ACTUALITATE
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a deschis un Centru regional de incluziune socială a deţinuţilor eliberaţi
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, alături de partenerii săi a organizat, miercuri, un eveniment festiv dedicat deschiderii Centrului Regional de Incluziune Socială Alba. Manifestarea a avut loc în Sala de conferinţe a Hotelului „Parc” din Alba Iulia, începând cu ora 11.00.
În cadrul evenimentului au fost prezentate şi discutate temele de la care au pornit iniţiativele de relansare în comunitate a persoanelor private de libertate, în cadrul Centrului Regional de Incluziune Socială Alba, principalele obiective care sunt urmărite înainte şi după reinserţia persoanelor amintite în societate, implicit pe piaţa muncii, precum şi detalierea activităţilor Centrului.
Prezent la eveniment, ÎPS Irineu al Alba Iuliei a vorbit despre misiunea Bisericii în societate, în general şi în şcoală, instituţii de stat şi penitenciare, în special. Acesta a mai spus că persoanele private de libertate au nevoie de Hristos, preotul din închisori fiind o busolă pentru aceştia, îi călăuzeşte şi îi îndreaptă pe calea cea bună prin misiunea sa.
„Cel închis poate reveni la normalitate, se poate reintegra în societate, poate deveni chiar sfânt, de aceea Biserica trebuie să poarte de grijă şi de cei aflaţi sau ieşiţi din închisori”, a precizat înaltul prelat.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, a felicitat iniţiatorii proiectului, menţionând că este important cât mai mulţi foşti deţinuţi să fie reintegraţi pe piaţa muncii la ieşirea din penitenciare, astfel li se oferă un trai mai bun, ce îi ţine departe de infracţionalitate.
„Sunt convins că rolul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia se va regăsi în rezultatele finale”, a precizat Bumb.
Declaraţiile acestuia au fost completate şi de viceprimarul municipiului Alba Iulia, Ioan Bogăţan, care a mai subliniat că, pentru a nu primi pedeapsă cu închisoarea, şapte persoane din Alba Iulia certate cu legea au primit sancţiune de a realiza muncă gratuită în folosul comunităţii, doar că niciuna din aceste persoane nu s-a prezentat la lucru. Drept pentru care mesajul edilului pentru iniţiatorii proiectului a fost: „Să-i ţineţi pe calea cea bună pe foştii deţinuţi”.
Yves Emile Scieur – Expert Internaţional Belgia, partener în proiect – a vorbit despre imperfecţiunea sistemului penitenciar din întreaga lume. Sistemul nu deţine mijloacele pentru a iniţia un proiect personal cu fiecare deţinut în parte, de aici nevoia de programe speciale create de profesionişti. Închisoarea trebuie să se înscrie într-un context educativ. A vorbit despre crearea de programe individualizate, concepute împreună cu deţinutul, există o recomandare a UE din 2006 – deţinuţii sunt încurajaţi să discute problemele de penitenciar cu autorităţile. Conceperea unui program legislativ care să ducă la crearea unui sistem care să-i permită deţinutului, cu ajutorul ONG-urilor implicate, să iasă progresiv din închisoare şi să găsească piste de integrare – responsabilizarea deţinutului. Este important ca ONG-rile să intre în închisoare, să cunoască problemele de la sursă şi să ajute la crearea unui program individual pentru deţinuţi. A insistat pe concediul din penitenciare, semidetenţie, brăţara electronică – toate cu scopul ieşirii progresive din detenţie.
După luările de cuvânt a urmat prezentarea participanţilor la lansarea proiectului în cadrul mesei rotunde cu titlul „Rolul activ al instituţiilor din comunitate în procesul de reinserţie socială a deţinuţilor”. S-au dezbătut problemele legate de cadrul legal în care se desfăşoare acţiunile cu deţinuţii şi s-au punctat metodele şi principiile de reinserţie în societate a persoanelor vizate de proiect.
Centrul Regional de Incluziune Socială Alba este înfiinţat prin proiectul „Tranziţie spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială”, implementat de Centru Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, ARPEGE – Action Reparatrice, Prestation et Guidance Educative – Belgia, Asociaţia KELSEN – România, Penitenciarul Galaţi, Penitenciarul Ploieşti, Organizaţia High: Five – Danemarca, Fundaţia de Îngrijiri Comunitare şi vizează creşterea şanselor de inserţie în comunitate şi pe piaţa muncii a persoanelor private de libertate din Penitenciarele Aiud şi Târgu Mureş. Perioada de derulare a proiectului este ianuarie 2011 – ianuarie 2014.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
mihai
duminică, 12.08.2012 at 16:17
APEL UMANITAR: sunt f bolnav din 1994, primul infarct lam suferit in 1994 eram la serviciu, al doile infarct lam suferit in 1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta sa intamplat in 1995,al-doilea accident vascular cerebral lam suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA,am ajuns sa pot merge cam 30-40m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu ,sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate,, ptr asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr ro72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU. Va rog sa nu ma uitati. Doamne Ajuta. A-R
Am ca martor pe Dumnezeu, ptr ca numai el stie si vede totul, el ne va rasplati pe fiecare ptr faptele noastre.