Connect with us
Advertisement

Actualitate

Avertizare ISU Alba privind pericolul de INCENDII în sezonul rece. Cele mai frecvente cauze sunt instalaţiile improvizate sau suprasolicitate

Publicat

incendiu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba recomandă cetățenilor să ia măsuri de prevenire a incendiilor, având în vedere numărul mare de incidente petrecute în ultimul timp, mai ales din cauza suprasolicitării instalaţiilor electrice. Aceste situaţii se produc prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate. 

Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, acestea fiind utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate, transmit reprezentanţii ISU.

Incendiile produse în gospodării au fost urmate de pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special persoanele în vârstă sau singure şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană.

Potrivit ISU Alba, o altă cauză o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.

Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie.

La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin un metru faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă.

Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de funingine de ori de câte ori este nevoie. În această perioadă din an, după un sezon de funcţionare, coşurile de fum sunt încărcate de funinginea depusă, tirajul lor fiind afectat şi este o perioadă în care ar fi necesară încă o curăţare. Important de reţinut este ca în sobe focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile, sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa să fie aruncate în gropi special amenajate.

Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50 x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil, mai precizează ISU.

Fiecare cetăţean trebuie să dovedească mai multă responsabilitate în acţiunile proprii, să-şi însuşească în mai bune condiţii normele de prevenire a incendiilor, să le transmită pe orice cale şi altora şi să ia atitudine împotriva celor care le încalcă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ion

    sâmbătă, 21.02.2015 at 07:04

    au dreptate oamenii astia, dar toate elementele de incalzit sunt scumpe, inclusiv periile de curatat cosurile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement