Connect with us
Advertisement

Eveniment

GALERIE FOTO-Video: Protest împotriva tăierii copacilor. Lanţ uman în jurul Parcului Custozza

Publicat

Vineri, în zona Parcului Custozza din Alba Iulia, s-a desfăşurat mitingul de protest împotriva tăierii copacilor. Manifestarea a fost programată între orele 12.00 şi 14.00. Iniţiatorii protestului doresc să oprească defrişarea arborilor şi să convingă admininistraţia să modifice proiectul reabilitării zonei, astfel încât să fie protejată şi vegetaţia existentă.

[media id=227 width=320 height=240]Începând cu ora 10.30, albaiulienii au început să se strângă în Parcul Custozza. Organizatorii au împărţit şepci şi baloane inscripţionate cu mesajul „Salvăm împreună Parcul Custozza”.

În jurul orei 11.3o, aproximativ 80 de persoane s-au adunat în parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, într-un protest paşnic, cu acelaşi subiect referitor la lucrările din zona istorică a oraşului, respectiv pentru oprirea distrugerii Parcului Custozza. Aceştia au menţionat că vor participa, începând cu ora 12.00, în calitate de simpli cetăţeni, la mitingul din Parcul Custozza.

La ora 12.20, aproximativ 500 de persoane se aflau în Parcul Custozza. Oamenii au adus pancarte prin care susţin că: „Vrem un parc nou, dar nu cu preţul copacilor!”, „Parcul nu este doar al vostru!”, „Pavelele aduc bani, copacii aduc sănătate”. Organizatorii manifestării au pus la dispoziţia celor interesaţi o locaţie în parc unde puteau semna pentru păstrarea acestuia. Semnăturile pentru petiţia dedicată Parcului Custozza au ajuns la aproape 4.000, după ce, joi, iniţiatorii campaniei anunţaseră că au fost strânse 3.000 de susţineri. Unii dintre protestatari purtau, simbolic, nume de copaci – ulm, nuc, tei castan – afişate pe foi de hârtie, pe care şi le-au prins în piept. De la un microfon instalat pe scările Sălii Unirii, au fost citite mesajele unor albaiulieni care au semnat petiţia pentru păstrarea Parcului Custozza.

Ora 12.55. Participanţii la miting au format „Lanţul uman” în jurul Parcului Custozza. Sute de oameni au înconjurat parcul, ţinându-se de mână. Organizatorii urmau să înainteze, după finalizarea protestului, petiţia semnată, la Primărie, cu solicitarea de a fi organizate dezbateri publice, formarea unei comisii de specialişti (peisagistică, arhitecţi etc.) şi stoparea lucrărilor în zonă.

Ora 13.31. Protestul albaiulienilor a luat sfârşit, dar oamenii continuă să se opună distrugerii parcului Custozza. Aproximativ 500 de persoane de toate vârstele au îmbrăţişat arborii rămaşi netăiaţi în interiorul Cetăţii şi au militat împotriva defrişărilor. Aceştia s-au înghesuit să semneze petiţiile puse la dispoziţie de organizatori şi au scandat în cor numele parcului pe cale de dispariţie.

Bilanţul primelor impresii: există voci din mulţime care încă mai cred în puterea oamenilor de a schimba soarta oraşului lor şi sunt convinşi că, de dragul unor voturi la următoarele alegeri, cel puţin, edilii locali vor fi dispuşi să cruţe copacii. La polul opus se află grupurile de albaiulieni care au trecut, vineri, pe lângă rândurile protestanţilor şi s-au limitat doar la a întoarce capul. „Ce rost are să protestăm şi noi, dacă şi aşa nu se mai poate face nimic?”, a spus un trecător.

Fără parcări! În locul maşinilor, un trenuleţ ecologic

Organizatorii protestului s-au declarat mulţumiţi de numărul albaiulienilor prezenţi la protest, precizând că sunt siguri că sunt mai mulţi cei care nu doresc tăierea copacilor, dar nu au venit pentru că au fost reţinuţi la şcoală şi la muncă.

Contestatarii proiectului prezentat de Primărie speră să aibă un dialog cu administraţia locală nu doar pe subiectul Parcului Custoza, ci pe cel al întregii Cetăţi.

Aceştia au chiar o viziune despre cum ar trebui să fie modernizată zona istorică a Cetăţii, astfel încât să fie pe placul turiştilor, a albaiulienilor şi a Primăriei (care doreşte în primul rând punerea în valoare a clădirilor istorice).

Virgil Onuţă, unul dintre organizatori şi un militant pentru salvarea copacilor din Parcul Custozza consideră că nu este nevoie de sute de parcări în zona istorică, iar circulaţia auto ar trebui să fie înlocuită cu un sistem ecologic, mai exact cu un trenuleţ electric care să-i plimbe pe turişti în cetatea istorică. Aşteptările acestuia de la administraţia locală este să replanteze copaci în locul celor care au fost tăiaţi, în special în locul castanilor „care au fost tăiaţi foarte timpuriu, foarte tineri, având doar 100 de ani, iar durata acestora de viaţă fiind de 300 de ani”.

Protestatarii prezenţi în Parcul Custozza au redactat o proclamaţie pe care o vor înainta primarului municipiului Alba Iulia şi Consiliului Judeţean, împreună cu lista cu semnături. Vă ataşăm mai jos cele 2 puncte care constituie Proclamaţia Urbană a albaiulienilor:

„1. Solicităm ferm dezbateri publice transparente, cu locuitorii municipiului Alba Iulia, specialişti, arhitecţi peisagişti, istorici şi simpli cetăţeni în legătură cu soarta Parcului Custozza.
2. Solicităm ferm stoparea defrişărilor de copaci până când aceste dezbateri publice nu sunt finalizate cu concluzii acceptate de părţile implicate”.

Documentul urmează să fie prezentat Primăriei de către reprezentanţii Asociaţiei „Alba Verde”, în cadrul întâlnirii cu administraţia locală de săptămâna viitoare. Organizatorii campaniei au precizat că, în cazul în care întâlnirea nu va avea loc, vor transmite petiţia împreună cu cele 6.500 de semnături adunate.

Reamintim că albaiulienii care au criticat maniera în care s-a ales „modernizarea” zonei au fost protagoniştii mai multor acţiuni, în această săptămână, prin care şi-au exprimat nemulţumirea şi au solicitat Primăriei iniţierea unor consultări eficiente şi ample, în legătură cu modificările din Cetate. Unul dintre scopurile declarate ale protestului de vineri a fost şi semnalarea necesităţii acestui dialog, între diferiţi reprezentanţi ai societăţii civile la nivel local.

[nggallery id=51]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HH

    vineri, 11.03.2011 at 21:42

    A FOST MINUNAT, UNIREA FACE PUTEREA !
    FELICITARI ORGANIZATORILOR.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement