să fi fost vândute prin intermediari.

Rise Project a prezentat chiar și o rută a armelor transportate de Pentagon către Siria (foto).

Conform legislației internaționale, orice licență de export trebuie să conțină și beneficiarul final. România, a ratificat un tratat ONU privind transparența comerțului cu armament. Nu același lucru l-a făcut SUA.

”Conform legislației internaționale, orice licență de export trebuie să conțină și beneficiarul final. Un astfel de  document emis de SOCOM în programul de înarmare din Siria și consultat de reporteri nu indică Siria ca destinație finală. Utilizatorul final este listat ca fiind chiar SOCOM. Documentul menționează că “marfa va fi folosită în scopuri de apărare direct de către guvernul american, transferată drept granturi militare pentru educație, instruire și asistență de securitate”. Această formulare îi permite să distribuie arme către orice armată sau grupare căreia îi oferă asistență, inclusiv rebelilor sirieni, spun experții în controlul armelor consultați de reporteri” se arată în investigația celor de la OCCRP și Rise.

Altfel spus, companiile românești vând armele, respectând legislația mondială, americanilor, care printr-un artificiu lingvistico-legislativ pot vinde ulterior oricui.

Surse care au dorit să își mențină anonimatul au confirmat pentru Alba24 că o parte dintre armele vândute ar fi fost fabricate la Cugir, însă se pare că fabrica ar fi primit o parte foarte mică din această sumă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax