Eveniment
Autosesizare în cazul primului tur al prezidențialelor. Procurorii ÎCCJ: Suspiciuni de infracțiuni electorale și spălare a banilor
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu în urma desecretizării documentelor CSAT care arată influențarea alegerilor din România. Este vorba despre caz de infracțiuni electorale și spălare a banilor.
Într-un comunicat emis joi, 5 decembrie, reprezentanții Instiuției au făcut o serie de precizări.
Parchetul s-a autosesizat
Potrivit Ministerului Public, în urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat.
Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.
De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016.
Cum funcționa rețeaua Georgescu
Modul de operare, precum și amploarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor IT folosite în procesul electoral conduc la concluzia ca atacatorul dispune de resurse considerabile, corelate cu un mod de operare specific unui atacator statal.
Informația apare în analiză SRI, desecretizată miercuri de CSAT. Nu se menționează însă despre ce stat ar fi vorba.
SRI: Rețeaua ”Georgescu”
”Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte datei scrutinului electoral.
Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.
S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere au fost create încă din anul 2016.
Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing).
Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți)”.
Cum funcționa rețeaua, deducem tot din documentul SRI:
Rețea de influenceri
Raportul mai precizează că în promovarea lui Călin Georgescu a fost utilizată o rețea amplă de influenceri.
În plus, au fost create conturi în fals ale unor instituții ale statului, care l-ar fi susținut. Totul arată un efort uriaș de influențare a utilizatorilor platformei.
Analiza metrică a relevat o creștere abrupta în intervalul 13-26,.11.2024, ajungând pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare a conținutului video asociat mai multor hashtag-uri utilizate în campania electorală a lui Calin GEORGESCU, însă nu a fost identificată o amplificare artificială la nivelul platformei TIK-TOK pana în data de 24.11.2024, explozia numărului de vizualizari, de ordinul sutelor de milioane fiind înregistrată ulterior datei de 25.11.202.
Datele analizate au relevat aproximativ 130 de conturi TikTok prin intermediul cărora au fost diseminate video-uri cu un astfel de continut, utilizind hashtag-urile echilibrusiverticalitate, prezidentiale2024, unliderpotrivitpentrumine, majoritatea postarilor de acest tip nefiind marcate ca reclame platite.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News