Eveniment
BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la limba şi literatura maternă. 80 de elevi din judeţul Alba au susţinut examenul
Probele scrise de la examenul de bacalaureat au continuat marţi cu limba şi literatura maternă. În judeţul Alba, 82 de elevi s-au înscris pentru susţinerea probe scrise la limba maghiară. Din totalul elevilor înscrişi, 80 au fost prezenţi în sălile de examen, de la două licee din judeţ.
Proba scrisă la limba maghiară a fost susţinută de elevii de la Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” şi Liceul Teologic Romano-catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia, la Colegiul Tehnic din Aiud, unde a fost organizat centru de examinare. La această probă a fost prezenţi 19 elevi de la liceul din Alba Iulia, iar 61 de elevi au fost de la Colegiul „Bethlen Gabor” din Aiud.
Citește și BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examen
Tot marţi a fost susţinut şi examenul la disciplinele şcolare nonlingvistice. De la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, 9 elevi au dat proba în franceză la disciplina şcolară istorie, iar un elev de la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Câmpeni, la geografie. Examenul a fost pentru elevii care au studiat diferite discipline şcolare în limba franceză, iar rezultatele le vor primi tot în data de 8 iulie, ca şi ceilalţi elevi care au susţinut examenul de bacalaureat. De menţionat că nota la acest examen nu intră la calculul mediei la bacalaureat, iar elevii vor primi un certificat de competenţe lingvistice. Lucrările la examenul disciplinelor şcolare nonlingvistice vor fi corectate la Centrul regional din Cluj-Napoca.
În Alba Iulia, singurul liceu unde nu a fost organizat examenul de bacalaureat este Liceul privat „Sfântul Iosif”, cu predare în limba germană. În ciuda faptului că anul trecut a fost unitatea şcolară unde promovabilitatea a fost de 100% la bacalaureat, în acest an niciun elev nu a fost înscris pentru susţinerea examenelor, pentru că nu au existat tineri din această promoţie la instituţia amintită.
La primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere, pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă întrebări. Subiectul al doilea a constat într-un text argumentativ pe o temă dată, iar la ultimul subiect au avut de realizat un eseu. Fiecare dintre cele trei subiecte este punctat cu 30 de puncte, cărora li se adaugă zece puncte din oficiu pentru prezentare.
Candidaţii nu au putut intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.
Examenele scrise ale bacalaureatului vor continua în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor se vor afişa în 12 iulie.
Candidaţii care nu vor promova examenul de bacalaureat în sesiunea din vară mai au o şansă în toamnă. Pentru cea de-a doua sesiune de examene, elevii se pot înscrie între 15 – 19 iulie, perioada de desfăşurare a bacalaureatului find în august-septembrie.
Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2014: SUBIECTELE la MATEMATICĂ pentru clasa a XI-a și a XII-a. Proba obligatorie a profilului
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News