Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Atenționările elevilor la redeschiderea școlilor: Puține cabinete medicale în școli, sute de unități fără autorizație sanitară

Publicat

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor vor să atragă atenția asupra câtorva aspecte importante pentru redeschiderea, în siguranță, a unităților de învățământ.

Printre acestea, asigurarea materialelor igienico-sanitare și faptul că sute de unități de învățământ din țară nu au autorizație sanitară de funcționare.

Din 8 februarie, elevii se întorc la școală. Dacă vor merge toți sau doar elevii din anumite clase, respectiv cei din ciclul primar și cei din ani terminali, acest lucru va fi stabilit în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte.

Vezi și Cum reîncepe școala în Alba: FĂRĂ DISTANȚARE FIZICĂ între elevi, masca rămâne obligatorie. Ce este INTERZIS în pauze

Elevii au și ei un cuvânt de spus în condițiile în care semestrul II îi va găsi pe mulți dintre ei în bănci, la școală.

„În primul rând, este esențial ca autoritățile să aibă în vedere faptul că, la momentul de față, capacitatea cabinetelor școlare din cadrul unităților de învățământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale școlare, respectiv medici și asistenți sunt, la momentul de față, detașate de către direcțiile de sănătate publică în diferite instituții.

În plus, chiar dacă toate aceste cadre medicale s-ar afla în școli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor (CNE).

La momentul de față, există 4.904 cadre medicale, 1.302 medici și 3.602 de asistenți medicali, arondate la peste 18.000 de unități de învățământ preuniversitar.

În cazul în care măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în școli, este imperioasă creșterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat, spun reprezentanții CNE.

Aceștia spun, de asemenea, că este important să se verifice stocurile de materiale sanitare și de protecție.

„De la începerea acestui an școlar, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis mai multe alerte privind punerea pe piață a măștilor neconforme, care pot pune în pericol sănătatea utilizatorilor acestora.

În luna ianuarie a acestui an, Ministrul Educației a declarat că există un stoc de 37 de milioane de măști destinat unităților de învățământ, care vor putea fi utilizate odată ce elevii se întorc la școală.

Atragem atenția asupra necesității verificării conformității acestor măști, de către comisariatele județene pentru protecția consumatorului, în scopul garantării siguranței elevilor și a cadrelor didactice”, se mai arată în comunicat.

Din datele Institutului Național de Sănătate Publică, citate de CNE, din 3.424 de unități de învățământ evaluate, 301 nu au autorizație sanitară de funcționare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condițiile de igienă din școli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic. Elevii solicită sprijin de la autorități pentru obținerea acestor avize.

„Ne aflăm într-un moment crucial pentru elevii din România. Am susținut, încă de la bun început, descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, cât timp acest lucru este realizat cu precauție și asigurând factorilor locali indicațiile și resursele necesare redeschiderii școlilor în siguranță.

E momentul ca autoritățile centrale să dea dovadă de celeritate și să vină în sprijinul elevilor, pentru ca aceștia să se poată întoarce la școală în siguranță, acolo unde acest lucru este posibil”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Decizia privind deschiderea școlilor a fost anunțată marți de președintele Klaus Iohannis. Acesta a precizat că, începând cu data de 8 februarie, copiii se vor întoarce fizic la grădiniță și la școală, însă va fi valabil unul din cele trei scenarii în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax