Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: BACALAUREAT 2015: SUBIECTE la Geografie, Biologie şi celelalte materii de la proba la alegere a profilului

Publicat

bac 2015 Vineri a avut loc ultima probă scrisă în cadrul examenului de Bacalaureat 2015, sesiunea de vară. Cei peste 2800 de candidaţi din Alba aşteptaţi să participe la examen au avut de ales între disciplinele Fizică, Biologie, Anatomie, Chimie sau Informatică, pentru proba la alegere a profilului real, tehnic, tehnologic şi militar, respectiv materiile Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie, pentru uman, servicii şi vocaţional.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2015 în Alba au fost organizate în 13 centre din judeţ. Patru dintre acestea se află la Alba Iulia: Colegiul Economic, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” şi Liceul cu Program Sportiv.

Alba24 vă prezintă subiectele primite de candidaţi la această probă:

GEOGRAFIE

Candidaţii au avut de rezolvat subiecte pe baza hărţii Europei – de identificat state şi oraşe-capitală, fluvii sau munţi, deosebiri de climă, cauze ale densităţii populaţiei; a hărţii României – de indentificat oraşe, râuri, influenţe climatice, relief, minereuri, vegetaţie; grafic cu producţia de energie a Germaniei, Franţei şi Marii Britanii; de enumerat state vecine, oraşe, râuri, reliief din Austria şi calcul pe baza unui grafic cu evoluţia populaţiei Germaniei; de menţionat două state care au intrat în Uniunea Europeană în 2014 şi activităţi din servicii care pot duce la creşterea PIB în România.

BIOLOGIE – ANATOMIE

La Biologie vegetală şi animală, subiectele au inclus un calcul al cantităţii de apă din plasma sângelui şi de rezolvat o problemă de monohibridism prin legea a doua a lui Mendel. De asemenea, au mai avut o problemă de genetică şi un mini-eseu despre bolile ereditare.

La Anatomie: de enumerat vase de sânge care aparţin circulaţiei mari, întrebări cu variante date despre capacitatea vitală, cauza diabetului, oasele care aparţin scheletului membrului inferior, ce sunt gonadele, rolul celulelor cu bastonaşe; cerinţe despre ARN-ul mesager; problemă despre o transfuzie de sânge; cerinţe despre digestie, ca funcţie a organismului uman, despre funcţia reflexă a sistemului nervos somatic, grupe de muşchi scheletici.

FIZICĂ (teoretic, tehnologic)

La Fizică, profilul teoretic, elevii au avut de rezolvat subiecte din două arii tematice (din cele patru prevăzute de programă), adică din mecanică, elemente de termodinamică, producerea și utilizarea curentului continuu sau optică.

CHIMIE

La Chimie organică, profilul teoretic, subiectele au inclus formula de structură a aminoacidului monoaminomonocarboxilic care rezultă din hidroliza totală a unei tripeptide, notarea unui factor de natură fizică ce conduce la denaturarea proteinelor sau determinarea masei de glucoză obținute prin hidroliza unei probe de făină.

INFORMATICĂ

Informatică, Limbajul Pascal, candidații au avut de rezolvat subiecte pe baza unor algoritmi, de scris în pseudocod un algoritm echivalent cu cel dat sau de scris un program Pascal corespunzător unui algoritm descris.

PSIHOLOGIE

LOGICĂ

SOCIOLOGIE

De prezentat raport între termeni daţi, tip de raţionamente, teza de demonstrat, inducţia completă, sofism, inferenţă, toate cu variante de răspuns la alegere;

Citește și BACALAUREAT 2015: BAREMELE de corectare pentru subiectele de la ultima probă scrisă, publicate de Ministerul Educaţiei

Potrivit calendarului actualizat al sesiunii iunie-iulie pe 7 iulie se vor afişa rezultatele (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00–20:00), iar în 8-9 iulie se vor rezolva contestaţiile, urmând ca abia în 10 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Până vineri, cinci elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă prin utilizarea telefonului mobil la probele de Limba şi literatura română, respectiv Matematică.

Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.

Potrivit metodologiei de examen, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement