Eveniment
Avertizare de vreme de iarnă pentru zona TRANSALPINA. Turiştii sunt sfătuiţi să evite traseele montane şi şoseaua alpină
Codul galben de răcire accentuată a vremii şi precipitaţii de iarnă la munte valabil în următoarele trei zile aduce şi avertizări pentru turişii pasionaţi de drumurile montane. Şoseaua Transalpina, în special zona mai înaltă, mai sus de Obârşia Lotrului ar putea pune probleme şoferilor care circulă cu maşini neechipate, iar turiştii sunt sfătuiţi să evite traseul alpin şi drumeţiile în preajma acestuia, fiind posibile căderi de zăpadă.
Zona montană înaltă în judeţul Alba unde ar putea apărea lapoviţă şi ninsoare cuprinde atât tronsonul superior al Văii Sebeşului – Transalpina cât şi Şureanu – Luncile Prigoanei. Turiştii care aleg în această perioadă să parcurgă drumul pitoresc de toamnă spre culmi mai înalte ale muntelui pot avea surpriza vremii aprige de iarnă.
„Mai ales drumul Transalpina, drum care se află în zona vizată de altitudine este absolut nerecomandat pentru conducătorii auto. Totodată, pentru celelalte drumuri ar trebui mașinile să fie echipate pentru iarnă, iar pentru turiști să aibă echipament de vreme rea”, a declarat șeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, citat de Agerpres.
Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri două atenționări Cod galben de ploi însemnate cantitativ și răcire accentuată a vremii, valabile de miercuri, ora 21.00, până vineri ora 23.00. În judeţul Alba, avertizarea intră în vigoare de joi seara, însă precipitaţii mixte şi vânt puternic se pot manifesta la munte încă de miercuri seara.
Transalpina străbate Munții Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj și ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele. Frumusețea traseului este însoţită însă de momente pline de adrenalină, la vederea porțiunilor de drum neterminate și a lipsei parapeților în serpentine periculoase.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News