Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asigurările s-ar putea scumpi din nou, după obligații pentru asigurători de contribuţii la Fondul de rezoluție. Discuții cu autorităţile şi transportatorii

Publicat

bani Costul asigurărilor riscă să crească din nou, după ce luni, 1 februarie, au intrat în vigoare noi obligații pentru asiguratori. Este vorba de norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind cotele de contribuție datorate de asigurători Fondului de rezoluție pentru asigurători, administrat de Fondul de garantare a asiguraților.

Membrii Comisiei de transporturi a Camerei Deputaţilor i-au chemat marți, la discuţii, pe reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe cei ai asiguratorilor şi pe transportatori, în condiţiile în care transportatorii sunt nemulţumiţi că modificările aduse la normele RCA nu au fost respectate.

Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind cotele de contribuție datorate de asigurători Fondului de rezoluție pentru asigurători administrat de Fondul de garantare a asiguraților a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 69 din 1 februarie 2016.

Potrivit acesteia, începând cu data de 1 februarie 2016 (data intrării în vigoare), se stabilesc următoarele cote de contribuție datorate Fondului de rezoluție pentru asigurători, administrat de Fondul de garantare a asiguraților, de către asigurători, persoane juridice, autorizați de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

– 0,40% cota de contribuție pentru asigurările generale

– 0,25% cota de contribuție pentru asigurările de viață

Potrivit documentului, cotele stabilite se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de încasări directe, până la momentul la care fondul de rezoluție va atinge plafonul de 50 milioane de lei, pe baza evidențelor contabile ale asiguraților, separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale și asigurări de viață.

Contribuția datorată Fondului de rezoluție se virează lunar de către asiguratori, în moneda națională – leu, până în ultima zi lucrătoare a lunii următoare celei pentru care se face raportarea în contul Fondului de garantare a asiguraților, în calitate de administrator al Fondului de rezoluție pentru asigurători.

Pe lângă contribuțiile amintite mai sus, asiguratorii mai plătesc și cote de contribuție către Fondul de garantare a asiguraţilor de către asigurători. Nivelul acestora este de 1% cotă de contribuţie pentru asigurările generale și 0,4% cotă de contribuţie pentru asigurările de viaţă.

Membrii Comisiei de transporturi a Camerei Deputaţilor i-au chemat marți, la discuţii, pe reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe cei ai asiguratorilor şi pe transportatori, în condiţiile în care transportatorii sunt nemulţumiţi că modificările aduse la normele RCA nu au fost respectate.

La discuții participă vicepreședintele ASF, Marius Vorniceanu, alături de reprezentanții transportatorilor și cei ai asiguratorilor.

Transportatorii sunt în continuare nemulțumiți de faptul că nu s-a respectat protocolul încheiat între aceștia și ASF, la finalul anului trecut, respectiv modificările aduse la norma RCA. Mai exact, acea modificare prin care asiguratorii nu mai puteau crește tarifele cu mai multe de 50% față de valoarea poliței RCA din luna iunie a anului trecut, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Tot marți ar trebui să fie luate în discuție și alte modificări propuse la norma RCA și la Legea asigurărilor, precum cea care are în vedere emiterea polițelor în funcție de istoricul șoferului. Practic, cu cât acesta a avut mai multe accidente, să plătească un RCA mai mare, dar și despăgubirea din propriul RCA.

„RCA-ul de stat” se va afla, de asemenea, pe agenda discuțiilor de marți, 2 februarie. Se intenționează ca Exim Asig, la care este acționar Ministerul de Finanțe, să intre pe piața asigurărilor și asta pentru a obliga companiile private de asigurări să nu mai crească foarte mult tarifele. În condițiile în care acest lucru s-ar întâmpla, Exim Asig ar veni cu tarife mai mici și astfel celelalte companii ar fi obligate să reducă tarifele pentru a rămâne în piață.

Pe 24 februarie, Comisiile de buget-finanțe reunite vor discuta draftul final al Legii asigurărilor ce urmează să fie adoptată.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax