Educație
ASTĂZI: Proba scrisă la concursul pentru funcțiile de directori în școli. Procedura de examen
Astăzi, de la ora 10.00, 61 de candidați din Alba alături de ceilalți din țară, susțin proba scrisă în cadrul concursului de ocupare a funcțiilor de directori de școli organizat în 2022. În județ, sunt 87 de posturi scoase la concurs, din care 63 de directori și 24 de director adjunct.
Accesul în săli se face în intervalul orar 8.00-8.45, pe bază de act de identitate. Candidații sunt repartizați în ordine alfabetică.
Proba scrisă începe la ora 10.00 și durează cel mult 120 de minute.
Reguli pentru candidați
Accesul este interzis cu genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, notițe sau alte materiale documentare. De asemenea, nu sunt permise telefoanele mobile sau alte mijloace de comunicare la distanță.
Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei ciorne, notițe sau alte materiale ce ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.
Încălcarea acestor reguli este considerată tentativă de fraudă sau fraudă. Prin aceasta, se pierde dreptul de a ocupa o funcție de conducere, îndrumare și control în învățământul preuniversitar.
Coordonatorul centrului special face instructajul responsabililor de sală și al supraveghetorilor, până la ora 8.00.
Apoi asigură repartizarea candidaților în săli în ordine alfabetică. Accesul candidaților în săli se va face în intervalul orar 8:00-8:45. Responsabilul de sală va efectua instructajul candidaților în intervalul orar 8:45-9:50.
Pentru fiecare sală de concurs se pregătește un plic în care se introduce un număr de teste egal cu numărul candidaților din sala respectivă. Acel plic e sigilat și ștampilat pe zona de lipire cu ștampila „Concurs 2022”.
Coordonatorul centrului special distribuie plicurile cu testele multiplicate, în fiecare sală, predându-le responsabilului de sală în prezența candidaților și a supraveghetorilor. Candidații verifică dacă testul standardizat primit are numărul complet de pagini și acestea sunt lizibile.
Testul standardizat se completează după ora 10.00
La ora 10.00, responsabilul de sală deschide plicurile și asigură, împreună cu supraveghetorii, distribuirea către fiecare candidat a testului standardizat (foile conținând itemii, capsate).
Candidații care nu sunt prezenți în sala de concurs la momentul deschiderii plicurilor cu subiecte pierd dreptul de a participa la concurs.
Pentru fiecare item, răspunsul considerat corect de către candidat va fi marcat prin umplerea pătratului corespunzător. Alte modalități de marcare a răspunsului (ex. X) nu vor fi luate în considerare în etapa de evaluare.
Candidații vor utiliza doar pix de culoare albastră sau neagră, care nu se șterge.
După finalizarea rezolvării testul standardizat, dar nu mai târziu de 120 de minute, fiecare candidat predă foaia de concurs și ciorna responsabilului de sală pe baza unui borderou tipizat.
După ce se semnează în borderoul de predare-primire, candidatul rămâne în sală în vederea participării la etapa de evaluare a testului. În cazuri excepționale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre supraveghetori până la înapoierea în sala de examen. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
Candidatul care se retrage din propria inițiativă poate solicita anularea textului, pe baza unei declarații, predă testul și părăsește sala după cel puțin o oră de la deschidere a plicului cu subiecte. În acest caz testul grilă nu este evaluat, iar candidatul respectiv este considerat retras.
Corectarea testelor
Prin testul scris se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional
- capacități cognitive
- competențe de management și leadership.
Fiecare item corect rezolvat se notează cu două puncte. Nota fiecărui evaluator se obține prin împărțirea la 10 a sumei punctajelor acordate de acesta. Nota candidatului la proba scrisă se calculează ca medie aritmetică a notelor acordate de fiecare evaluator. Nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de evaluare a probei scrise.
Evaluarea testului standardizat se face în prezența candidatului și a observatorilor. Notele obținute la proba scrisă se pot contesta în termen de 48 de ore de la afișarea rezultatelor. Contestațiile se adresează președintelui comisiei de organizare a concursului și se depun la secretariatul inspectoratului școlar.
Nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de soluționare a contestațiilor la reevaluarea probei scrise. În cazul constatării diferențelor de notare, președintele comisiei de organizare reevaluează testul în prezența candidatului și acordă nota finală.
Rezultatele soluționării contestațiilor de către comisiile de soluționare a contestațiilor se afișează la sediul și pe site-ul inspectoratului școlar/Ministerului Educației, după caz, și se comunică, în scris, contestatarului, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de soluționare a contestațiilor.
După promovarea probei scrise, un candidat poate opta pentru participarea la proba de interviu pentru cel mult 3 funcții de conducere vacante.
Afișarea rezultatelor și contestații
Rezultatele vor fi afișate în 18 februarie la centrul de examen, la sediul IȘJ și pe site-ul inspectoratului. Notele pot fi contestate în termen de 48 de ore, la secretariatul IȘJ sau pe adresa secretariat@isjalba.ro
Rezultatele finale vor fi afișate în 22 februarie.
Calendarul concursului pentru directori de școli 2022
- 18 ianuarie: anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul); constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere
- 19-25 ianuarie: depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată
- 26-28 ianuarie: evaluarea dosarelor de înscriere
- 31 ianuarie: afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor
- 1 februarie: depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică
- 2-3 februarie: remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere
- 4 februarie: afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor
- 7 februarie: stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise
- 8 februarie: repartizarea candidaților pe centre
- 17 februarie: depunerea de către candidații aflați în carantină sau izolare a documentelor prevăzute la art. 33 alin. (4) sau a declarației pe propria răspundere
- 18 februarie: proba scrisă și afișarea rezultatelor
- 18-19 februarie: depunerea contestațiilor la proba scrisă
- 21-22 februarie: soluționarea contestațiilor la proba scrisă
- 22 februarie: afișarea rezultatelor finale la proba scrisă
- 4 martie: proba scrisă pentru candidații care la data de 18 februarie 2022 se află în carantină sau izolare și afișarea rezultatelor
- 4-5 martie: depunerea și soluționarea contestațiilor; afișarea rezultatelor finale
- 4-8-martie: înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, în funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n) din metodologie
- 9-10 martie: constituirea comisiilor pentru proba de interviu
- 14 martie: publicarea graficului de desfășurare a interviurilor
- 16-25 martie: proba de interviu
- 17-29 martie: depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu
- 29 martie: afișarea rezultatelor finale ale concursului
- 30 martie: exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ
- 31 martie: validarea rezultatelor finale
- 4 aprilie: emiterea deciziilor de numire (cu intrare în vigoare la 18 aprilie 2022)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News