Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba, abordat de escroci după ce a postat un anunț online. Ce a discutat cu infractorii: Bunica vrea un selfie cu voi

Publicat

Se înmulțesc tentativele de escrocherii din mediul on-line, asupra cetățenilor din Alba. Mai exact multe dintre persoanele care scot produse la vânzare pe platforma OLX sunt contactate în privat, pe WhatsApp, de către ”potențiali clienți” care se arată interesați să cumpere respectivul client. 

După ce alba24.ro a prezentat povestea unui tânăr care a încercat să vândă o bijuterie și a fost contactat de escroci, un alt bărbat din Sebeș (județul Alba) care vindea o mașină de cusut a fost abordat de infractori. 

Dialogul este clasic: escrocii fac multe greșeli de ortografie și de gramatică, iar tonul mesajelor trece de la adresarea la persoana I la cea la persoana a II-a, în același mesaj.

Tânărul și-a dat seama după ce a primit linkul respectiv că este ținta unor hoți de date și i-a cerut acestuia o fotografie cu pretextul de a i-o arata bunicii sale, pentru ca femeia să vadă cui vinde mașina.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr din Alba Iulia a vrut să vândă o bijuterie pe OLX, dar a fost contactat de escroci. Cum s-a terminat discuția

Atunci presupusul cumpărător nu a mai continuat discuția cu tânărul din Alba.

De fapt, escrocii încearcă să îi prindă pe cei care vând într-o capcană. Mai exact le propun să folosească sistemul de livrare de pe platforma de vânzare, dar pentru a face tranzacția trebuie să acceseze un link.

Linkul respectiv nu aparține platformei de vânzare, ci escrocilor. Pe link vânzătorii sunt îndrumați să își scrie datele de pe card pentru a finaliza tranzacția. În fapt, în acel moment, escrocii pot trage banii de pe cardul persoanelor pe care le-au contactat.

Ce recomandări au polițiștii pentru cei care vând produse pe platforme on line

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunţ de vânzare pe internet şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care polițiștii derulează o campanie de informare în perioada 28 aprilie – 14 mai 2021.

Mesajul central este cel legat de riscurile la care ne expunem dacă introducem datele cardului, pe diverse linkuri, pentru “a accepta o sumă de bani”.

Niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a primi bani!

Încercăm şi prin intermediul mass media să aducem în atenţie modalităţile prin care infractorii de acest tip acţionează şi câteva dintre semnele unui eventual pericol.

Faptul că nu vedem persoana cu care comunicăm, nu primim personal banii, nu oferim noi înşine bunul sau nu-l ridicăm, toate acestea ne pot pune într-o situaţie delicată, greu de controlat.

Plătim online, nu cunoaştem bine sau nu respectăm măsurile de siguranţă ale unei tranzacţii şi ne putem trezi că, fără să vrem, oferim datele cardului bancar.

E ca şi cum am oferi portofelul plin cu bani cuiva total necunoscut!

Să zicem că vrem să ne schimbăm telefonul şi îl punem la vânzare, pe o pagină de anunţuri. Ne abordează cineva, în general pe whatsapp, şi ne întreabă despre bun.

Scurt, dacă nu are defecte, dacă e în stare bună.

Avem deja 2 elemente. Discuţia despre vânzare se mută pe alt canal de comunicare decât cel al site-ului cu anunţuri, de regulă pe whatsapp sau chiar telefonic.

Până aici nimic problematic. Apoi, în general, conversaţia despre bun este foarte scurtă, banală chiar.

Acesta este şi începutul unei relaţionări cu infractorii.

Motivul pentru care abordează vânzătorul pe alt canal de comunicare este ca să elimine orice posibilitate de monitorizare din partea site-ului de anunţuri.

În plus, fiindcă mulţi dintre escroci sunt din alte ţări, preferă o convorbire scrisă ca să poată folosi motoare de traducere de pe internet.

Atenție la limba română din conversații

Dacă suntem atenţi, e foarte probabil ca în conversaţie să vedem cuvinte sau expresii ciudate, semn că partenerul de discuţii nu este cine pretinde.

Şi totuşi, chiar şi infractorii străini pot colabora cu persoane vorbitoare de limba română pentru a-şi pune în aplicare planurile, aşadar nu este exclusă nici abordarea prin apel telefonic!

Vă reamintim că un număr de telefon de România şi o fotografie de profil a unei doamne nu înseamnă deloc siguranţa că ştii cu cine ai de a face.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax