Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GALERIE FOTO-Video: Protest împotriva tăierii copacilor. Lanţ uman în jurul Parcului Custozza


Publicat

Vineri, în zona Parcului Custozza din Alba Iulia, s-a desfăşurat mitingul de protest împotriva tăierii copacilor. Manifestarea a fost programată între orele 12.00 şi 14.00. Iniţiatorii protestului doresc să oprească defrişarea arborilor şi să convingă admininistraţia să modifice proiectul reabilitării zonei, astfel încât să fie protejată şi vegetaţia existentă.

[media id=227 width=320 height=240]Începând cu ora 10.30, albaiulienii au început să se strângă în Parcul Custozza. Organizatorii au împărţit şepci şi baloane inscripţionate cu mesajul „Salvăm împreună Parcul Custozza”.

În jurul orei 11.3o, aproximativ 80 de persoane s-au adunat în parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, într-un protest paşnic, cu acelaşi subiect referitor la lucrările din zona istorică a oraşului, respectiv pentru oprirea distrugerii Parcului Custozza. Aceştia au menţionat că vor participa, începând cu ora 12.00, în calitate de simpli cetăţeni, la mitingul din Parcul Custozza.

La ora 12.20, aproximativ 500 de persoane se aflau în Parcul Custozza. Oamenii au adus pancarte prin care susţin că: „Vrem un parc nou, dar nu cu preţul copacilor!”, „Parcul nu este doar al vostru!”, „Pavelele aduc bani, copacii aduc sănătate”. Organizatorii manifestării au pus la dispoziţia celor interesaţi o locaţie în parc unde puteau semna pentru păstrarea acestuia. Semnăturile pentru petiţia dedicată Parcului Custozza au ajuns la aproape 4.000, după ce, joi, iniţiatorii campaniei anunţaseră că au fost strânse 3.000 de susţineri. Unii dintre protestatari purtau, simbolic, nume de copaci – ulm, nuc, tei castan – afişate pe foi de hârtie, pe care şi le-au prins în piept. De la un microfon instalat pe scările Sălii Unirii, au fost citite mesajele unor albaiulieni care au semnat petiţia pentru păstrarea Parcului Custozza.

Ora 12.55. Participanţii la miting au format „Lanţul uman” în jurul Parcului Custozza. Sute de oameni au înconjurat parcul, ţinându-se de mână. Organizatorii urmau să înainteze, după finalizarea protestului, petiţia semnată, la Primărie, cu solicitarea de a fi organizate dezbateri publice, formarea unei comisii de specialişti (peisagistică, arhitecţi etc.) şi stoparea lucrărilor în zonă.

Ora 13.31. Protestul albaiulienilor a luat sfârşit, dar oamenii continuă să se opună distrugerii parcului Custozza. Aproximativ 500 de persoane de toate vârstele au îmbrăţişat arborii rămaşi netăiaţi în interiorul Cetăţii şi au militat împotriva defrişărilor. Aceştia s-au înghesuit să semneze petiţiile puse la dispoziţie de organizatori şi au scandat în cor numele parcului pe cale de dispariţie.

Bilanţul primelor impresii: există voci din mulţime care încă mai cred în puterea oamenilor de a schimba soarta oraşului lor şi sunt convinşi că, de dragul unor voturi la următoarele alegeri, cel puţin, edilii locali vor fi dispuşi să cruţe copacii. La polul opus se află grupurile de albaiulieni care au trecut, vineri, pe lângă rândurile protestanţilor şi s-au limitat doar la a întoarce capul. „Ce rost are să protestăm şi noi, dacă şi aşa nu se mai poate face nimic?”, a spus un trecător.

Fără parcări! În locul maşinilor, un trenuleţ ecologic

Organizatorii protestului s-au declarat mulţumiţi de numărul albaiulienilor prezenţi la protest, precizând că sunt siguri că sunt mai mulţi cei care nu doresc tăierea copacilor, dar nu au venit pentru că au fost reţinuţi la şcoală şi la muncă.

Contestatarii proiectului prezentat de Primărie speră să aibă un dialog cu administraţia locală nu doar pe subiectul Parcului Custoza, ci pe cel al întregii Cetăţi.

Aceştia au chiar o viziune despre cum ar trebui să fie modernizată zona istorică a Cetăţii, astfel încât să fie pe placul turiştilor, a albaiulienilor şi a Primăriei (care doreşte în primul rând punerea în valoare a clădirilor istorice).

Virgil Onuţă, unul dintre organizatori şi un militant pentru salvarea copacilor din Parcul Custozza consideră că nu este nevoie de sute de parcări în zona istorică, iar circulaţia auto ar trebui să fie înlocuită cu un sistem ecologic, mai exact cu un trenuleţ electric care să-i plimbe pe turişti în cetatea istorică. Aşteptările acestuia de la administraţia locală este să replanteze copaci în locul celor care au fost tăiaţi, în special în locul castanilor „care au fost tăiaţi foarte timpuriu, foarte tineri, având doar 100 de ani, iar durata acestora de viaţă fiind de 300 de ani”.

Protestatarii prezenţi în Parcul Custozza au redactat o proclamaţie pe care o vor înainta primarului municipiului Alba Iulia şi Consiliului Judeţean, împreună cu lista cu semnături. Vă ataşăm mai jos cele 2 puncte care constituie Proclamaţia Urbană a albaiulienilor:

„1. Solicităm ferm dezbateri publice transparente, cu locuitorii municipiului Alba Iulia, specialişti, arhitecţi peisagişti, istorici şi simpli cetăţeni în legătură cu soarta Parcului Custozza.
2. Solicităm ferm stoparea defrişărilor de copaci până când aceste dezbateri publice nu sunt finalizate cu concluzii acceptate de părţile implicate”.

Documentul urmează să fie prezentat Primăriei de către reprezentanţii Asociaţiei „Alba Verde”, în cadrul întâlnirii cu administraţia locală de săptămâna viitoare. Organizatorii campaniei au precizat că, în cazul în care întâlnirea nu va avea loc, vor transmite petiţia împreună cu cele 6.500 de semnături adunate.

Reamintim că albaiulienii care au criticat maniera în care s-a ales „modernizarea” zonei au fost protagoniştii mai multor acţiuni, în această săptămână, prin care şi-au exprimat nemulţumirea şi au solicitat Primăriei iniţierea unor consultări eficiente şi ample, în legătură cu modificările din Cetate. Unul dintre scopurile declarate ale protestului de vineri a fost şi semnalarea necesităţii acestui dialog, între diferiţi reprezentanţi ai societăţii civile la nivel local.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. HH

  vineri, 11.03.2011 at 21:42

  A FOST MINUNAT, UNIREA FACE PUTEREA !
  FELICITARI ORGANIZATORILOR.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate