Connect with us
Publicitate

Actualitate

Avram Iancu, omagiat în mod inedit, în Munții Apuseni. În marș, desculț, aproape 100 de kilometri, de la Vidra de Sus la mormântul de la Țebea

Publicat

15380577_1047379272056069_3753217506589306802_n Un scriitor din Târgu Jiu a pornit luni, desculţ, într-un marş comemorativ prin Ţara Moţilor, din localitatea Vidra de Sus, locul naşterii lui Avram Iancu, până la Ţebea, locul unde este înmormântat „Crăișorul Munților”. De șapte ani consecutiv, poetul Laurian Stănchescu, însoțit de o mână de oameni, străbate pe jos cei aproape 100 de kilometri, în amintirea eroului național. Stănchescu susține că în acest an va fi ultima ediție a evenimentului, considerând că autoritățile îl umilesc pe Avram Iancu prin absența lor de la marșul pe care l-a inițiat.

Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu, una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei, vor avea loc duminică, 10 septembrie. Cu câteva zile înainte de sărbătoare, Laurian Stănchescu a pornit, luni dimineața, într-un marș comemorativ de 100 de kilometri, de la Vidra de Sus, unde se află casa memorială a lui Avram Iancu şi locul naşterii sale, spre Ţebea, locul unde cel supranumit „Crăişorul Munţilor” a fost înmormântat.Laurian Stănchescu a iniţiat acest marş comemorativ din 2010, iar în fiecare din ultimii şase ani a parcurs traseul său prin locurile din Ţara Moţilor, în zilele dinaintea Serbărilor Naţionale de la Ţebea, scrie adevărul.ro.

În acest an, susţine poetul din Târgu Jiu, va fi ultima ediţie a marşului dedicat lui Avram Iancu.

„Eu consider, în virtutea luptei, a efortului şi sacrificiului făcut de acest mare erou naţional, că el este, în continuare, umilit. Este, pur şi simplu, pus la marginea istoriei şi nu i se acordă atenţia pe care a avut-o el vis-a-vis de istoria României. Mă despart cu tristeţe, dar este strigător la cer că nu s-a găsit, până acum, în toţi aceşti ani, nici măcar un parlamentar, un oficial român, să mi se alăture în acest drum dedicat Crăişorului. Eu, în continuare, mă voi ocupa de celebrarea memoriei lui Avram Iancu, chiar dacă sunt dezamăgit, dezolat, pentru că observ tendinţa politicii româneşti”, relata Laurian Stănchescu.

Avram Iancu (1824 – 1872)

Supranumit și Craiul Munților, a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania și a rămas astfel o legendă vie a Apusenilor. Provenind dintr-o familie de iobagi înstăriți, s-a născut în 1824 în Vidra de Sus.

A făcut studii primare la Poiana Vadului, Câmpeni și Abrud, și gimnaziale la Zlatna și Blaj. În continuare a urmat cursurile Institutului Superior din Transilvania și ale Facultății de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în 1847. A luat examenul de avocat în 1848, însă până atunci a ocupat postul de cancelist la Târgu-Mureș.

În preajma izbucnirii revoluției, făcea partea dintre fruntașii intelectualității transilvănene, fiind și unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj. În fruntea oștii țărănești a organizat apărarea în Munții Apuseni și a respins numeroase atacuri ale trupelor revoluționare maghiare, câștigându-și astfel renumele. Pentru contribuția adusă în timpul luptelor, a fost propus pentru decorare în repetate rânduri, însă a refuzat de fiecare dată.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş și a fost îngropat la Ţebea, județul Hunedoara, lângă “Gorunul lui Horea”.

Foto: Facebook

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate