Eveniment
Şedinţe publice pentru suplinitorii calificaţi. IŞJ Alba face repartizări pe posturile vacante

Ședinţa publică de repartizare a posturilor pentru suplinitori de miercuri a adus și multe nemulțumiri. Cadrele didactice spun că meseria de dascăl nu le aduce niciun beneficiu financiar şi că sunt obligate să facă naveta la zeci de kilometri, pentru un salariu de nimic. Ba mai mult, pentru că nu există norme întregi, profesorii trebuie să predea la mai multe şcoli.
Cu toate că predau de câțiva ani și au luat note peste 7 la examenul de titularizare, multe cadre didactice sunt nevoite acum să aleagă să predea la mai multe școli din județ pentru a-și face norma întreagă de 18 ore pe săptămână. Astfel, sunt nevoiți să aleagă câte două ore la o şcoală și alte câteva ore la altă școală, aflată de cele mai multe ori la distanțe de zeci de kilometri.
”Am prins un post de istorie, dar undeva în afara oraşului şi voi preda la mai multe şcoli. Fiind din Alba Iulia, e mai dificil de circulat, pentru că trebuie să ne cuplăm cu alţi colegi, ori să mergem cu autobuzul sau trenul… în mare parte, nu se decontează mijloacele de transport. Am acceptat, pentru că nu am avut alternativă…”, a spus unul dintre candidaţi.
Un alt aspect paradoxal este legat de aplicația informatică a MECTS; multe cadre de etnie maghiară au cerut un post la care limba de predare este chiar maghiara, însă din păcate nu au putut primi acest loc. Asta deoarece mulți au omis să susțină proba eliminatorie la limba maghiară înainte de ședința publică. Cu toate că sunt maghiari și știu limba la perfecție, ei nu pot preda pentru că au terminat facultatea în limba română și nu au nici un act care să ateste că au finalizat studii în limba maghiară.
Miercuri, începând cu ora 9.00, s-au desfăşurat şedinţele de repartizare pentru:
– Biologie (34 de posturi)
– Chimie (26 de posturi)
– Fizică (22 de posturi)
De la ora 10.00:
– profesor documentarist (5 candidaţi, 3 posturi)
– cluburile copiilor (8 posturi)
– istorie (33 de posturi)
– geografie (28 de posturi)
– cultură civică (9 posturi)
– economie şi educaţie antreprenorială (6 posturi)
– filosofie şi logică, argumentare şi comunicare (5 posturi)
– psihologie (4 posturi)
De la ora 11.30:
– matematică (36 de posturi)
– informatică şi tehnologia informaţiei (15 posturi)
De la ora 13.30:
– învăţători – română, maghiară, germană, rromani (33 posturi)
La aceste şedinţe au participat şi candidaţii cu note de 7 şi peste la concursul de titularizare, care au rămas nerepartizaţi. În total, sunt 181 de persoane.
Lista completă cu candidaţii pe discipline şi totalul posturilor la toate specializările, precum şi programul şedinţelor din zilele următoare le puteţi consulta aici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News