Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Sfântul Dimitrie Basarabov este sărbătorit de creștinii ortodocși. Află povestea vieții acestuia

Publicat

În data de 27 octombrie, Biserica Ortodoxă a hotărât să fie prăznuit Sfântul Dimitre Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului. Trupul său neputrezit (din secolul XIII) se află la Catedrala Patriarhală. Zeci de mii de oameni se închină zilele acestea și la moaștele Sfântului Nectarie al Eginei (Grecia).

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou?

Există sfinți despre a căror viață se cunosc foarte puține date. Un astfel de sfânt este Sfântul Dimitrie. Cele câteva date păstrate informează că acesta s-a născut la sud de Dunăre, în vremea împăraților româno-bulgari, într-o localitate așezată pe malul râului Lom. Păstor de vite inițial, Dimitrie observă efemeritatea lucrurilor pământești. Așa că se retrage într-o peșteră, unde, datorită postului și a rugăciunii, primește darul facerii de minuni.

Pe cât de nebăgată în seamă, pe atât de strălucită a fost viața sa după moarte. Sfântul se arată în vis unei fete ce suferea de duh necurat. Îi arată exact locul unde se află trupul său, cerându-i să-l scoată de acolo, vindecând-o pentru acest lucru. Fata găsește trupul sfântului neputrezit. Vestea provoacă agitație mare, încât ajunge până la domnitorul Țării Românești. Acesta trimite oameni să aducă moaștele în țara noastră, în schimbul unei sume de bani.

Sfântul nu a dorit, însă să plece. Ajungând alaiul la o fântână, caii se opresc, nemaiputând să fie urniți decât către Basarabov. Acolo se odihnesc moaștele până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774). Atunci, generalul rus Petru Salticov oferă Țării Românești moaștele ca mângâiere pentru pagubele suferite. Acestea au fost așezate în Catedrala Patriarhală, unde sunt și în prezent.

Și sfinții au umor

De atunci, Sfântul face minuni celor ce se roagă cu credință, dovadă stând fiecare sărbătoare a acestuia, când capitala se umple de pelerini. Una din minunile mai vechi ale Sfântului Dimitrie este cel puțin hilară. În timpul primului război mondial câțiva bulgari au încercat să fure moaștele acestuia noaptea pentru a le repatria. Planul le ieșise până la un moment: toată noaptea au înconjurat capitala, negăsind drumul ce ducea spre Giurgiu. Ziua, bineînțeles, au fost prinși asupra faptului.

Procesiune mare la București

Pe lângă faptul că își serbează patronul spiritual, bucureștenii au parte, zilele acestea și de oaspeți de peste hotare. Mitropolitul Efrem de Ydra, Eghina, Spetses şi Kounoupitsa a adus moaștele unuia din cei mai mari sfinți ai Greciei, Sfântul Nectarie, Arhiepiscopul Eginei. Mâine, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu membrii Sfântului Sinod, va sluji Sfânta Liturghie. Moaștele Sfântului Nectarie au fost expuse la închinare încă de miercuri și vor rămâne până luni, când vor reveni în Grecia.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax