Eveniment
Autoritățile locale ar putea fi obligate să facă trotuare pe drumurile județene și naționale, în interiorul localităților
Autoritățile locale ar putea fi obligate să amenajeze trotuare și piste de biciclete pe drumurile județene și naționale, în intravilanul localităților. Un proiect legislativ în acest sens a trecut recent de Senat.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței nr.43 din 28 august 1997 privind regimul drumurilor și a Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului a fost adoptată pe 26 octombrie de Senat. Inițiativa va merge la Camera Deputaților, pentru dezbatere și vot.
„Pe foarte multe drumuri județene și naționale, în intravilan, nu există trotuare, iar pietonii sunt expuși zilnic unor pericole reale, fără ca autoritățile să fi luat măsuri în acest sens. Din păcate drumurile noastre nu asigură dotările necesare, în contextul în care legislația europeană sancționează grav țările care nu au impus măsuri în acest sens”, explică inițiatorii, un grup de parlamentari de la USR, în expunerea de motive.
Astfel, se urmărește introducerea obligativității ca organele administrației publice să includă în programele de realizare a proiectelor atât lucrări destinate circulației rutiere cât și lucrări destinate circulației pietonale, prin amenajări de trotuare pe cel puțin una din părțile carosabilului, în vederea asigurării siguranței acestora.
Potrivit proiectului legislativ, Consiliile locale vor asigura, în intravilan, condiții de deplasare a pietonilor și cicliștilor, prin amenajări de trotuare și piste.
„Drumurile publice de interes național, județean și local din intravilan, vor fi prevăzute cu facilități pentru traficul pietonal prin amenajări de trotuare pe cel puțin una din părțile carosabilului, acolo unde, din motive tehnice, nu este posibilă amenajarea trotuarelor pe ambele părți”, se prevede în proiect.
De asemenea, în vederea identificării porțiunilor de carosabil, drum județean și național, în interiorul localităților care nu asigură condiții pentru deplasarea pietonilor în condiții de siguranță, Autoritatea Rutieră Română (ARR) va efectua un audit de siguranță rutieră. După efectuarea auditului, ARR va transmite către consiliile locale un raport care va cuprinde constatările pentru porțiunile de drum din administrarea acestora. Raportul urmează să fie trimis și către ministerele Transporturilor și Dezvoltării, pentru acordarea suportului de specialitate, tehnic și financiar.
sursa: senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News