Connect with us
Publicitate

Actualitate

ASTĂZI: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Cadouri şi moment artistic organizat Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos

Publicat

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, sărbătorită la 3 decembrie, este marcată şi la Alba Iulia, printr-o serie de evenimente. Persoanele ocrotite de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos şi amplasamentul din Cricău vor primi cadouri, iar aceştia vor susţine un moment artistic.

În jurul orei 16,00, membrii Serviciului de Ajutor Maltez în România – Punctul de lucru Aiud împreună cu o delegaţie din Germania vor vizita Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos pentru a acorda cadouri – pachete cu dulciuri şi fructe – persoanelor ocrotite în acest centru, dar şi beneficiarilor Locuinţelor protejate nr. 9, 11, 12 Galda de Jos şi nr. 10 Cricău.

La rândul lor, persoanele ocrotite în cadrul CRRN Galda de Jos îşi vor încânta vizitatorii cu un mic concert de colinde şi cu expoziţia de obiecte realizate în cadrul programelor de terapie ocupaţională: desene, picturi şi goblenuri.

În cadrul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică şi a  locuinţelor protejate sunt asistate persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap din judeţul Alba, precum şi persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap  din alte judeţe ale ţării ( Arad, argeş, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea), la cererea acestora sau a reprezentantului lor legal, în limita locurilor disponibile.

La data de 31 octombrie a.c. în cadrul CRRN Galda de Jos şi în cele patru locuinţe protejate, numărul beneficiarilor era de 382 de persoane, din care 280 de persoane cu domiciliul pe raza judeţului Alba, iar 102 persoane cu domiciliul în judeţele menţionate mai sus.

În cadrul acestor centre rezidenţiale se asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, pe o perioada determinată sau nedeterminată, în funcţie de tipul şi nevoile individuale ale beneficiarilor.

„Persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de mila semenilor, ei au nevoie de recunoaşterea lor ca membrii cu drepturi depline în viaţa social-economică. Pentru aceasta este absolut necesară implicarea societăţii civile în întreaga activitate desfăşurată de specialiştii, din structura de stat sau ONG-uri, în domeniul protecţiei sociale. Societatea civilă trebuie să aibă un rol activ în împiedecarea discriminării oamenilor pe criterii de dizabilitate, trebuie să-i sprijine moral pe aceştia în lupta lor de recunoaştere ca şi cetăţeni cu drepturi depline. Potenţialele victime ale discriminării vor putea lupta pentru drepturile lor numai cunoscându-le şi, aici, instituţiile publice trebuie să aibă alături structurile societăţii civile”, a declarat directorul DGASPC Alba, Sorin Valerian Chirilă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, încă din anii 1970, o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 1981 drept An internaţional al persoanelor cu dizabilităţi, iar perioada 1983 – 1992 a fost declarată Decada pentru persoanele cu dizabilităţi.

Astfel că,  în anul 1992 Adunarea Generală a ONU, consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acţiune privind persoanele cu dizabilităţi a declarat 3 decembrie ca fiind  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate