Connect with us
Advertisement

Uncategorized

BACALAUREAT 2014, sesiunea de toamnă: Proba scrisă la Limba Română. REGULI la examen și MODELE de SUBIECTE

examen bacalaureat

Publicat

De luni, 25 august, peste 1000 de candidaţi din judeţul Alba vor susţine proba scrisă la limba română în cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Elevii vor primi două tipuri de subiecte Română – subiecte Bacalaureat 2014 Română profil Real şi Tehnologic şi Subiecte Bacalaureat 2014 Română profil Uman şi Pedagogic. Balalaureat 2015 sesiunea de toamnă este organizat pentru elevii care nu au reuşit să promoveze examenele anterioare sau nu s-au putut înscrie din cauza corigenţelor.  Probele se vor da în aceleaşi condiţii ca în prima sesiune, cu monitorizare video. Săptămâna trecută au fost s-au desfășurat testările competenţelor, inclusiv cele digitale.

BACALAUREAT 2014 în ALBA, Sesiunea a doua: MODELE de SUBIECTE, calendarul examenului şi candidaţi înscrişi

Inspectorul şcolar adjunct IŞJ Alba, Marcela Dărămuş a declarat pentru Alba24 că, potrivit evidenţelor, sunt înscrişi 1.004 candidaţi la a doua sesiune de Bacalaureat în Alba. Dintre aceştia, 859 sunt din promoţia actuală sau anterioare şi 145 de tineri care au trecut de testările de corigenţe.

Examenele se susţin în cinci licee din judeţul Alba: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia, unde sunt înscrişi 314 absolvenţi la BAC, sesiunea a doua, Colegiul Naţional“ Lucian Blaga“ Sebeş (145 absolvenţi), Colegiul Naţional „Titu Maiorescu“ Aiud (184 absolvenţi), Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain“ Blaj (91 absolvenţi) şi Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ Abrud (270 absolvenţi).

Cei mai mulţi candidaţi dau examen la proba la alegere a profilului – 650 de candidaţi înscrişi, Limba şi literatura română – 632 înscrişi şi Matematică – 502. Mai sunt înscrişi la Istorie – 56 de candidaţi şi Limba Maternă (maghiară) – 6. Unii dintre tinerii înscrişi la BAC dau probe la mai multe materii, iar 186 sunt candidaţi din promoţiile anterioare.

În perioada 18 – 22 august se desfăşoară evaluările competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, în limba maternă – proba B şi într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C, dar şi a competenţelor digitale – proba D.

Din 25 august, încep probele scrise:

25 august – Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă: 632 andidaţi înscrişi din judeţul Alba, din care 548 de profil real şi 84 de profil uman

26 august – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă: 6 candidaţi înscrişi

27 august – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă: 558 candidaţi înscrişi, din care 502 dau examen la Matematică şi 56 la Istorie

29 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă: 650 candidaţi înscrişi, din care 397 pentru Biologie, 143 Geografie, 50 Anatomie, 28 Fizică, 14 Chimie, 5 Sociologie, 5 Logică, 3 Psihologie, 2 Filosofie, 2 Informatică, 1 Economie.

Reamintim că tinerii au dreptul să susţină examenul maturităţii de două ori gratuit, iar a treia oară trebuie să plătească o taxă de 230 de lei.

Condiţiile vor fi la fel de stricte în timpul susţinerii examenului, iar nivelul de dificultate al subiectelor va fi similar celor din prima sesiune.

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare.

Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior.

Calendar Bacalaureat 2014 – sesiunea august-septembrie 2014

18 – 19 august  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

18 – 19 august  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 20 august  Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

21 – 22 august  Evaluarea competenţelor digitale – proba D

25 august  Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

26 august Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

29 august Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

1 septembrie  Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 3 septembrie Rezolvarea contestaţiilor

4 septembrie Afişarea rezultatelor finale

Reguli și interdicții pentru bacalaureat

Regulile de organizare a examenului de bacalaureat sunt foarte stricte în privinţa tentativelor de fraudare a examenului. Candidaţii care copiază sunt eliminaţi din examen şi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

Candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Subiecte din sesiunea de vară la Limba Română

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement